Haziran Ayaklanması sırasında 12 Haziran 2013’de Okmeydanı’nda polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesiyle komaya giren ve 269 gün direnen Berkin Elvan, 11 Mart’ta Okmeydanı Hastanesi’nde aramızdan ayrıldı.
Gün gün yaşam umudu olan Berkin, 269 gün içinde 16 kiloya kadar düştü. 11 Mart günü sabah 7.30’da öldüğünün duyulması üzerine, Berkin Elvan için kitleler sokaklara döküldü, hesap sorulmasını istedi, günlerce polisle çatıştı.
Okmeydanı Hastanesi’ne gelen yüzlerce kişi, Berkin’in şehit düştüğünü öğrenir öğrenmez hastane önündeki anayolu ve otobanı trafiğe kesti. Polisin attığı gaz bombalarına karşı direnen kitle, “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “15’inde bir fidan Berkin Elvan”, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarını attı. Kitlenin bir kısmı Okmeydanı Cemevi’ne yürürken, bir kısmı ise otopsinin yapılacağı Adli Tıp Kurumu’nun önüne gitti.
Berkin’in cenazesi, saat 14.00’te Adli Tıp Kurumu’nun önünden sloganlarla alınarak Okmeydanı’na getirildi. Okmeydanı’nda barikatlar kuran devrimciler ve halk, binlerle Berkin’in başında nöbet tuttu. Aynı gün Taksim, Kadıköy, Beşiktaş, Adana, Ankara, İzmir, Mersin, Antakya, Bursa, Denizli, Samsun, Çanakkale, Denizli, İzmit, Zonguldak, Trabzon, Artvin, Dersim, Erzincan, Kütahya, Manisa, Kayseri’nin şehir merkezlerinde çatışmalı eylemler yapıldı. Polislerin eyleme tomalı, gaz bombalı, plastik mermili saldırılarına, kitleler barikatlar kurarak, taşlarla, sapanlarla, molotoflarla ve havai fişeklerle karşılık verdi. 11 Mart’ta gerçekleşen eylemlerde, Türkiye genelinde 500’e yakın kişi gözaltına alındı. Berkin’in yoğun bakımda olduğu süre içinde öfkelerini biriktiren kitleler, bir kez daha meydanları ve sokakları zaptederek yaygın ve sert bir direniş örneği gösterdiler. Gece İstanbul’un semtlerinde devrimcilerin kurduğu barikatlı eylemler sabaha kadar devam etti.
12 Mart’ta ise kitleler sokaklara aktı ve Berkin’i uğurladı. İstanbul’daki cenaze törenine 3 milyona yakın insan katıldı. Okmeydanı’ndan Feriköy mezarlığına kadar 5 saatte yürüyen kitle, yol üstünde AKP, MHP ve CHP’ye ait seçim bürolarını dağıtırken, düzen partilerine ait materyalleri parçaladılar. Polis arabalarını ve bariyerleri yerle bir ettiler. Kitle yürüyüş boyunca sloganlarla geçtiği caddeleri inletti. Proleter Devrimci Duruş, Halk Cephesi, ESP, Mücadele Birliği, Kaldıraç, DHF, Partizan, Devrimci Hareket, EÖC, HDP eyleme flamaları ve pankartlarıyla katılım gösterdiler.
Berkin Elvan Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Mezar başında saygı duruşu yapıldı ve “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “Katil devlet hesap verecek”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı. Yapılan konuşmaların ardından Grup Yorum’un söylediği marşlarla cenaze töreni bitirildi. Cenaze törenine Haziran Ayaklanması’nda şehit düşenlerin aileleri de katılım gösterdiler.
İki gün süren cenaze boyunca en çok atılan sloganlardan biri de “Ağlama anne, evlatların burada” oldu. Berkin’in ailesinin yaşadığı büyük acı ve yürekleri dağlayan isyanı, cenaze için toplanan kitlenin bu sloganı atmasıyla karşılık buldu. Haziran şehitlerinin aileleri ise “Abilerine selam söyle Berkin” sözleriyle cenazeyi uğurladılar. Berkin, şehit abilerilerin yanındaki onurlu ve görkemli yerini, milyonlarca kişinin omuzlarında yükselerek aldı.
Berkin’in cenazesinin kaldırıldığı gün DİSK ve Belediye-İş sendikası iş bırakma çağrısı yaptı. Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi’nin de aralarında olduğu birçok üniversite ve liselerde öğrenciler dersleri boykot ettiler ve cenazeye katıldılar. Öğrenciler kitlesel ve çatışmalı eylemler gerçekleştirerek Berkin’i selamladılar.
Cenaze töreni devam ettiği sırada Osmanbey’de Taksim’e yürümek için bekleyen kitleye polis tomalar, gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Saldırı Nişantaşı, Kurtuluş, Ergenekon Caddesi ve Mecidiyeköy’e kadar uzandı. Osmanbey Metrosu önüne barikat kuran polisin saldırısına taşlarla karşılık veren kitle, saatlerce polisle çatıştı.
İstiklal Caddesi’ne çıkabilen Proleter Devrimci Duruş ve Devrimci Hareket’in saat 19.00’da başlattığı eyleme ise, İstiklal Caddesi üzerinde bekleyen kitlenin katılımı yoğun oldu. Yaklaşık yarım saat İstiklal Caddesi üzerinde devam eden çatışmalar, polisin yoğun saldırısı sonucu ara sokaklara kaydı. Ara sokaklara gaz bombası, plastik mermilerle ve akreplerle defalarca saldırı düzenlendi. Kitle ise, sloganlar atarak, taşlarla, havai fişeklerle ve sapanlarla direndi. Çevik kuvvet ve sivil polis, sopalarla saldırı düzenledi ve gözaltılar yaptı. Polisin attığı gaz bombaları sonucu 3 kişi ağır yaralandı.
İstiklal Caddesi üzerinde başlayan çatışmalar gece yarısına kadar Cihangir, Galatasaray’ın arka sokakları ve Tarlabaşı’nda devam etti. Çatışmalı eylemler aynı gün diğer illerde de uzun müddet devam etti. İstanbul’da Gazi Mahallesi, Nurtepe, Sarıgazi, Okmeydanı, İkitelli, 1 Mayıs, Gülsuyu mahallelerinde de çatışmalı eylemler 4 gün boyunca sürdü. Okmeydanı’nda cenazenin ardından toplanan sivil faşistlerin mahalleye saldırmak istemesi üzerine devrimciler silahla karşılık verdi ve sivil faşistlerden bir kişi öldü, iki kişi de yaralandı.
AKP’nin kışkırtmalarına rağmen kitle Berkin’i sahiplendi ve onu sonsuzluğa uğurladı.