Gebze’de rantsal dönüşe karşı direniş

gokdelen-konut-kentsel

Kocaeli iline bağlı olan Gebze; bünyesinde onüç organize sanayi bölgesini barındıran bir alandır. Gündüz bir milyon nüfusa ulaşan, gece ise üç yüz bine inen nüfusuyla, İzmit merkez ilçesinden daha büyük bir ilçedir. Dünyada gelir seviyesi ve nüfus hareketi yönüyle, Gebze gibi bir ilçe yoktur sanırız. İstanbul’a yakınlığı bölgeye ayrı bir önem katmaktadır. İstanbul, merkezi iyice dolunca, sınırlarını çevre ilçelere doğru yaymaya başlamıştır. Batıda Silivri ve Çorlu’ya, doğuda ise Gebze ve Kocaeli’ne doğru büyümesi kaçınılmaz olmuştur.

Bundan otuz-kırk yıl önce kent merkezlerinde yaşayamayan yoksul halk buralara yerleşmiş ve bu alanları “yaşam merkezi” haline getirmiştir. İstanbul’da sanayinin kent merkezi dışına çıkarılması, Gebze’de arazi bedellerini değerlendirmiştir. Bunun farkında olan küçük-büyük sermayedarlar gözünü buraya dikmiştir. Denizi görmesi, bölgenin havasının ve içme suyunun temiz olması gibi unsurlar. bölgede fabrikası bulunan patronların ve fabrika yöneticilerinin iştahını kabartmaktadır. Yoksul insanların ellerinden bu arazilerin alınıp rezidans, villa ve lüks konutlar yapma planı, bu tablo üzerine gelişmektedir. Çünkü bölgede bu yapılara müşteri bulmaları, hiç zor olmayacaktır.

* * *

Toplam 126 bin nüfusu etkileyen değişik planlar sözkonusudur. Kimisinde 2/B yasasına dayanarak yüksek bedeller içerisinde arazileri satışa çıkardılar. Bu bölgede yaşayanların çok üzerinde bir alım gücünde ödeme planları dayattılar. Amaç sürgün etmektir.

Bir başka bölgede ise, hazine arazilerinin üzerinde oturanları “işgalci” ilan edip, hiçbir bedel ödemeden sürgün etmeyi planlıyorlar.

Tapulu arazileri üzerinde bulunan mahallelere ise, “kentsel dönüşüm” adı altında kentsel yıkım dayatılıyor. İnönü mahallesine “kentsel dönüşüme boş arazilerden başlayacağız” diyerek girdiler, daha sonra tapulu araziler üzerine geldiler.

Kısacası ne şekilde olursa olsun buradaki halkı hiçe sayıp, kendi rantsal planlarını devreye sokup sürgün politikalarını işletmek istiyorlar. Fakat bu saldırı planları sökmedi. Mahallelerde kurulan halk inisiyatifleri ile dernekler bir araya geldiler ve Ocak ayında “Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu”nu kurdular.

Platformun 4 ana talebi bulunmaktadır.

1- İçinde bizim olmadığımız hiçbir projeyi kabul etmeyeceğiz. Kentsel Dönüşüm Projesi adı altındaki Rantsal Dönüşüm Projelerinden derhal vazgeçilsin.

2- 2/B Arazileri üzerinde oturan yoksul mahalle halkına, söz konusu araziler bedelsiz tapusu ile beraber tahsis edilsin.

3- 6306 sayılı kanun iptal edilsin ve ülke çapında doğurduğu mağduriyetler giderilsin.

4- Kamuya ait araziler toplum yararına kullanılsın.

Adem Yavuz Mahallesi, Cumhuriyet, Ulus, Yavuz Selim, Hürriyet, İnönü ve Mevlana mahallesi bileşenlerinden oluşan platform, ilk eylemini 16 Şubat 2014 tarihinde, 5 bin kişinin katıldığı büyük bir kitleyle, adeta bir miting gibi “basın açıklaması”yla gerçekleştirdi ve gücünü ortaya koydu. 24 Mart 2014’te ise, Gebze’den Kocaeli’ne yürüyecek ve Kocaeli Adliyesi önünde basın açıklaması yapacaklar.

* * *

Çok ciddi bir rant bulunan bölgenin projeleri hemen hemen bitmiş durumda. Parçaları birleştirmeye çalışalım.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın hazırladığı projelere göre; Tuzla bölgesine iki adet metro yapılacak. Bunlardan birisi Marmaray’la birleşecek, bir diğeri Sabiha Gökçen Havaalanı’na gidecek. Tuzla tersaneler bölgesine marina yapılacak. E-5’in alt kısmı alışveriş ve eğlence merkezi, E-5’in üst kısmı ise kentsel dönüşüm alanı ilan edilip lüks konutlar yapılacak!

Başbakanın söylediklerine göre; kent içinde kalan askeri alanlar TOKİ’ye devredilip, buradaki askeri alanlar şehir dışına taşınacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesi ile bu söylenenleri birleştirirsek, bu bölgede bulunan Tuzla Piyade Okulu şehir dışına çıkacak ve buradaki alan hemen yanındaki Tuzla ile birleşecek. İstanbul ayağındaki proje tamamlanmış durumda. Sıra Gebze’ye geldi. Çayırova’da bulunan Yeni Mahalle, ticari alan olarak kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Hemen yanı başında bulunan Cumhuriyet ve Adem Yavuz mahalleleri de kentsel dönüşüm kapsamında. Mevlana, Hürriyet, Ulus mahalleleri ise; birbirine komşu olan bu mahallelerin bir kısmı 2/B, bir kısmı hazine arazisi, bir kısmı tapulu alan.

Yukarıdaki Tuzla projeleri ile birleştiği zaman karşımıza şu çıkıyor: Tuzla’dan başlayıp Gebze çıkışındaki TOKİ’ye devredilmiş askeri alana kadar bir kentsel yıkım! Rantın büyüklüğünü siz hesap edin! Trilyon dolarları bulan bu projelerden kolay kolay vazgeçmeyecekleri kesin! Ama halkın da bu projeleri kolay kolay kabul etmeyeceği, buna karşı örgütlenmeye ve direnişe geçtiği de bir o kadar kesin!

Proje uygulayacaklara kolay gelsin diyoruz. İşiniz gerçekten çok zor. Örgütlenen bir halkın karşısında hiçbir güç duramaz! Yenilen sermaye, kazanan halk olacaktır!

“Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu” üyeleri

Bunlara da bakabilirsiniz

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …

Ser verip sır vermeyen yiğit: İSMAİL GÖKHAN EDGE

İsmail Gökhan Edge, Diyarbakır işkencehanelerinde sır vermedi, ser verdi. O, 1953 yılında Eskişehir’de doğdu. İzmir …