Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

* 1 Ekim 1949- Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu.

Japon ve Amerikan emperyalizmine karşı ÇKP ve Mao önderliğinde Çin halkı, verdiği mücadeleyi devrimle sonuçlandırdı. Ancak önderliğin revizyonist bakışaçısı, devrimin demokratik devrimle sınırlı kalmasına, sosyalist inşaya sıçrayamamasına neden oldu.

 

* 5 Ekim 1934- Asturias Ayaklanmasıasturias

İspanya’nın Asturias bölgesindeki maden işçileri, yükselen faşist teröre karşı duydukları öfkeyle ayaklandılar. Oivedo’da Asturias İşçi ve Köylü Cumhuriyeti’ni kurdular. General Franco, ayaklanan işçilere vahşice saldırdı. İki haftanın sonunda 3 bin kişi ölmüş ve ayaklanma bastırılmıştı.

 

* 6 Ekim 1984- Dev Yol davasından İlyas Has İzmir’de idam edildi.

 

* 7 Ekim 1988- Tuzla katliamı.

TKP-ML TİKKO üyesi 4 devrimci, bir eylem hazırlığı sırasında arabayla giderken, Tuzla köprüsü altında devlet tarafından durduruldu ve öldürüldüler.

 

necdet-adali8 Ekim 1980- Kurtuluş davasından Necdet Adalı idam edildi. 

 

 

* 8 Ekim 2009- Engin Çeber Metris Hapishanesinde işkence ile katledildi.

 

9 Ekim 1978- Bahçelievler katliamı

Devletin desteklediği sivil faşistler Ankara’da 7 TİP’li öğrencilerin kaldığı evi bastılar ve katlettiler. Baskını gerçekleştirenler arasında Haluk Kırcı, Abdullah Çatlı gibi, daha sonra devletin birçok kirli işinde kullandığı sivil faşistler de vardı. Yargılamalar sonucu idama çarptırılmalarına rağmen, sonrasında ya cezaevlerinden kaçırılarak ya da hükümler bozularak yeni katliamlarda görevlendirildiler.

 

9 Ekim 1967- Che Guevara katledildi

cheDünya devrim tarihinin en çok tanınan enternasyonalist devrimcilerinden biridir Che Guevera. 1928’in 14 Haziranı’nda Arjantin’de başlayan yaşamı, 9 Ekim 1967’de Bolivya’da katledilene kadar sürekli bir yükseliş içinde geçti. Başeğmemenin, isyanın simgesi oldu.

 Üniversiteyi bitirmeden 1951’de motorsikletle Latin Amerika turuna çıkarak, insanların durumunu gördü. Guatemala’ya gitti ve burada birçok ülkeleden devrimciyle tanıştı. Guatemala’da solcu hükümete karşı yapılan darbeye direnişle karşılık verildi ve Che direnişlerde yer aldı. Daha sonra Meksika’ya geçti.

Emperyalizm konusundaki fikirleri netleşince, tüm benliğiyle devrimci mücadeleye atıldı. Küba devriminin lideri Fidel Castro ile tanıştı ve 26 Temmuz Hareketi’ne katıldı. Örgütün doktoru olarak başlayan görevi, devrim süreci ilerledikçe, elde silah dövüşen bir önder konumuna geldi. Sierra Meastra dağlarında gerillaların eğitiminden planların çizilmesine kadar, her alanda görev aldı.

Devrim yapıldıktan sonra devletin çeşitli bakanlıklarında görev yaptı. Diğer ülke devrimlerine yardım etmek için, Kongo’ya gitti ve gerillaları eğitti, onlarla birlikte savaştı. Daha sonra Bolivya’ya geçti. Bolivya Ulusal Hareketi’nin teorik ve askeri yönde eğitilmesinde görev aldı. Che bir muhbirin ihbarı sonucunda, gerilla birliğiyle birlikte kuşatıldı ve sağ yakalandı. 9 Ekim’de işkenceyle katledildi.

 

* 11 Ekim 2005- Şair Atilla İlhan öldü

 

* 12 Ekim 2011- İşçi-Köylü gazetesinin muhabiri Suzan Zengin şehit düştü.

 

14 Ekim 1971- Hikmet Kıvılcımlı öldü. 

TKP’nin 1923’teki ikinci kongresinde merkez komiteye seçilen Hikmet Kıvılcımlı, 22 yıl cezaevinde kaldı. Kemalizm, devlet ve ordu konusunda yanlış ve çarpık fikirlere sahip olan Kıvılcımlı, inançlarından taviz vermeyen kişiliğiyle yer etti belleklerde. 12 Mart sonrası arandığı için gittiği Zagreb’de öldü.

 

* 16 Ekim 1980- Nihat Erim’i öldürmek iddiasıyla tutuklanan Ahmet Karlangaç hücresinde katledildi.

 

* 17 Ekim 1889- Rus yazar Çernişevski öldü.

Dönemin devrimci fikirlerinin oluşmasında etkili olan Çernişevski, özellikle Nasıl Yapmalı adlı romanıyla dünyaca ünlendi. Lenin, Çernişevski’den çok etkilendiğini, devrimci olmasında Nasıl Yapmalı’nın büyük etkisinin olduğunu söylüyordu. 

 

* 18 Ekim 1977- RAF militanları katledildi.baader-meinhof

 RAF militanlarından Andreas Baader, Gudrun Ennslin, Jan Carl Raspe ve Irmgard Möller hücrelerinde katledildi. Devlet RAF önderlerinin intihar ettiğini açıkladı.

 

* 21 Ekim 1984- Kürt şair Cigerxhun öldü.

“Kurban olduğum Kürdistan toprağı, çok genç ve güzelsin / Her karış toprağına evlatlarım çoktan döküldüler / Kürt ulusu sağ kaldıkça bu yoldan dönmeyecek.”

Mehabad Kürt Cumhuriyeti’nin yenildiğini öğrendiğinde bu satırları yazmıştı Cigerxun. Mardinli bir köylü ailesinin çocuğuydu. 81 yaşında tüm dünyanın tanıdığı bir Kürt şair olarak İsveç’te öldü. Şiirleriyle Kürt halkının isyanının, mücadele ateşinin sözcüsü oldu. Yurtsever, aynı zamanda da enternasyonalist bir şairdi. Şiirleriyle Vietnam’da, Kore’de, Angola’da emperyalistlere karşı savaşan emekçilerin yanında yer aldı. Lenin’e, Stalin’e yazdığı şiirlerinde sosyalizme inancını anlatıyordu.Yaşadığı sürece ağır bedeller ödemeyi göze aldı, ama inançlarından ve özgürlük tutkusundan asla vazgeçmedi.

 

* 22 Ekim 1937- Dersim katliamı

Devletin Mart ayında başlattığı saldırı, Dersim’de direnişle karşılandı. Ordu tam bir vahşetle saldırdı. Onbinlerce Dersimli katledildi, köyleri boşaltıldı, onbinlerce Dersimli toprağından, yurdundan kopartılarak sürgüne gönderildi. Direnişçi ve savaşçı niteliğiyle tanınan Dersim halkını asimile etmek ve tahakküm altına almaktı, devletin amacı.

 

* 24 Ekim 1984- Devrimci Yol Davasından Hıdır Aslan İzmir’de idam edildi.

 

* 26 Ekim 1980- HDÖ davasından Serdar Soyergin idam edildi.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

EDS: İşçiye, emekliye düşman bir ekonomi programı!

Emekliler Dayanışma Sendikası’nın devletin ekonomik programına karşı yaptığı basın açıklamasını yayınlıyoruz. * * * Basına …

Polonez direnişi kazandı

6 aydır Çatalca’da bulunan fabrika önünde direnişte olan Polonez işçileri, taleplerinin büyük oranda karşılanması üzerine …

Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok! KAZANACAĞIMIZ KOSKOCA BİR DÜNYA VAR!

Yeni bir yıla daha ne yazık ki, savaşla, krizle, açlıkla giriyoruz. 2024 yılının son ayında …