Greif’te polis saldırısı

greif-cati-isgal

Taşeronlaştırmaya ve sarı sendikalara karşı fabrikayı işgal eden Greif işçileri, direnişlerinin 60. günü, 10 Nisan’da polis saldırısına uğradı.

Sabah saat 5.00’te bine yakın polis, onlarca akrep, tomalar ve iş makinaları eşliğinde gerçekleşen polis saldırısında, polis yoğun gaz bombası kullandı. Polisin saldırısına barikatlar kurarak ve sloganlarla direnen işçilerden ve destekçilerden 94 kişi gözaltına alındı. 12 işçi de çatıya çıkarak 20 saat daha direnişi devam ettirdi. Saldırı sonucunda onlarca işçinin yanı sıra BDSP temsilcisi Murat Yıldırım, Kızıl Bayrak dergisi muhabiri Mehmet Ali Karabulut ağır yaralandı.

Saldırının duyulmasının ardından fabrika önüne gelen yüzlerce destekçi polis saldırısını protesto etti. Polis fabrika önünde bekleyen işçilere ve destekçilere de gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Bunun üzerine işçiler, DİSK binasında eylemlerini sürdürmeye karar verdiler.

Direnişçi işçiler, saldırının sorumluluğunun Greif patronlarının yanı sıra Tekstil-Sen başkanı Rıdvan Budak ve İstanbul Şubesi Başkanı Kazım Doğan’a da ait olduğunu, DİSK’in ise verdiği sözleri tutmadığını belirtiyorlar. Greif patronu ve sendika ağalarının, direnişileri kırmak için her türlü yöntemi kullandığını; sendika ağalarının “içeride provakatörler var” diyerek ve işçiler hakkında yalan ifadeler verdirterek, bu saldırıya zemin hazırladığını söylüyorlar.

Keza, DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Örgütlenme ve Uluslararası İlişkiler Daire Müdürü Eren Korkmaz’la yaşanan tartışma üzerinden internette işçilere dönük bir linç kampanyası başlatılması; dahası farklı sendikalarda çalışan birçok uzmanın, konunun ayrıntısını sorma-öğrenme gereği duymadan, işçilere başvurmadan bu kampanyaya ortak olması da, sendikacılık tarihinin kara lekelerinden biri olarak tarihe geçti.

10 Nisan’daki polis saldırısının duyulması üzerine Adana, Hatay, Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Kocaeli, Mersin illerinde de eylemler yapıldı. Saldırının ardından işçilerle dayanışma için Kadıköy’de bir salon etkinliği düzenlendi. Etkinliğe binlerce kişi katıldı. 19 Nisan’da Taksim Galatasaray’da Greif işçileriyle dayanışma platformu eylem gerçekleştirerek direnişteki işçileri bir araya getirdi.

Greif işçilerinin direnişi DİSK binasında devam ediyor. İşçiler TİS’in iptal edilmesini ve 1 Mayıs itibarıyla işine son verileceği açıklanan işçilerin işe geri alınmasını, taşeronların iptal edilip tüm işçilerin kadrolu olarak işine devam etmesini talep ediyorlar. 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak için diğer direnişçi işçilerle birlikte, Greif işçileri de pankart açıp yürüyüşe geçtiler.

Bunlara da bakabilirsiniz

Tüm Emeklilerin Sendikası, TÜİK rakamlarını protesto etti

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları, Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından protesto edildi.

Sendikalaşma hakkımıza sahip çıkalım: İŞYERİ KOMİTELERİNDE ÖRGÜTLENELİM!

Son bir yılda bir çok işçi direnişi, sendikalaşma hakkına dönük saldırılar nedeniyle yaşandı. 2023 sonlarından …

Çöp sizin sisteminizdir!

İstanbul-Ümraniye’de genç bir kadın polisin öldürülmesinin ardından, faile yapılan insanlıkdışı muamele önemli tartışmalara neden oldu. …