Kürdistan’da çiftçi eylemi

diyarbakir-ciftci-eylemi

Mardin ve Amed’de (Diyarbakır) çiftçiler, DEDAŞ’ın elektrik borcu çıkarmasını ve buna dayanarak Bakanlar Kurulu kararı ile tarım destekleme primlerine el konulmasını protesto etmek için eylemler yaptılar. Çiftçiler, Mardin-Amed ve Amed-Batman karayolunu tarafiğe kapattılar. Eyleme polis gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı.

DEDAŞ İl Müdürlüğü önünde biraya gelen ve DEDAŞ yetkilileriyle görüşmek isteyen işçiler, yolu ulaşıma kapattılar. Saatlerce süren bekleyişin ardınan oturma eylemi yaptılar. Yolun trafiğe kapatılması üzerine polis saldırıya geçti. Çiftçiler de polisi ve DEDAŞ binasını taş yağmuruna tuttular.

Ayrıca Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Batman karayolunu traktörlerle trafiğe kapatan çiftçiler, talepleri karşılanana dek eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar. Çiftçiler yapılan uygulamanın yanlışlığına dikkat çektiler ve AKP hükümetinin Kürdistan çiftçisinin yoksullaştırmayı amaçladığını söylediler. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde de çiftçiler haksız yere tarım destekleme primlerine el konulmasını protesto ettiler.

 

Tarımda özelleştirme çiftçiliği bitiriyor

Geçtiğimiz ay yüzlerce madencinin ölümüyle adını duyuran Soma’da, işçilerin ölümü göze alarak madende çalıştığı, çünkü bölgede tarımın yok edildiği ortaya çıkmıştı. Bir madenci “ormanları katlettiler, çiftçilik yapamıyoruz, hayvancılık yapamıyoruz, yine mecbur madene girip çalışacağız” demişti. Çünkü bölgede çalışabileceği başka bir iş yok!

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “bu işçilerin kaderi 34 yıl önce belirlendi” diyor. 80’li yıllarda yabancı tütün ekimine izin verilmesiyle bölge tarımının bittiğini söyleyen Yetkin, TEKEL”in özelleştirilmesiyle işlerin daha da kötüleştiğini belirtiyor.

“Çiftçiler tütünü bırakmaya başladılar, çünkü artık para kazanamaz hale geldiler. Son çare olarak zeytin bahçeleri kurmaya başladılar, ancak zeytin ekimi çoğalınca fiyatlar düşmeye başladı. Para yetmeyince çiftçiler de yeni oluşmaya başlayan madenciliğe yöneldiler” dedi.

Soma madenlerinde hayatını kaybeden işçilerin çoğunun ailesinin çiftçi olduğu, yanlış tarım politikaları sonucu bu duruma gelindiği söyleniyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …