Antep Tedaş işçilerinden eylem

tedas-eylemi-antep

Antep Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) acil müdahale ekibi işçileri, zamanında alamadıkları ücretlerine zam yapılmasını isteyerek AKP il binası önünde eylem yaptı.

Akşam saatlerinde AKP il binası önünde toplanan 100’ü aşkın işçi, oturma eylem yaptı. Yetkililerle konuşmak istediklerini söyleyen işçiler, zor şartlar altında çalıştıklarını ve 1200 lira olan aylık ücretlerini de zamanında alamadıklarını söyledi. Alkış çalarak TEDAŞ yönetimi ve AKP’yi protesto eden grup adına konuşan Engin Keleş, işçilerin borçları yüzünden eve gidemediklerini belirterek, “Zor şartlar altında ölüm tehlikesiyle çalışıyoruz. Yıllardır zam yapılmıyor ve geçinemiyoruz. Aylıklarımızı da gecikmeli alabiliyoruz. Geçimimizi sağlayabilmemiz ve borçlarımızı ödeyebilmemiz için paramızın zamanında ödenmesini ve zam yapılmasını istiyoruz” dedi.

Öte yandan bazı işçiler, TEDAŞ’ta çalışmalarına rağmen 20 liralık borçları yüzünden elektriklerinin kesik olduğunu söyledi.

Eylemdeki TEDAŞ işçilerine, diğer çalışma alanı ve bölgelerdeki işçilerden de destek geldi. İlçelerden yardım isteyen Tedaş yönetiminin çabaları sonuçsuz kaldı. Diğer taşeron işçiler de yürüyüşlerle arkadaşlarına destek oldu. İşten atılmakla ve haklarında işlem yapılacağı söylenerek tehdit edilen işçiler, kararlı duruşlarını sürdürerek eyleme destek verdiler ve greve katıldılar. Dağıtım merkezi işgal edildi. Sabancı Holding ve Tedaş yetkilileri uyarılarak, bütün şehrin elektriksiz kalacağı söylendi. İşçilerin uyarısından sonra, bukalemun gibi renk değiştiren sömürücüler, iki ay süre istediklerini, işçileri kadroya alacaklarını, Adana’da sistemi oturtmaya çalıştıklarını söylediler. Bu oyalama taktiği ve aldatmaca ise çabuk tuzla buz oldu, çünkü Adana işçileri maaşları ay sonu gelmesine rağmen hala almadı.

Proleter devrimciler olarak sürecin takipçisiyiz, sınıfa yönelecek her saldırının karşısında en önde direneceğiz. Bununla birlikte sınıfın savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçişini hazırlayacağız. İşçiler birlikte mücadele ettikçe kendi güçlerini keşfediyorlar, sömürücülerin ise ne kadar aciz olduğunu anlıyorlar. İşçi sınıfının örgütlü birliğinin önünde hiçbir güç duramaz. İşçi hareketinde gözle görülen yükseliş, Toroslar’daki işçiler tarafından da büyük bir dikkatle izleniyor, bilinçlerde yer ediyor ve bugün sessizce de olsa selamlanıyor. Fakat adım adım sınıfın baharı inşa ediliyor, gelecek işçi sınıfı ve insanlığın…

 

Tedaş’ta iş cinayeti

17 Şubat’ta Tedaş işçisi Hakan Alev iş cinayetiyle hayatını kaybetti.hakan-alev

Uzun yıllar çocuğu olmayan Hakan Ateş tüp bebek tedavisi için borçlanmış, kredi çekmiş. Maaşının yetersiz olması ve düzensiz yatırılmasından dolayı ek iş yapmak zorunda kalmış. Ek iş yapmak için çıktığı direkte yüksek gerilime kapılarak direkten düşüyor; işe beraber gittiği arkadaşı tarafından araçla hastaneye götürülürken, bir kaza daha geçiriyorlar. Kaldırıldığı hastanede hayatını kaybediyor.

Hakan Alev, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden pekçok işçi gibi, taşeron sistemi ve ücretli kölelik düzeninin kurbanı olarak tarihe geçti. Taşeron işçiler iş güvenliği ve güvencesinden yoksun olarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Üstelik bunlar yetmezmiş gibi maaşlarını geç ve düzensiz alıyorlar. Açlık sınırının birazcık üzerinde maaş alan taşeron işçiler, borçlanarak ya da kredi çekerek ayın sonunu getirebiliyorlar.

Hakan Alev, binlerce Tedaş işçisinden sadece biri. İşçilerin taşeron şirkete ve ana işverene yaptıkları “iş kazası olabilir, maaşları yatırın” uyarılarına rağmen, maaşları yatırmayan kapitalistler, işçiyi adeta açlığa ve ölüme mahkûm ediyorlar. Hakan Alev’in ölümünden sorumlu olan bu sömürücüler, sermaye devletinin yasaları tarafından korunmaktalar. Yasalar bu sömürücülere, Hakan Alev hakkında dava açma hakkı tanırken, Hakan Alev’in ailesi tazminat hakkını dahi kullanamıyor. İşçi arkadaşları ve proleter devrimciler tarafından yalnız bırakılmayan Hakan Alev’in cenazesi, Alahan köyünden kaldırıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …