6 Kasım’da Haziran kararlılığıyla…

İstanbul’da kitlesel YÖK eylemi

istanbul 6 kasim

‘80 askeri darbesinin ürünü olan YÖK’ün kuruluş yıldönümünde, birçok üniversitede olduğu gibi İstanbul Üniversitesi’nde de kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. Geçen senelerde yaşanan parçalı YÖK protestolarının dışında, bu sene YÖK protestosu, Üniversite Forumları, Üniversite Emekçileri ve Eğitim Dayanışmasının çağrısıyla ortak yapıldı. Her zaman birleşik ve kitlesel geçmesi gereken YÖK protestoları, bu sene Haziran direnişinin etkisiyle ortak yapıldı.

Eylem, farklı noktalarda toplanıp yürüyüşe geçme ile başladı. Üniversite Forumları, saat 13.00’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hergele Meydanı’nda toplanıp, “Ali İsmail Yaşıyor, Üniversite AKP’ye Direniyor” pankartını açtılar. Burada sloganlar atıldı, konuşmalar yapıldı halaylar çekildi. Diğer üniversite öğrencileri, sloganlarla Edebiyat Fakültesi önünde toplandı. Bu sırada üniversite penceresinden “Ali İsmail’in dediği gibi: ‘Korkacaksın, titreyeceksin, yıkılacaksın adi hükümet!’ Yıkılacaksın YÖK!” yazılı, Ali İsmail’in fotoğrafının olduğu bir pankart sallandırıldı.

DÖDEF ve HDK Gençlik Meclisi ise, Aksaray Metro durağından buluşup buradan yürüyüşe geçtiler. İçerdeki öğrencilerin dışarı çıkmasıyla yürüyüş korteji oluşturuldu ve binlerce öğrenci, “Ali İsmail’in Katili Üniversiteye Giremez”, “Katil Polis Hesap Verecek”, “YÖK Kalkacak, Polis Gidecek Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek”, “YÖK, Polis Medya Bu Abluka Dağıtılacak”, “Gençlik Gelecek Gelecek Sosyalizm”, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Her Yer ODTÜ Her Yer Direniş”, “Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni” sloganlarıyla Beyazıt Meydanı’na geldi. Haziran Direnişi şehitleri için yapılan saygı duruşuyla program başladı.

İlk sözü alan Eğitim Dayanışması, hükümetin yaptığı baskıları ve eğitimle bağdaşmayacak uygulamaları teşhir ederek, ortak mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Ardından Haziran Direnişi sırasında gözünü kaybeden bir üniversite öğrencisi konuştu. Eğitim Emekçileri adında söz alan Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça; YÖK’ün üniversiteleri zapturapt altına almak için kurulduğunu, üniversitelerin baskı, tehdit, cezalandırmalarla çekilmez hale geldiğini, eğitimin gericileştirildiğini, piyasaya açıldığını belirtti. Ardından “herkesin özgürce araştırma yapabildiği, düşündüğü, tartıştığı, eyleme geçebildiği, halkıyla bütünleşmiş bir üniversite istiyoruz!” diyerek konuşmasını bitirdi.

Üniversite Forumları adına yapılan açıklamada, “üniversitelerde YÖK yetmiyormuş gibi, bir de Ali İsmail’in katilini okullara sokmak istiyorsunuz” dendi. Ali İsmail’in katilinin üniversiteye giremeyeceği, YÖK’ün kökünün kazınacağı, bu uğurda mücadeleye devam edileceği üzerine vurgu yapıldı. Çekilen halayların ve horonların ardından, öğrencilerin hep bir ağızdan söylediği Beyazıt Marşı’yla eylem sonlandı.

istanbul üni yök

Kocaeli’de ÖGB saldırısı

YÖK’ün kuruluş yıldönümünde Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve çalışanları da mücadele alanlarındaydı.

Bu yıl ki YÖK eylemi, her yerelde olduğu gibi Kocaeli Üniversitesi’nde de Haziran Direnişi’nin getirdiği mücadele kararlığının ön plana çıktığı bir nitelik taşıdı.

En önde Haziran Direnişi’nde şehit düşenlerin fotoğrafları ve “Ranta, Yola, YÖK’e Karşı Üniversite Ayağa – Kocaeli Üniversitesi Öğrencileri” imzalı pankartın açıldı. Eylem, Umuttepe Kampüsü Sosyal Tesisleri’nden Rektörlüğe kadar yapılan yürüyüşle devam etti. Yürüyüş boyunca sık sık “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “YÖK Kalkacak, Polis Gidecek, Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek”, “Katil Polis Üniversiteden Defol”, “Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm” sloganları atıldı.

Eylemin Rektörlük binası önünde yapılmak istenmesi ve ÖGB’lerin Rektörlük çevresini abluka altına alması üzerine burada ÖGB barikatına yüklenildi. Çıkan arbedede öğrencilerin kararlılığı karşısında, ÖGB’ler geri çekilmek zorunda kaldılar.

Arbedenin ardından çeşitli konuşmalar yapıldı ve basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında Haziran Direnişi’nin açtığı yoldan üniversitelerde mücadeleyi büyütme kararlılığı vurgulandı. Eylem atılan sloganlar ve çekilen halaylarla son buldu.

 

Çukurova’da forum ve yürüyüş

cukurova üniv

YÖK’ün kuruluş günü olan 6 Kasım, Çukurova Üniversitesi’nde de protesto edildi.

Çukurova Üniversitesi Öğrenci Bileşenleri, çalışmalarını günler öncesinden başlattılar. Üniversite içinde ve kantininde bildiriler dağıtılarak protesto paneline ve eylemine çağrıda bulundu.

6 Kasım günü saat 12.00’de toplanan öğrenciler, öğretim görevlisi, Adana Eğitim-Sen Başkanı ve bir öğrencinin yaptığı konuşmayı dinlediler önce. Sonra da “YÖK Kaldırılsın Parasız, Bilimsel, Demokratik Anadilde Eğitim” pankartı ile dekanlığa yürüyüp tekrar aynı alana döndüler. Ve eylemlerini mücadele çağrısı ile bitirdiler.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …