Yatağan işçileri direniyor

yatagan 

Yatağan işçilerinin direnişleri Ankara Kurtuluş Parkı’nda devam ediyor.

İki yılı aşkındır özelleştirilmesi gündemde olan Yatağan’da TES-İş ve Maden-İş üyesi işçiler eylemler yaptılar.

Yatağan işçileri bugüne kadar sayısız kez saldıraya uğradı. En başta Ankara’ya yürüme çabaları saldırılarla durduruldu. Özelleştirme ihalesinin yapılacağı günlerde Ankara’da olan işçilere polis vahşi biçimde saldırdı. İşçiler bu saldırılara direnerek karşı koydular ve Kurtuluş Parkı’nda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) önünde çadır kurdular.

İşçiler, Ankara’ya geldikleri günden bu yana, ÖİB’nin mesainin bittiği saat 18’e kadar önünde bekliyor ve çadır direnişlerine parkta devam ediyorlar.

İhaleyi erteleyen ÖİB, yeni ihalenin ne zaman yapılacağını açıklayabilmiş değil. İşçiler ise bu ihaleyi yaptırmamaya kararlı; özelleştirmenin değil kamulaştırmanın yapılması gerektiğini vurgulayarak, direnişin aynı zamanda Türkiye’deki diğer özelleştirmeleri engellemeye yönelik adımlardan biri olduğunu belirtiyorlar.

Direnişçi işçilere daha önce Yatağan’da çalışmış ve emekli olmuş işçiler de destek veriyorlar; Ankara ve Yatağan’da eş zamanlı eylemleri sürdürüyorlar. Bir önemli başarıyı da, bugüne kadar eylemlerine sırt çevirmiş olan Türk-iş’i de kısmen harekete geçirerek kazandılar.

İşçileri Ankara’daki sendikalar ve odaların yanı sıra, öğrenciler, devrimciler de ziyaret ediyorlar. Bu ziyaretler, işçiler için önemli, çünkü direnişi güçlendiriyor.

26 Mayıs’ta Ethem Sarısülük’ün mahkemesinin ardından, PDD okurları da Yatağan işçilerine ziyarette gerçekleştirdiler ve direniş süreci hakkında sohbetler yaptılar.

İşçilerin gerçekleştirdiği bu direniş, özelleştirmelere karşı oldukça önemli bir başkaldırı anlamına geliyor. Soma maden katliamının ardından, bu direnişin önemi daha da büyümüş durumda. Ve işçiler, “Madencinin katili özelleştirme!” sloganını yükseltiyorlar.

Yatağan işçileri, kendi durumları ile Soma arasında paralellik kuruyor ve benzer biçimde özelleştirme kurbanı olmamak için direniyorlar. Üstelik, doğrudan Soma’ya destek için bir eylem de gerçekleştirdiler. 30 Mayıs günü Enerji Bakanlığı önünde, Soma katliamını protesto etmek için kendilerini kapıya zincirlediler. Polisin şiddetli saldırısına rağmen, kenetlenmiş işçileri birbirinden birbirinden koparmak oldukça zordu. Polis direnen işçilere gaz bombasıyla saldırarak gözaltına aldı. Gözaltındaki işçiler kısa süre sonra serbest bırakıldılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …