Gezi şehitlerinin davaları sürüyor

Haziran ayaklanmasında şehit düşenlerin katillerinin yargılandığı davaların duruşmaları Eylül ayı içinde devam etti. Ethem Sarısülük ve Mehmet Ayvalıtaş’ın duruşmalarında mahkeme heyetleri katilleri korumaya devam etti.

Ethem Sarısülük davasında katil Ahmet Şahbaz “öldüğünü duyunca çok fatiha okudum” diyerek iyi hal indirimi aldı ve cezası müebbetten 7 yıl 6 aya düşürüldü. Mehmet Ayvalıtaş’ın katili mazaretsiz mahkemeye gelmediği halde tutuklanmadı.

Hatay’dan Balıkesir’e güvenlik gerekçesiyle kaçırılan Abdullah Cömert’in 15 Eylül’de görülmesi gereken duruşması da dosyanın incelenemediği gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelendi ve tarih henüz belli değil.

Hasan Ferit Gedik’in davası, bir kez daha görülemeden, güvenlik gerekçesiyle 19 Kasım tarihine ertelendi. Çeteleri korumaya devam eden devlet, dışarıda bekleyen kitleye de saldırdı.

Saldırılar sadece bununla sınırlı kalmıyor, aileler sürekli polis tacizine uğruyor, tehdit ediliyor. Ailelere örgüt üyeliğinden davalar açılırken, Ayvalıtaş davasının ilk duruşmasında polisin saldırısına direnen 16 kişi hakkında dava açıldı.

 

Ethem Sarısülük davasında katile ödül

3 Eylül’de Ankara Adliyesi’nde görülen Ethem Sarısülük davasında, katil Ahmet Şahbaz’a 7 yıl 6 ay ceza verildi. Tüm deliller ve tanıklar, olayın bilinçli bir katliam olduğunu ispatlamasına rağmen, mahkeme heyeti müebbetten açtığı davayı, katilin iyi hali, kamu görevlisi olması vb gerekçelerle 7 yıl 6 aya kadar düşürdü.ethem-mahkeme

Katil Şahbaz, sorulan sorulara daha önceki duruşmalardaki gibi ya cevap vermedi ya da yanıltıcı cevaplar verdi. İlk duruşmaya perukla gelmesini “örgütlerden korktum” diyerek açıklayan Şahbaz, kendisine taş atıldığını iddia etmişti. Ancak  görüntülerde ve bilirkişi raporunda böyle bir durumun olmadığı kanıtlanmış olmasına rağmen yalanına devam etti.

Ethem Sarısülük’ün avukatları ise katilin ağırlaştırılmış müebbetten yargılanmasını istediler. Cezanın en üst sınırdan verilmesi talep edilmesine rağmen, mahkeme heyeti farklı gerekçelerle 7 yıl 6 aya kadar düşürdü ve mahkemelerin sömürü düzenini korumakla yükümlü olduğunu bir kez daha gösterdi. Verilen kararı yargıtay onaylarsa, katil Ahmet Şahbaz birkaç yıl yattıktan sonra dışarıya çıkacak. Mahkemenin sonuçlanmasından birkaç gün sonra, katilin avukatları yargıtaya başvurarak tahliye istediler. Şahbaz sadece 3 aydır tutuklu.

Duruşma sırasında, Proleter Devrimci Duruş’un da aralarında bulunduğu devrimci kurumlar, basın açıklaması yaptılar, sloganlar, marşlar ve şiirlerle katillerin yargılanmasını istediler.  Duruşmanın bitmesinin ardından Ethem’in avukatları ve ailesi basın açıklaması yaptı. Açıklamalarda kararın temyiz edileceği belirtilirken, halkların vicdanında katillerin zaten yargılandığı ve cezasını aldığı söylendi.

 

Mehmet Ayvalıtaş mahkemesi ertelendi

Haziran ayaklanması sırasında, 2 Haziran 2013’te otobanda yapılan eylem sırasında araba çarpması sonucu katledilen Mehmet Ayvalıtaş mahkemesinin 4. duruşması 22 Eylül’de Kartal Adliyesi’nde yapıldı. Mahkemeye Mehmet’in babası ve akrabaları, Berkin Elvan’ın babası, Hasan Ferit Gedik’in annesinin yanı sıra devrimci kurumlar da katıldılar. Saat 10’da başlayan dava öncesi ailelerin ve mahkemeyi izlemeye gelenlerin içeriye girmesi engellenmeye çalışıldı. Duruşmaya girmek isteyenlere “isim yazdırma” dayatılırken, avukatlar da salona sığımadı.ayvalitas-mahkeme

Geçtiğimiz duruşmalarda avukatların birçok talebi kabul edilmediği gibi tutanaklara dahi geçirilmemişti. Mazeretsiz bir şekilde davaya gelmeyen katil Cengiz Aktaş yine tutuklanmadı. Hakkında nihayet yakalama kararı çıkartılan katil şoför, ifadesinde eylemcileri suçlamaya devam etti.

Avukatlar bir kez daha duruşmanın geniş salonda görülmesi talebini dile getirdiler. Katil sanığın tutuklanma talebi ise “kaçma şüphesi” olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Oysa katil defalarca mahkemeye çağrılmasına rağmen gelmemişti. Mahkeme heyeti daha önce de talep edilen olay yeri incelemesinin “bilahare  düşünüleceği”ni söyledi. Avukatlar ise kendi hazırladıkları olay yeri inceleme görüntülerini izletmek istedi ancak teknik yetersizliklerden dolayı bu görüntüler bir dahaki duruşmaya kaldı. Duruşma ise 24 Aralık 2014’e ertelendi.

Sabah 9.00’dan itibaren adliye önüne gelen, aralarında PDD’nin de bulunduğu devrimci kurumlar, devrim şehitleri adına saygı duruşu yaptılar. Yapılan konuşmalarda adaletin emekçiler tarafından sağlanacağı belirtildi. Türküler, marşlar ve halaylarla süren bekleyiş boyunca sloganlar atıldı. Gezi şehitlerinin isimleri sayılarak “yaşıyor” diye haykırıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …