Adana 1 Mayısı’ndan, Taksim’e selam

1mayis-adana

Adana’da 1 Mayıs çalışmaları haftalar öncesinden başladı. 1 Mayıs çalışmasının organize edilmesi için toplantılar yapıldı. Mehmet Fatih Öktülmüş Kültür ve Sanat Evi FÖKEV’de, Öğrenci Birliği de bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik öncesinde, liselerin önünde ‘1 Mayıs Etkinliğine Davet’ başlıklı el ilanları dağıtılarak duyurusu yapıldı. 23 Nisan günü yapılan etkinlik, hangi süreçte 1 Mayıs’a girildiği ile ilgili kısa bir konuşma ile açıldı. Konuşmada “August Spies’in idam sehpasındaki sözlerini alanlara taşıyalım” dendi ve onun son sözleri hatırlatıldı: “Öyle bir zaman gelecek ki, bizim suskunluğumuz bugün ipe çektiğiniz seslerden daha güçlü çıkacaktır.”

Bu çağrıdan sonra etkinlik müzik dinletisi ile başladı. Saz ve gitar eşliğinde türküler, marşlar söylendi ve işçi sınıfının ezgileri ile bitirildi.

Ardından 1 Mayıs’ın bugünkü önemi ve tarihçesi üzerine bir konuşma yapıldı. Başka bir konuşma da, 1 Mayıs’ta liselilerin taleplerinin neler içermesi üzerine oldu. Etkinlik, 1 Mayıs’ın tarihçesi, dünyada ve ülkemizde verilen mücadeleyi anlatan bir belgeselin izlenmesiyle sona erdi.

Şehrin merkezi yerleri de dahil afiş, yazılama ve stikırlar yapıldı. İşçilerin çalıştığı atölyelerde 1 Mayıs’a çağrıyı da içeren “DSB İşçi Bülteni” dağıtıldı.

Adana’da 1 Mayıs günü, saat üçte İstasyon Meydanı’na yürüyüş ile başladı.

Mimar Sinan alanında saat ikiden itibaren toplanmaya başlanıldı. Şehrin caddelerinden yürüyerek gelen kitle, sloganlarla meydanda karşılandı. Yürüyüş kolu birbuçuk-iki saat kadar sonra İstasyon Meydanı’na ulaştı.

Yol boyunca Taksim’e selam gönderildi. Yoğun bir şekilde Haziran şehitleri anıldı. Gençlerin ağırlıklı olduğu kitle, sıkça devrim ve sosyalizm sloganlarını attı.

Proleter Devrimci Duruş pankartı altında şehitlerin toplu resimleri ve 1 Mayıs taleplerini içeren dövizler taşındı. Alana doğru Fatih Öktülmüş Kültür Ve Sanat Evi (FÖKEV), Devrimci Sendikal Birlik (DSB), Proleter Devrimci Duruş (PDD), Proleter Devrimci Gençlik (PDG) flamaları ve PDD ile Öğrenci Birliği imzalı dövizlerle yüründü.

Alana girildikten sonra şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmalar yapıldı. Müzik dinletisi ve halaylardan sonra kısa bir tiyatro gösterisi sunuldu ve mitingin bittiği duyuruldu.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …