Haziran şehitlerinin davaları sürüyor

abdullah-comert

Haziran isyanı sırasında katledilenlerin davaları Temmuz ayı içinde görülmeye devam etti. 3 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeği sonucu katledilen Abdullah Cömert’in ilk duruşması 4 Temmuz’da Hatay’da yapıldı. Ethem Sarısülük davasının 6. duruşması 7 Temmuz’da Ankara’da görüldü; katil polis Ahmet Şahbaz tutuklandı.

 

Abdullah Cömert için ilk duruşma

Abdullah Cömert’in katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Devlet ve Hatay Valiliği polisleri korumak için ilk başta “kurşunla öldürüldü” yalanına başvurdu. Ancak başsavcılık ve Adli Tıp raporlarına, kamera görüntülerine göre Abdullah Cömert’in akrepten atılan bir gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu öldüğü kesinleşti.

Ailesinin, devrimcilerin ve avukatların yoğun uğraşları, eylemleri sonucu devlet mahkemeyi açmak zorunda kalmıştı. Ancak diğer Haziran direnişi davalarında olduğu gibi, katil polisleri koruyacak adımlar atma çabasından vazgeçmiyorlar. Davanın başka bir yere taşınmasının tartışılması bu adımlardan biri. Keza katil polisin hala tutuklanmamış olması da oldukça önemli bir sorun.

Duruşma 4 Temmuz’da Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. İlk duruşmaya katil polis Ahmet Kuş rapor alarak katılmadı. Abdullah Cömert’in ailesi ve avukatları ise polisin mahkemeye getirilmemesine tepki gösterdiler. Avukatlar sadece katilin değil, emri veren yetkililerin de yargılanmasını istediler. Katil polisin avukatları ise “başka bir yere nakil” talebini tekrar ettiler.

Duruşmaya katılan Zafer Cömert yaptığı konuşmada “Babam sizin adaletinize güvenmediği için mahkemeye gelmedi” dedi.

Heyet, adam öldürmekten 25 yılla yargılanan katilin tutuklanması talebini reddetti ve mahkemeyi 15 Eylül 2014’e erteledi. Mahkemeye Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan ve Mehmet Ayvalıtaş’ın aileleri de katıldılar. Adliye dışında ise devrimci kurumlar, partiler destek oldular. Kitle dışarıda sloganlarla bekledi. Mahkemeye girmek isteyen kitleye polis izin vermeyince, polis bariyerleri yıkıldı.

 

Ethem’in katili Ahmet Şahbaz tutuklandı

Ethem Sarısülük’ün Ankara’da görülen mahkemesinin 7 Temmuz günü gerçekleşen 6. duruşmasında katil polis Ahmet Şahbaz’ın tutuklanmasına karar verildi. Mahkeme ilk açıldığı andan itibaren her duruşmada katilin tutuklanması talebini delillerle ortaya koyan avukatların ve dışarıda eylem yapan kitlelerin ısrarları sonucu tutuklanma kararı alınmış oldu.ethem

İlk mahkemeye kılık değiştirerek gelen, raporlar alıp kaçan ve Urfa’da görevine devam eden Ahmet Şahbaz için savcılık “kasten adam öldürmekten 36 yıl”la yargılanmasını ve tutuklanmasını talep etti. Heyet bu talepleri kabul etti. Böylece Şahbaz’ın tutuklanması, bir yıllık ısrarlı bir direnişin sonucunda gerçekleşmiş oldu.

Kararın ardından Ahmet Şahbaz hakimlerin kullandığı kapıdan kaçırıldı, başka bir odaya alındı. Salonda buna tepki gösterenlere jandarma jopla saldırdı.

Ankara Adliyesi önünde ise Ankara Dayanışması ve Taksim Dayanışması, gün boyunca eylem yaptı. Saat 9.00’dan itibaren Adliye önünde toplanan ve aralarında Proleter Devrimci Duruş’un da yer aldığı devrimciler ve partiler, sloganlarla katillerin hesap vermesini istediler. Adliye önünde polis yine yoğun bir abluka uyguladı. Bekleyiş boyunca mahkemedeki gelişmeler an an kitleye duyuruldu ve Ankara Dayanışması adına basın açıklaması yapıldı. Katil polisin tutuklanma talebinin kabul edildiği haberi kitleye ulaştığında büyük bir coşku yaşandı. Aylardır verilen mücadelenin sonucunun alınmış olması sloganlara da yansıdı.

Duruşma salonundan çıkan ve jandarma saldırısına uğrayan avukatlar ve aileler kitlenin yanına gelerek basın açıklaması yaptılar. Açıklamada katil polis ceza alana, sorumlular yargılanana kadar mücadelenin devam edeceği vurgusu yapıldı.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …