Adana Haziran direnişine saldırı

adana-31-mayis

Haziran direnişinin yıl dönümünde, Proleter Devrimci Duruş’un da içinde bulunduğu devrimci, demokratik örgütler ve sendikaların çağrısıyla kitleler, Haziran direnişinin adresi Atatürk Parkı’nda buluştu.

“Gezi’den Soma’ya Katil Devlet Hesap Verecek” yazılı pankartın etrafında toplanılarak sık sık “Hükümet İstifa, iktidar Halka”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı. Sendikaların yaptığı konuşmalar ve şiir dinletisinin ardından yürüyüşe geçildi.

Adana’da fiili OHAL uygulayan devlet, Atatürk Parkı’nda çevik kuvvet, toma ve akrep araçlarıyla yığınak yapmıştı. Alana gelenler kimlik kontrolüyle taciz edilmişti. Yürüyüşe de toma’larla su sıkarak saldırdı. Ardından çevik kuvvet ve akrep araçlarıyla gaz sıkarak, plastik mermi yağdırdı. Yoğun saldırıya rağmen, devrimcilerle birlikte kitleler de kendilerini taş ve sapanlarla savundular. Sivil polisler, onlarca kişiyi yerde tekmeleyerek işkence ile gözaltına aldılar.

Atatürk Parkı’nın çevresinde akşama kadar çatışmalar sürdü. Devrimciler öncülüğünde kitlelerin kararlılığını gören polis geri çekildi. Ardından gözaltında olanlar için oturma eylemi başlatıldı. Daha sonra eylem ertesi gün toplanmak üzere iradi olarak bitirildi.

Ertesi gün, gözaltılara karşı biraraya gelen, içinde proleter devrimcilerin de olduğu, sendika ve örgütler adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada; geçen yıl bu günlerde  Gezi Parkı’nda başlayan direniş hatırlatıldı. Ve direniş sırasında gerçekleşen devlet terörü, polisin yarattığı vahşet anlatıldı. “Ülkenin 80 ilinden milyonlar, artan sömürü, yoksulluk, savaş ve baskı politikalarına karşı sokağa çıktı. Vahşi devlet terörüyle 10 arkadaşımız hayatını kaybederken, 12 kişi gözünü kaybetti. 7 bin kişi yaralandı, 3 bin kişi gözaltına alındı” denildi.

Açıklama şöyle devam etti: “Haziran direnişinde katledilen insanların katilleri yargılanmamış, üstüne devlet tarafından korunmuştur. Savaş, baskı ve sömürü politikaları artarak sürmüş ve sürmektedir. Soma’da yaşananlar bunun en çıplak örneğidir. Bizler de Haziran direnişinin yıl dönümünde Haziran şehitlerini sahiplenmek, katillerin bulunması ve yargılanmasını sağlamak, siyasal özgürlükler ve demokrasi talebimiz için dün Atatürk Parkı’ndaydık. Fakat bir kez daha demokratik taleplerimiz fiili bir OHAL ile, koyu bir devlet terörüyle bastırılmak istenmiştir. Devlet, insanlara gaz, cop ve tazyikli su ile saldırmıştır. Bebek arabasına gaz bombası atılmıştır. 24 arkadaşımız darp edilerek gözaltına alınmıştır. Birçok arkadaşımıza sokakta işkence yapılmıştır… Haziran şehitlerinin katilleri bulunup, yargılanmalıdır. Direnişin temel talepleri acilen kabul edilmeli, işçiler-emekçiler ve Kürt halkı üzerindeki sömürü, savaş ve baskı politikalarına son verilmelidir.”

Ardından “Gözaltılar serbest bırakılsın”, “Hükümet İstifa, İktidar Halka” sloganları atıldı.

Açıklama bittikten sonra, kitle akşama kadar adliyenin önünde gözaltıların serbest bırakılmasını bekledi. İçeridekilerin sorgusu yapılırken, dışarıdaki kitle halaylar çekti, sloganlar attı ve serbest bırakılanları sloganlarla karşıladı.

* * *

adana-tomayi-polise-cevirdiAdana’da polis saldırısı sırasında bir tomanın üzerine çıkan genç, tomanın eylemcilere su püskürten hortumunu polislerin üzerine çevirdi. Tazyikli suyla savrulan ve gazdan etkilenen polisler hınçla eylemci gence saldırdılar. Başka bir tomadan üstüne su sıkarak onu aracın üzerinden devirmeye çalıştılar, ancak başamadılar. Onur Can adlı genç, üstüne çıktığı toma, kendi suyunu kesince, eylemi hedefine ulaşmış olarak yere indi. Polisler Onurcan’ı gözaltına aldılar ve bir gün sonra serbest bıraktılar.

Onurcan, Adliye önünde bekleyen kitlenin büyük coşkusuyla, “Diren toma, Onurcan geliyor” sloganlarıyla karşılandı.

Onurcan daha sonra bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, savcının gözaltına alınanlara  “Toma’nın fişkiyesini kim kırdı” diye sorduğunu ve hepsinin güldüğünü anlattı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …