“15’inde bir fidan, Berkin Elvan!”

berkin-taksim-pdd

Berkin için Antakya sokaklara döküldü

Yere düşen her can, içimizdeki öfke kabarcığını biriktiriyor, kabına sığmaz kılıyor….

Berkin bizim için kardeşten önce bir yoldaştı. 15 yaşına bizimle girdi Berkin ve biz bir yaşımıza daha onunla beraber girdik… Gezi Şehitlerinin içinde Ali İsmail’den sonra en çok onun yaşam mücadelesine, direnme azmine tanık olduk, onu vuran katillere inat… Onun gibi direnmeliydik barikatlarda, Abdullah Cömert gibi en önde dövüşmeli, Ahmet Atakan gibi en son geri çekilmeliydik.

Ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Antakya Armutlu da döküldü sokaklara. Şehrin dört bir yanında gelen ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kitle, Uğur Mumcu Meydanı’nda toplandı. Saat 19:00’da meydana dolmaya başladı, polisler hemen caddeyi trafiğe kestiler. “Bu daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Berkin Elvan Ölümsüzdür, Katil Polis Hesap Verecek” vb. pek çok slogan atıldı. Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan’ın çatışarak düştüğü bu cadde de, insanlar da politikleşmiş ve devrimci bir disiplin oluşmuştu.

Ahmet Atakan’ın vurulduğu yere vardığımızda, “Ahmet Atakan Ölümsüzdür, Katiller Halka Hesap Verecek” gibi sloganlar daha güçlü yükseldi. Kitle bir hızlanıp bir duruyordu. Polis barikatıyla (her zaman olduğu gibi) Armutlu çıkışında karşılaştık. Çıkıştaki meydan panzer ve TOMA’larla doldurmuştu.

Kitle polisin üzerine yürüyerek onu geri çekilmeye zorladı. İlk hamlede polis en öndekilerden birini gözaltına aldı. Yaklaşık bir buçuk saat gözaltının bırakılması sloganlarla, ıslıklarla protesto edildi, gözaltındaki arkadaşın darp edildiği öğrenilince polise karşı saldırıya geçildi. Cadde adeta bir savaş alanıydı artık. Hava fişekler ardı ardına patladı. Arkada kitlenin önemli bir bölümü vardı ve hemen barikat kurulmaya başlandı. Caddenin yanında yükselen duvar yıkıldı önce, sonra da duvarın arkasından ağaç kütükleri taşındı. Yakınlardaki bir inşaattan çimento, tuğla ve daha pek çok malzeme taşındı. Sloganlar patlıyor, yaralılar taşınıyor ve insanlar sürekli birbirini kolluyordu. Hava sakin olduğundan gaz ara sokaklar çekilen kitleyi zorluyor, ancak her şeye rağmen TOMA’nın girişini engelleyen barikat caddede korunuyordu. Akrepler sürekli mahalleyi çevreleyen caddelerden içeriye doğru gaz fişekleri atıyordu. Bazen göz gözü görmüyordu, bazen de öyle bir gaz geliyordu ki duman yokken bile gözler yaşarıyor, ciğerler yanıyordu. İnsanlar evlerinden limon atıyor, ihtiyacı olanlara ya da maskesi olmayanlara bez veriyordu. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar çatışma devam etti ve gece yarısına doğru, ertesi gün tekrar toplanmak üzere dağılma kararı alındı.

Ertesi gün aynı şekilde toplanıp yürüyen kitle, polisin saldırısını beklemeden, polise havai fişeklerle saldırdı. Ardından geri çekilerek barikatlar kuruldu. Hazırlık bir önceki güne daha iyiydi. Bunu gören polis, mahalleyi gaza boğarak ara sokaklara plastik mermi sıkmaya başladı. Tam bir abluka vardı. Ancak cevap gecikmedi. Barikat daha ileriye taşındı ve polise daha sert karşılık vermek için taş yağmuru ve sapanlar devreye girdi. Üç ana caddeye barikat kurulmuştu. Sloganlarla Abdullah Cömert’in vurulduğu yere kadar yürüyen kitle, tekrar buluşmak üzere dağıldı.

 

Adana’da Berkin eylemleri

Berkin’in şehit olduğu haberi sabah saatlerinde haber kaynaklarına düşer düşmez, Adana’da Atatürk Parkı’nda toplanmak üzere çağrılar yapıldı. Devrimci kurumlar da kendi aralarında toplanarak akşam Atatürk Park’ında toplanmayı kararlaştırdı.

Akşam, saat 18.00 civarı binlerce insan Berkin için alana döküldü. Atatürk Parkı’nda birçok slogan atıldı. Daha sonra kitle Sular Meydanı’na yürümek isterken, polis ses bombası ve tazyikli saldırdı. Ve kitle de cadde üzerine kurduğu barikatlarla çatıştı. Saldırılar sırasında, TOMA aracı geriye giderken DİHA muhabirini yaraladı.

Çatışma, kitlenin “Berkin’in katili AKP’nin polisi” sloganlarıyla geç saatlere kadar sürdü. Çatışmalar Akkapı, Denizli gibi mahallelere yayıldı.

 

Fransa’da bir ilk

Berkin Elvan’in şehit düşmesi, Fransa’nın Troyes şehrinde de protesto edildi.

Proleter Devrimci Duruş okurlarının ve Alevi bileşenlerinin organize ettiği etkinlinliğe yaklaşık 80 kişi katıldı. Dağınık alanlarda yaşıyan az sayıdaki devrimci demokrat ailelerin hemen hepsinin katılım gösterdiği eylem, şehrin merkezinde, Belediye’nin önünde gerçekleştirildi. Berkin Elvan’ın elle çizilen resmi ve “Berkin Elvan Ölümsüzdür” yazılı Türkçe Fransızca yazılı pankartımızla birlikte hazırlanan dövizler eşliğinde okunan Fransızca bildiriyle eylem gerçekleştirildi. Troyes şehri Napolyon’un şehri olarak bilinir. Yabancı halklara karşı genel olarak soğuk bir duruşun sergilendiği bu şehirde bu tür devrimci anma ve etkinlikliklerin uzun zamandır organize edilmemiş olması katılımın az olmasında etken olsa da, eylemimiz Türkiyeliler, özellikle gençler tarafından coşkuyla karşılandı.

Yaklaşık 1 saat süren eylemimiz özellikle Fransızca okunan bildiriden sonra, yerli halkların da ilgi odağı oldu. Eylemde Haziran direnişinde şehit olan Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik sloganlar eşliğinde anıldı.

Bir yoldaşın Türkçe olarak süreçle ilgili yaptığı konuşmadan sonra başka zamanlarda yapılacak eylemlerde yeniden buluşulması ve katılımların daha da güçlendirilmesi yönündeki çağrısıyla eylem sloganlar eşliğinde bitirildi. Eylem bittikten sonra çevre temizliği konusundaki duyarlı yaklaşımımız, yerli halklar üzerinde takdirlerle ve teşekkürlerle karşılandı.

Eylemimiz bölgenin yerel gazetesinde de haber niteliğinde fotoğraflı olarak yeraldı.

BERKİN ELVAN ÖLÜMSÜZDÜR!

YAŞASIN HALKLARIN ENTERNASYONALİST DAYANIŞMASI!

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …