Gazeteci Kadir Bağdu katledildi!

kadir-bagdu-cenaze

14 Ekim 2014 günü, Adana’nın Şakirpaşa Mahallesi’nde Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetesi dağıtımcısı Kadri Bağdu, gazete dağıtımı yaparken haince katledildi.

Kadri Bağdu, Şakirpaşa da dahil Adana’nın semtlerinde yüzlerce gazete dağıtıyordu. Bisikletiyle Adana’nın dörtbir yanına koşar, tam on altı yıldır hiç aksatmadan büyük bir disiplinle yapardı işini. Onun elinden gazetesini alanlar, güler yüzü ve hoş sohbetiyle tanırdı Kadri’yi. Kendilerinden biriydi. Kendileri gibi köyleri yakıldığı için topraklarını terk edip kentlere yerleşmek zorunda kalan ailelerdendi. ‘90’lı yılların katliamlarından, gözaltı ve tutuklamalarından nasibini almıştı o da. Her Kürt ailesinde olduğu gibi onların ailesinin çocukları da şehit düşmüş, çoğu işkencelerden geçmişti. Kadri Bağdu ‘90’lı yıllar boyunca defalarca gözaltına alınmış, hapis yatmıştı. Ailesini geçindirmek ve çocuklarına bakmak için hamallık da dahil bir çok işte çalışmıştı. Son olarak, bütün baskılara rağmen vazgeçmediği gazete dağıtımcılığı işini yapıyordu.

Sırtında gazeteler bisikletiyle sokağa girmişken kırmızı bir motosikletle yaklaşıp kurşun yağmuruna tuttular onu. Gazeteler dağıldı etrafa, kendisi bir yana bisikleti bir yana savruldu. Yüzü gözü kapalı motosikletli katil, yanına yaklaşıp kafasına sıktı kurşunlarını. Acıbadem Hastanesi’ne kaldırıldığında can çekişiyordu. Yoğun bakıma aldılar. Dostları, arkadaşları, Kürt halkı hastane kapısında bekledi. Azadiya Welat çalışanları basın açıklaması yaptı ve “Hiçbir güç bizim onurlu mücadelemizin önünde duramaz, Ape Musa’nın mirasçıları olan bizleri haklı mücadelemizden vazgeçiremez” dediler. Ardından halk “Özgür Basın Susturulamaz” diyerek Valiliğe yürüyüşe geçti. Vali bir heyeti görüşmeye aldığında, halk sloganlarla bekleyişine devam etti. Hastaneye dönerlerken Kadri Bağdu’nun ölüm haberiyle karşılaştılar.

Ertesi gün sabah saat 9.00’da Adli Tıp’tan alınan cenaze yüzlerce araç konvoyu ile Şakirpaşa Mahallesine getirildi. Karasu Kavşağı Meydanı’nda toplanan onbinlerce insan tabutu ellerde taşıyarak yürüyüşe geçti. Ellerinde Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerini taşıyan ve sarı-kırmızı-yeşil bayraklarla sarılı tabutun ardından akan onbinler, intikam yemini etti. ‘90’lı yıllardan sonra bu kitlesellikte bir cenaze töreni ilk yaşanıyordu. Mücadele azimlerini, kararlılıklarını haykırdı onbinler. Kadri Bağdu’nun ardından tüm güçleriyle çocuğu, yaşlısı, genciyle, Kürt halkının özgürlük mücadelesini boğamayacaklarını bir kez daha duyurdular dünyaya.

Küçük Oba Mezarlığında toprağa verilen Kadri Bağdu’nun mezarı başında Azadiya Welat gazetesinden Çetin Altun, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani birer konuşma yaparak katillerin bulunmasını istediler.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …