Kamu emekçilerine polis baskınları

kesk tutuklama protesto

18 Şubat’ta sabaha karşı polisin Kamu Emekçileri Cephesi’ne yönelik gerçekleştirdiği ve “DHKP-C Operasyonu” diye lanse ettiği operasyonlarda, 28 ilde 184 kişi gözaltına alındı. Baskınlar sırasında KESK Genel Merkezi’nin de aralarında bulunduğu kurumların yanı sıra memurların evlerinde de aramalar yapıldı.

KESK Genel Merkez yöneticilerinden Akman Şimşek’in ve şube yöneticilerinin aralarında olduğu gözaltılar sırasında evlerde aramalar yapıldı. Gözaltına alınanlar, illerdeki emniyet müdürlüklerine götürüldü.

Gözaltıları protesto etmek için kamu emekçileri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Malatya, Dersim, Mersin, Adana, Hatay’da eylemler gerçekleştirdi. Hatay’daki eyleme polis saldırdı. İstanbul’da ise 18 Şubat’ta 19.00’da Taksim tramvay durağında KESK, TTB, TMMOB ve DİSK’in çağrısıyla toplanan iki bine yakın kişi Galataaray Lisesi önüne yürüdü. “Baskılar bizi yıldıramaz, susmayacağız, direneceğiz” pankartının yanı sıra Kamu Emekçileri Cephesi ve HDK da eyleme pankartlarıyla katıldı. PDD’nin de katıldığı eyleme BDSP, Kaldıraç, Devrimci Hareket, Mücadele Birliği de katılarak destek verdi. Eylemde “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı. Eylemde Sinop ve Samsun’da gerçekleşen faşist saldırılar da protesto edildi. “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Bıji bratiya gelan” sloganları atıldı.

Galatasaray Lisesi önünde KESK adına yapılan açıklamada baskınların, KESK’in mücadeleci anlayışına yapıldığı belirtildi ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması istendi. Kamu Emekçileri Cephesi adına açıklama yapılmasının ardından, Grup Yorum’un söylediği türküler ve marşlarla eylem sonlandırıldı.

Aynı gün Ankara’da KESK’in çağrısıyla sendikalar, meslek odaları Adalet Bakanlığı’na yürüdü ve baskınları protesto etti. Kamu Emekçileri Cephesi üyeleri de 19 Şubat’ta Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapmak istedi. Polis, açıklamaya saldırdı ve katılanları gözaltına aldı. 21 Şubat’ta KESK Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı ve kamu emekçilerinin serbest bırakılmasını istedi. Gözaltına alınanlardan 55’i tutuklanarak hapispanelere gönderildi.

ÇHD’nin çağrısıyla, son dönemdeki gözaltıları ve tutuklamaları protesto etmek amacıyla, 23 Şubat’ta Taksim’de eylem yaptı. Kurumlara dönük baskınlar, saldırılar ve demagojiler karşısında, devrimci kurumların, sendikal örgütlerin ve kitle örgütlerinin ortak karşı koyuşunu örgütlemek amacını taşıyan eylemler dizisinin ilkiydi bu eylem.

Taksim Tramvay durağından başlayan eylem Galatasaray lisesi önünde sona erdi. “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “Devrimci memurlar onurumuzdur” sloganlarının atıldığı eyleme TMMOB ve TTB’nin yanısıra, PDD, Kaldıraç, EÖC, Halk Cephesi, BDSP de katılarak destek verdi. Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamada baskınların ve tutuklamaların halkı sindirmek için yapıldığına vurgu yapıldı. Grup Yorum’un söylediği türkülerle halaylar çekildi ve eylem bitti.

Eylemler her cuma saat 19.00’da devam edecek.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …