Hatay’da savaşa karşı tepki sürüyor

halk bu savasi durduracak

Türkiye’nin Suriye’ye dönük müdahalelerine karşı Hatay’da yükselen tepkiler, sonbahar aylarında yediden yetmişe herkesin katıldığı miting ve eylemlerle kendini ortaya koyunca, etekleri tutuşan Vali, Ankara’da Başbakan ile yaptığı görüşmeden sonra, her türlü basın açıklamasının yasaklandığını duyurdu. Fakat  bu yasağa rağmen kitleler öfkelerini fiilen ortaya koydular. Bu öfke, devleti önemli oranda geriletti, şehir merkezinden Hür Suriye Ordusu’nun savaşçıları büyük oranda temizlendi. Bunların bir kısmı gözden daha uzak yerlere, sınır bölgelere çekildiler. Bir kısmı ise askeri kıyafetlerini ve silahlarını bırakarak, sakallarını kestirerek, hatta kimi zaman aile görüntüsü vererek şehir içinde kalmaya devam ettiler.

Yükselen tepkiler, egemenlere geri adım attırsa da, Hatay’ın gündemi değişmedi. Gençlerin yoğunlukta katıldığı eylemlerle, meşru gösterilerle sokaklar egemenlere dar edildi. Ardından farklı kesimler, basın açıklamaları ile durumu teşhir etmeye devam ettiler.

Devrimcilerin cephesinde durum bu şekildeyken, düzen partileri de boş durmuyor. MHP milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Reyhanlı’da Suriye’den kaçan askerler için bakın ne diyor: “Üç tane Suriye askeri bir çatışma sırasında Reyhanlı’ya kaçarak sığınıyorlar. Bizim insanımız muhalif asker de olsa, Suriye askeri de olsa kucak açacak, bizim insanımız böyledir. Üstünü başını giydirip yemek yedirdikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmek için beklerken, 18 silahlı özgür Suriye ordusu mensubu geliyorlar ve üç Suriye askerini alıp götürüyorlar. 15 Kilometre sınırı aşıp Türkiye’ye şehrin içine Reyhanlı’ya gelip Suriye askerlerini alıp götürüyor. Polis yok, asker yok devlet yok. Bu durum Reyhanlıların gücüne gidiyor ve burada açıklayamayacağım bir şekilde o üç Suriye askeri 18 Özgür Suriye ordusu mensubu tarafından tekrar Reyhanlı’ya getiriliyor ve sığındıkları halka teslim ediliyor, yine polis asker yok. Daha sonra ise vatandaşlar tarafından Türk güvenlik güçlerine Suriyeli askerler teslim ediliyor.”

Hür Suriye Ordusu mensuplarının Türkiye’ye Suriye içlerinden geldiğini söyleyerek, aslında bunların Türkiye’deki kamplardan geldiği gerçeğini gizlemeye çalışıyor. “Sağır sultan” bile Hatay’daki kamplardan geldiklerini biliyor bu çetelerin. Ama asıl olarak Türkiye’nin bu savaşta ne kadar büyük bir destekçi olduğunu da itiraf etmiş oluyor. Reyhanlı’da, Romanya’dan Türkiye’ye kadar çalınan bütün arabalar için bir pazarın olduğunu ve buranın müşterilerinin yine bu orduya mensup kişiler olduğunu da özellikle belirtiyor.

CHP milletvekili Refik Eryılmaz ise, Hatay İşçi Filmleri kapsamında düzenlenen panelde, katılımcıların  sorularını yanıtladı. “CHP neden Hatayda bir miting yapmıyor” sorusuna verdiği yanıtta, şunları söylüyor: Kılıçdaroğlu’na Hatay’daki hassas duruma rağmen miting yapılabileceğini, bir provakasyon olmadan bunu başarabileceklerini anlatmış, ancak Ankara’da birileri Hatay’ın hassas bir yer olduğunu söyleyerek bunu engellemiş! Kendisinin bölge milletvekili olarak her yerde bu sorunu insanlarla konuştuğunu ve kendisini de rahatsız eden bu durumun sonlanması için gereken ne ise yapacağını belirtti.

Eryılmaz da aslında MHP milletvekili Çirkin’den çok farklı bir yerde durmuyor. Mahalle toplantıları düzenleyerek, kitleye “olayları abartmamak gerektiği” yönünde telkinlerle öfkeyi yatıştırmaya çalışıyorlar. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yeşilpınar’da Belediye binasının açılış programında yer almasına rağmen son anda gelmekten vazgeçti. Bu açılış için kendisini bekleyen yaklaşık onbeş bin kişinin karşısına çıkmaktan korktu.  Yeşilpınar’ın tekrar dünya kamuoyuna girmesinden çekindi. Dernek Festivalleri kapsamında yapılan panel, dünya basınında büyük yankı yaratmıştı çünkü. Eryılmaz da bu gerçeği bildiğinden, devletin baskısını “Genel Başkanın etrafındaki bazı arkadaşlar” olarak değiştirerek, perdelemeye çalışıyor.

Bu durum, insanların düzen partilerini daha fazla sorgulamasına neden olmaktadır. Suriye’deki savaşın kendilerine getireceği yıkımı gördükçe, devrimcileri daha çok aramaktadır. Hatay’da birleşik örgütlü tepkilerin daha sık ortaya çıkarılması ve yaygınlaştırılması, savaşı durdurmak için daha büyük önem taşımaktadır.

Hatay’dan PDD okurları

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …