Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan 1 MAYIS’A ÇAĞRI

komsomol-sabit

Devrimci 1 Mayıs Platformu 2013 1 Mayıs’ında da Taksim’de olacağını açıkladı. 28 Aralık’ta Taksim Metro çıkışında toplanan Platform bileşenleri, Devrimci 1 Mayıs Platformu imzalı “1 Mayıs’ta Taksim’deyiz” pankartını açtı.

Platform’un, bugünden harekete geçmesinin amacı, Taksim inşaatının durdurulmasıdır. Taksim meydanının harabeye çevrilmesinin bir nedeni, İstanbul’un en merkezi yerinde yeni bir rant alanı açılmasıdır. Ancak bundan çok daha önemli olan unsur, devletin bu alandan korkusudur. 2012 1 Mayısının görkemli ve kitlesel geçmesi, bu korkunun en önemli nedenidir. Üstelik, son iki yılda, Avrupa ve Arap ülkelerinde sokaklara dökülen kitlelerin, kent meydanlarını işgal etmesi, buralarda direniş odakları oluşturması, benzer durumun ekonomik krizden giderek daha fazla etkilenmekte olan Türkiye’de de yaşanabileceği korkusunu derinleştirmektedir. Bu nedenle devlet, Taksim’in bir direniş odağı olmasını engellemek amacıyla bugünden harekete geçmiştir. Devrimci-demokrat kurumlar ve sendikalar da, bu bilinçle davranmalı, inşaatın durdurulması ve Taksim’in eski haline getirilmesi için bugünden harekete geçmelidirler. 

 

TAKSİM İŞÇİ-EMEKÇİLERİN, HALKIN MEYDANIDIR!

TAKSİM 1 MAYIS ALANIDIR!

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden AKP’nin çoğunluk oylarıyla apar topar alınan bir kararla Taksim Meydanı halka kapatılmak isteniyor.

Her zaman yaptıkları gibi yalanla, demogojiyle Taksim Meydanı’nın yayalara açılacağı söyleniyor. Daha şimdiden görüldüğü gibi yapılan, Taksim Meydanı’nın insansızlaştırılması, halka kapatılmasıdır.

Bugüne kadar ne zaman halkın yararına, işçi-emekçilerin yararına düzenleme yapıyoruz deseler, katlanılmaz hayat koşullarının daha da kötüleştiğine tanık olduk. Bu sefer farklı olacağını neden düşünelim?

Taksim, bu ülkenin siyasi mücadele tarihinde, önemli yere sahip bir alandır. 40 yıldır Taksim Meydanı 1 Mayıs’larla birlikte anılmaktadır. 1977’de 34 yoldaşımızı şehit verdiğimiz ve 78 yılından itibaren 1 Mayıs’lara kapatılan alanın adıdır. Sonrasında, tekrar kazanmak için bedeller ödediğimiz, bu uğurda 89’da Mehmet Akif Dalcı’nın şehit düştüğü ve 2007’den itibaren sokak sokak çatışarak tekrar 1 Mayıs’a kazanılan 1 Mayıs alanıdır.

Yıllarca gazla, copla, on binlerce polisle işçi-emekçilere kapatamadıkları Taksim Meydanını, yayalaştırma adı altında yapmak istedikleri düzenleme ile kapatmaya çalışıyorlar.

Taksim ve çevresi aynı zamanda kültür-sanat etkinliklerinin en yoğun gerçekleştiği, adeta İstanbul’un kalbinin attığı bir bölgedir.

Ortada net bir projeleri bile yoktur. Zaten onlar için projenin de bir önemi yoktur. Yeter ki, alan halka kapatılsın. Bunu sağlayacak her türlü proje olabilir. Topçu Kışlasından da vazgeçebilirler, başka düzenlemelerden de.. Sonuna kadar zorlayacakları ise, meydanın siyasi mücadele tarihindeki yerini silmek, meydanın ruhunu öldürmektir.

Taksim, çevresiyle birlikte İstanbul halkına, işçi-emekçilere kapatılarak, İstanbul’a biçilen yeni rol gereği, finans, kongre ve turizm merkezi olarak turistlerin gezdiği bir bölge haline getirilmek istenmektedir. Ruhu öldürülmüş, tarihi silinmiş bu meydanda yaya olarak ifade edilenler ancak turistler olabilir.

Burjuvazi, siyasi iktidar, Tunus’tan, Mısır’dan, Bahreyn’den, İspanya’dan, Yunanistan’dan sonra halkın toplandığı meydanlardan daha çok korkar hale gelmiştir. Bir avuç azınlığın sömürü ve zulüm düzenine karşı patlayan ve patlayacak isyanların korkusunu iliklerine kadar hissetmektedir. Bunun için Taksim Meydanını kapatma telaşındadırlar.

Taksim Meydanı, işçi-emekçilere, halka kapatılamaz. Proje iptal edilmeli, Taksim Meydanı, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da tarihine uygun olarak var olmaya devam etmelidir.

Bizler, yıllarca sokak sokak direnerek tekrar kazandığımız Taksim Meydanını bırakmayacağımızı, 2013 1 Mayısı’nda da Taksim Meydanında olacağımızı buradan ilan ediyoruz.

DEVRİMCİ 1 MAYIS PLATFORMU

28.12.2012

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …