KATLİAM DÜZENİNDEN HESAP SORACAĞIZ!

adana-cukurova-boykot

Soma’da resmi açıklamayla 301 gerçekte ise 700’ün üzerinde madenci katledildi. Azami karları için işçilerin iş güvenliğini almayan, işçileri karın tokluğuna, kölece koşullarda çalıştıran, iş güvenliğini denetlemeyen, üstüne üstlük Soma’yı “örnek işletme” diye gösteren sermaye sınıfı ve onların hükümeti, suçüstü yakalanmıştır. Milyonlarca işçi bu ülkede asgari ücretle, açlık sınırında bir ücretle çalışıyor. 4 milyondan fazla işçi taşeron kapsamında. Milyonlarca işçi sendika hakkından, grev hakkından, iş güvencesinden yoksun. Bu da yetmezmiş gibi işçilerin iş güvenliği de alınmıyor. 12 yılda 14 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti, on binlercesi yaralandı, meslek hastalıklarına yakalandı.

Soma katliamı tüm yurtta büyük bir öfkeyle karşılandı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, devrimci, demokrat işçi ve emekçilerin baskısıyla 1 günlük genel grev ilan ettiler. Türk-İş ise, 3 dakikalık iş durdurma kararı aldı. Bu pespaye karara öncü işçiler sendikayı basarak karşılık verdi. “Sendika ağalığına son”, “Türk iş göreve genel greve” sloganlarıyla protesto eylemleri yaptı. Bu tepkiler üzerine Türk-İş, genel grev kararı alarak, 1 günlük greve katıldı.

Tüm yurtta protestolara sermaye devleti, gaz-cop-su ile karşılık verdi. Soma halkının isyanı, devlet terörüyle bastırılmak istendi. Erdoğan, Soma katliamına tepki gösteren bir kişiyi tokatladı. Başbakanın korumaları bir maden işçisini yerde tekmeledi. ÇHD avukatları elleri ters kelepçeyle nazizmin toplama kamplarını andıran gözaltılar yaşadılar.

Üniversitelerde ve liselerde kitlesel yürüyüşler yapıldı. İTÜ’de, Ege ve Siirt üniversitelerinde işgaller gerçekleştirildi.

 

BOYKOT SOKAK DİRENİŞ!!

Çukurova Üniversitesi öğrencileri de katliama sessiz kalmadı. Proleter Devrimci Gençlik’in de içinde olduğu ÇÜ forumunun yaptığı boykot çağrısıyla Ali İsmail Korkmaz Alanı’nda (R Alanı) bir araya gelen öğrenciler, “Bedenleri değil, kapitalizmi mezara gömeceğiz” yazılı pankart ve “Soma işçisi yalnız değildir”, “Hiçbir ders insan hayatından önemli değildir”, “Susma haykır taşerona hayır” yazılı dövizlerle yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca bu sloganlar haykırıldı. Ardından ÇÜ hastanesinde çalışan Dev-Sağlık İş, taşeron işçiler ve SES’li emekçilerin grevine destek vererek, oturma eylemine katıldılar.

Ertesi gün yapılan boykot çağrısıyla toplanan ÇÜ forumu ile öğrenciler, fakültelere girerek alkış, sloganlar, ajitasyon konuşmalarıyla Soma katliamından hesap sormaya çağırdı. “Maden işçisi yalnız değildir”, “Çukurova uyuma, emekçiye sahip çık”, “Sokağa, boykota, hesap sormaya”, “Boykot, Sokak, Direniş” sloganları atılarak alkışla ritim tutuldu. Derslerden çıkan öğrenciler alkışlarla destek verdi. Yapılan ajitasyon konuşmasında, Soma’da madencilerin patronların kar hırsı yüzünden katledildiği, işçilerin iş güvenliğinden yoksun taşeron olarak çalıştırıldığı, sermaye hükümeti AKP’nin katliamın üzerini örtmek için Soma Holding yönetim kuruluyla toplantılar yaptığı hatırlatılarak; öğrenciler tüm yurtta yapılan üniversitelerdeki genel boykota katılarak hesap sormaya çağrıldı. Öğrenciler derslerden çıkarak çağrıya destek verdiler.

Diğer fakültelere gidilirken kitle büyüdü. Ardından Ali İsmail Korkmaz (AİK) Alanı’nda toplanan öğrenciler, büyük bir kitlesellikle yürüyüşe geçti. “BOYKOT VAR”, “KADER DEĞİL KATLİAM” yazılı pankartlarla yürüyen öğrenciler, Türkçe, Arapça ve Kürtçe sloganlar attılar. Üniversite girişine kadar bini bulan kitle, Üniversite girişinde yolu kapatarak basın açıklamasına yaptı. Açıklamada; Soma’da işçilerin kölece koşullarda çalıştırıldığı, iş cinayetlerinin normalleştirildiği, katliamın sorumlusunun AKP hükümeti, sermaye ve devlet olduğu vurgulandı.

Açıklama sonrasında yol kapatılarak oturma eylemine geçildi. Oturma eyleminde “Roboski’den Soma’ya Hesap Sormaya”, “Katil Devlet Hesap verecek”, “Hükümet istifa”, “Sermaye Mezara, Halk İktidara” sloganları atıldı. Madenci türküsü söylendi. Oturma eylemi sonrasında üniversite içinde Gündoğdu, Çavbella marşları eşliğinde yürüyen öğrenciler, AİK Alanı’nda eylemini noktaladı.

Boykotun 3. gününde AİK Alanı’nda toplanan öğrenciler, yemekhaneye yürüyüş gerçekleştirerek, yemekhane içinde alkış ve slogan eşliğinde ajitasyon konuşmaları gerçekleştirdi. Ajitasyon konuşmalarına yemekhanede bulunan öğrenciler alkışlarla karşılık verdi. Yemekhane önündeki oturma eylemine katılım sağladı. Üniversite içindeki yürüyüş sonrasında alana giderek eylem bitirildi.

Çukurova Üniversitesi forumu, hastanede çalışan taşeron işçilerin ve Maden Mühendisleri Odası’ndan bir temsilcinin bulunduğu bir forum gerçekleştireceğini duyurdu. Katliamdan hesap sormak için öğrencilere foruma katılma, yeni eylem ve etkinliklerle mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Çukurova Üniversitesi Proleter Devrimci Gençlik

 

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …