BES greve çıktı

bes-e-kocaeli

Büro Emekçileri Sendikası 27 Şubat’ta uyarı grevine çıktı. BES’in örgütlü olduğu vergi daireleri, SGK kurumları, nüfus müdürlükleri, adliyeler vb. kamu kurumlarında çalışan 100 bin kadar kamu emekçisi sokaklara çıktı. Greve katılım yüzde 90’ı buldu.

Eylem, son dönemde giderek artan hak gasplarına karşı bir protesto ve uyarı niteliğindeydi. SGK emekçilerinin ikramiyelerini, yargı emekçilerinin ulaşım ödenekleri, kamu emekçilerinin emekli olduktan sonra ek ücretlerinin ödenmesi, en düşük memur ücretinin yoksulluk sınırı olan 3 bin 481 TL’ye çıkarılması, performans uygulaması, rotasyon adı altında sürgünlerin meşrulaştırılması, 4/B, 4/C, 4/D, 50/D kapsamında çalışan taşeron ve sözleşmeli memurların kadrolu yapılması, sözleşmeli ve taşeron çalışmanın yasaklanması, TİS ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılması, eşit işe eşit ücret uygulamasının hayata geçmesi talepleri, uyarı grevinin temel talepleriydi.

Kamu emekçileri, 81 ilde kamu kurumlarının önünde basın açıklamaları ve kent merkezlerinde yürüyüşler gerçekleştirdi. Eylemlere devrimci kurumlar da destek verdi.

İstanbul’daki kamu emekçileri, Sirkeci Garı önünde toplanarak Cağaloğlu’ndaki İstanbul Defterdarlığına yürüdüler. “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Eşit işe eşit ücret”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Genel grev genel direniş” sloganlarının atıldığı eyleme 2 bini aşkın kişi katıldı. Eyleme PDD’nin de aralarında bulunduğu devrimci ve ilerici güçler de destek verdiler. İstanbul Defterdarlığı önünde basın açıklamasını İstanbul BES 3 Nolu Şube Başkanı Salih Aksoy yaptı. Açıklamada AKP’nin hükümet olduğu dönemde kamu çalışanlarının daha da yoksullaştığı ve iş güvencesinin yok edildiği, örgütlenmenin önüne birçok engel ve baskı çıkartıldığı vurgulandı. Kamu emekçileri taleplerinin derhal kabul edilmesini istersen, tutuklu KESK’li emekçilerin de serbest bırakılmasını istediler. Eylem çekilen halaylarla bitirildi.

Kocaeli’de eyleme çıkan maliye, SGK ve adliye çalışanları, Kocaeli Defterdarlığı’nın önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Önlerine kurulu polis barikatını aşmak için farklı yoldan yürüyüşe geçen kamu emekçileri, polisin engellemesini aşarak Belediye İşhanı’na ulaştılar. Açıklamayı yapın BES Şube Başkanı Akın Şişman, “Haklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz. Kamu emekçilerinin maaşları son 10 yılda belirgin bir biçimde erimiş satın alım gücü belirgin bir biçimde azalmıştır. Kamu hizmetlerinden herkesin parasız ve eşit yararlanması için buradayız” dedi. Açıklamanın ardından kitle dağıldı.

Türk Büro Sen de, birçok yerde, grev yapan BES ile birlikte hareket etti.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …