Haziran İsyanı sırasında şehit düşen Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük ve Abdullah Cömert’in davaları Mayıs ayı içinde görüldü.
Ali İsmail Korkmaz davası
Ali İsmail Korkmaz’ın katillerinin yargılandığı davanın 2. Duruşması 12 Mayıs’ta Kayseri Adliyesi’nde görülmeye devam etti.
Sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul, Ankara, İzmir, Antakya, Eskişehir, Adana illerinden gelenler Adliye önünde toplandı. Kayseri Valiliği de adeta Kayseri’de sıkıyönetim ilan ederek Adliye önüne açılan tüm yolları bariyerlerle kapattı. Bu ablukaya rağmen Yeni Adliye önünde binden fazla kişi toplanarak katillerin cezalandırılmasını istedi.
Mahkemeyi izlemek için kitle adliye önüne pankartlar ve flamalarla yürüdüler. Gezi şehitlerinin fotoğraflarının da yer aldığı resimlerle yürüyen kitle sloganlar haykırdı. Aralarında Proleter Devrimci Duruş’un da bulunduğu devrimci kurumlar mahkemeye gelmişlerdi.
Bir ara sivil faşistlerin provoke girişimleri oldu. Kitlenin oraya doğru yönelmesinin ardından polisler sivil faşistleri hızlıca alandan kaçırdılar. Duruşma gece 23’e kadar sürdü.
Bekleyiş sırasında Kayseri Dayanışması adına basın açıklaması yapıldı. Ali İsmail Korkmaz’ın babası ve annesi konuşma yaptı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün kardeşi, Mehmet Ayvalıtaş’ın kardeşi de mahkemeyi takip edenler arasındaydı.
Ali İsmail Korkmaz’ın avukatları salonda kalabalık bir şekilde yer aldılar. Duruşmada tanıkların ifadeleri dinlendi. Konuşan tanıklar, Ali İsmail Korkmaz’ın polisler ve sivil faşistler tarafından dövülerek katledildiğini doğrulamasına, görüntülerin bu doğrultuda olmasına rağmen, avukatların diğer sanıkların da tutuklanması talebi, heyet tarafından reddedildi.
Mahkeme 14 Temmuz’a ertelendi.
Mehmet Ayvalıtaş mahkemesi
Mehmet Ayvalıtaş’ın katillerinin yargılandığı mahkemenin duruşması Kartal Adliyesi’nde 21 Mayıs’ta görüldü. Haziran ayında şehit düşenlerin ailelerinin yanı sıra devrimci kurumlar da gelmişti.
Sabah saat 9.00’dan itibaren Adliye önünde toplanıldı. Devlet, tomalar ve akreplerin yanı sıra çevik kuvvet polisiyle, adliye binasını ablukaya almıştı. Adliye önünde kurulan kürsüden kurumlar adına konuşmalar yapıldı ve Mehmet Ayvalıtaş’a çarpan katilin tutuklanmasıve cezalandırılması talep edildi. Bekleyiş sırasında sloganlar atıldı.
Mahkemeye sanık yine getirilmedi. Sanık hakkında zorla yakalama kararı çıkartıldı. Mahkeme heyeti Mehmet Ayvalıtaş’ın katledilmesi olayının tanıklarının ifadesini, sanık olmadan aldı. Heyetin lakayt tavırları, kitlenin tepkisiyle karşılandı. Mahkeme 22 Eylül 2014’e ertelendi.
Mahkemenin ardından akşam saat 19.00’da Kadıköy’de bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesinin yanı sıra PDD’nin de içlerinde bulunduğu devrimci kurumlar katıldı. Altıyol’daki Boğa heykeli önünde toplanan kitle sloganlarla Mehmet Ayvalıtaş meydanına yürüdü. Burada kitleye hitaben Mehmet Ayvalıtaş’ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, kuzeni Volkan Ayvalıtaş, Abdullah Cömert’in ağabeyi konuşmalar yaptılar. Konuşmaların ardından Boğa’da yolu trafiğe kesen kitle bir süre oturma eylemi yaptı, polis gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Bahariye Caddesi’ne çekilen kitle burada yarım saat çatıştıktan sonra eylemi bitirdi.
Ethem Sarısülük davası
Ethem Sarısülük’ün katili Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı mahkemenin 5. duruşması Ankara Adliyesi’nde 26 Mayıs’ta yapıldı. Bu duruşmaya katil Ahmet Şahbaz peruk ve bıyık takmadan, ama jandarma ve polis ordusu eşliğinde getirildi. Polis Ankara Adliyesi önü başta olmak üzere çevrede bulunan cadde ve sokaklarda abluka uyguladı.
Mahkemeye Gezi’de şehit düşenlerin aileleri, milletvekileri, sanatçılar ve avukatlar katıldı. Mahkeme heyeti katilin ifadesini almak için çabalamak yerine sürekli “susma hakkını kullanabilirsin” uyarılarıyla ifade işleminin gerçekleşmemesine sebep oldu. Katil, avukatların sorduğu 20’ye yakın soruya “Susma hakkımı kullanacağım” diyerek cevap vermedi. Katilin avukatları ise daha da ileriye giderek güvenlik için mahkemenin Urfa’ya alınmasını istedi. Bu isteğe salondakiler tepkiyle karşılık verdi. Ethem Sarısülük’ün annesi katile “Senin hiç annen oldu mu? Benim oğlumu niye vurdun” diyerek tepki gösterdi. Avukatların sanık katilin tutuklanması talebi reddedildi. Avukatlar heyete Ethem Sarısülük’ün vurulduğu ve katilin “çektim 3 tane vurdum” dediği görüntüleri izletti. Mahkeme 7 Temmuz’a ertelendi.
Mahkeme başladığı andan itibaren Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve diğer illerden gelenler adliye önünde eylem yaptı. Ankara Dayanışması ve Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla toplanan aralarında PDD’nin de yer aldığı kurumlar, dışarıdaki bekleyiş sırasında sloganlar attı. Adliye önünde Ankara Dayanışması adına basın açıklaması yapıldı. Grup Kibele ve Mesel müzik grupları söyledikleri türküler ve marşlarla destek verdiler.
Saat 13.00’te sonuçlanan mahkemenin ardından Ethem Sarısülük ailesi adına ve avukatlar adına açıklamalar yapılarak, katiller cezalandırılana kadar sürecin takipçisi olunacağını söylediler.
Gezi duruşmaları
İstanbul’da 255 kişinin yargılandığı Gezi duruşması Mayıs ayı içinde başladı. Duruşma 6 Mayıs’ta başladı, 27 Mayıs’a kadar sürdü. Heyetin 10’a böldüğü sanıklar ayrı ayrı günlerde ifade verdiler.
İddianame, hukuken tam bir fiyasko niteliğini taşıyor. Bütün ülkede 13 milyon insanın katıldığı eylemlerle ilgili olarak, “dağılmamak, direnmek” gibi nedenler yargılama sebebi olarak iddianameye yazılmış. Hekimlerin yargılanma nedeni ise, daha da vahim: “Camide yaralıları tedavi etmek”!
Gözaltına alınanların bir kısmının hakkında herhangi bir “suç” delilil olmamasına rağmen, heyet avukatlara “delilleri daha sonra göstereceğiz” cevabını verdiler. Mahkemeye ifade verenler polisin yapmış olduğu işkenceleri bir kez daha deşifre ederken, yargılanması gerekenin eylemciler değil, halka sadıranların olduğunu belirttiler.
Mahkeme ifadesi alınmayan 47 kişiye yakalama kararı çıkarttı ve 2. duruşmayı 14 Kasım 2014’e erteledi.
Adana’da ise geçtiğimiz yıl başlayan Gezi davasında tutuklu bulunan 2 kişi daha tahliye edildi ve böylece hapiste kimse kalmadı.