Sendikalaşma düzeyi

OECD verilerine göre, sendikalaşma düzeyi, son 10 yıl içinde ciddi gerilemeler gösterdi. Türkiye’de sendikalaşma oranı 2011 yılı için yüzde 5.4  Bu oran, son 50 yıl içindeki en dip nokta olarak gösteriliyor. Benzer bir durum, toplusözleşme kapsamındaki işçi sayısı için de geçerli.

Sendikalaşma düzeyindeki gerilemeye bağlı olarak, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi sayısı, 1980’lerden bu yana oldukça geriledi. 1987 yılında 1 milyon 400 bin civarında olan TİS kapsamındaki işçi sayısı, 2010 yılında 700 bin civarında. Kamu kesiminde 900 bine yakın olan TİS kapsamındaki işçi sayısı ise 400 bine düşmüş durumda. Bunun en önemli nedeninin özelleştirme ve taşeronlaştırma olduğu biliniyor. Özel sektörde TİS’ten yararlanan işçi sayısı 370 bin olarak hesaplanıyor. Özel sektörde sendikaşma oranı ise yüzde 3 civarında.

Memur sendikalarına gelince; AKP hükümeti döneminde palazlanan Memur Sen, son 5 yıldır en fazla üyeye sahip sendika olarak “yetkili konfederasyon” kabul ediliyor. AKP hükümeti öncesinde 41 bin üyeye sahip olan Memur Sen, 11 yılda 666 bin 652 üyeye çıkarak, 17 kat büyüdü. Buna karşın Türkiye’de memurların sendikalaşma mücadelesine öncülük eden KESK, en güçlü olduğu eğitim alanında bile, “yetkili sendika” konumunu yitirdi.

Bunlara da bakabilirsiniz

Polonez direnişi kazandı

6 aydır Çatalca’da bulunan fabrika önünde direnişte olan Polonez işçileri, taleplerinin büyük oranda karşılanması üzerine …

Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok! KAZANACAĞIMIZ KOSKOCA BİR DÜNYA VAR!

Yeni bir yıla daha ne yazık ki, savaşla, krizle, açlıkla giriyoruz. 2024 yılının son ayında …

Yoksulluk en aşağılayıcı şiddettir!

Yılın son günlerinde TÜİK, Türkiye’deki yoksulluk istatistiklerini açıkladı. Rakamlara göre, Türkiye’de emekçiler geçen yıla göre …