1 Ocak 1906- Moskova Ayaklanması bastırıldı
1905 Devrimi’nin en hareketli günleri Aralık ayıdır. 100 bin işçiyi temsil eden Sovyet, genel grev kararı alır ve bunu uygulamaya 8 Aralık’ta koyar. Grev 12 Aralık’a kadar yüksek seviyede seyreder. Amaç devrimdir ama Menşevik önderlerin pasifist çizgisi yüzünden bu başarılamaz ve devrim gerilemeye başlar. Ayaklanmanın bastırılması sırasında binlerce işçi öldürüldü, devrimciler tutuklandı, idam edildi ve sürgüne gönderildi. Bu yenilginin derslerini kuşanan Bolşevikler, 1917 Ekim’ine giden yolu kıran kırana bir mücadeleyle düzlediler.
1 Ocak 1949- Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu
1 Ocak 1965- Filistin’de silahlı mücadele başladı
1948’de ısrail’in Filistin’i işgalinin ardından diplomatik girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması, Filistinli örgütleri hareketlendirdi, silahlı mücadeleye yakınlaştırdı. 1964 yılının sonunda El Fetih silahlı mücadeleye başlama kararı aldı. 1 Ocak 1965’te ısrail’in Urdun nehrinin yatağını değiştirmek için yaptığı tesise saldırarak ilk ateşi yakmış oldu. O günden bu güne çeşitli boyutlarda devam eden silahlı mücadele, Filistin halkının umudu olmaya devam ediyor.
4 Ocak 1991- Zonguldak maden işçilerinin yürüyüşü
48 bin işçi adına yürütülen TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine maden işçileri, Zonguldak’tan Ankara’ya yürüyüş kararı aldı. 3 Ocak Genel Grevi’nin ardından başlayan yürüyüş, Bolu-Mengen’de kurulan jandarma barikatı ile durdurulabildi. Ancak işçilerin önündeki asıl barikatı, sendika ağaları oluşturdu. Her şeye rağmen bu yürüyüş, 89 bahar eylemleriyle başlayan sürecin zirvesi oldu.
5 Ocak 1996- Ümraniye Cezaevi katliamı
Faşist idarenin hak gasplarına karşı, Ümraniye Cezaevi’nde tutsaklar barikatlar kurarak direndi. Direnişe ‘96 ÖO eyleminde şehit düşen Osman Akgün yoldaş önderlik ediyordu. Barikatlarda DHKP-C Davası tutsakları Rıza Boybaş, Abdülmecit Seçkin ve Orhan Özen, hastanede de Gültekin Beyhan şehit düştü.
6 Ocak 1969- Commer’in arabası yakıldı
“Vietnam Kasabı” olarak bilinen Commer’in ODTÜ’ye bir konferans için gelmesi üzerine, devrimci gençler toplanarak Commer’in arabasını yaktılar. Bu eylem, antiemperyalist mücadelenin simgelerinden biri oldu.
9 Ocak 2012- Fransa’nın Paris şehrinde PKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez katledildi.
15 Ocak 1919- Rosa Luksemburg ve Karl Liebnecht katledildi
Komünist önderler Rosa ve Karl, Almanya’da I. emperyalist paylaşım savaşının ardından gelişmekte olan devrime önderlik etmeye çalıştılar. Bunun farkında olan burjuvazi devrime karşı saldırıya geçti. Gerçekleştirilen suikastlerle katledilen Rosa ve Karl her yıl büyük kitleler tarafından anılmakta ve yüreklerde yaşamaya devam etmektedir.
19 Ocak 2007- Hrant Dink öldürüldü
Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink, aylarca yürütülen faşist kampanya sonucunda katledildi. Cenaze töreni, 300 bin kişilik büyük bir kitle gösterisine dönüştü. Kitlelerin tepkisi büyük olunca devlet birkaç piyonu tutuklamak zorunda kaldı. Devlet, birkaç sivil faşisti göstermelik olarak yargıladı, onları yönlendiren resmi görevliler ise ödüllendirildi. Şimdi AKP-Cemaat çatışmasının konusu haline getiriliyor.
21 Ocak 1924- Lenin öldü
1917 Büyük Ekim Devrimi’ni gerçekleştiren Lenin, tüm insanlık için yepyeni bir çığır açtı. Bu devrimle, sosyalizmi, sınıfsız ve sömürüsüz bir toplum idealini somut bir gerçeğe dönüştürdü. O, emperyalizm ve proleter devrimleri çağının Marks’ıydı.
22 Ocak 1980- Tariş direnişi
Devrimci işçilerin işten atarak faşist kadrolaşmaya gitmek isteyen patrona karşı eylemliliklere başlayan işçilere polisler saldırdı. İşçiler fabrikayı işgal etti ve halkla birlikte direnişe geçti.
23 Ocak 1983- TKP-ML Hareketi militanı Ali Aktaş Adana Kapalı cezaevinde idam edildi.
28 Ocak 1963- Kavel direnişi
Uygulanan hak gasplarına karşı işçiler fabrikayı işgal ettiler. İşgale karşı polisler saldırıya geçti. İşçiler ve halk polis saldırısına karşı birlikte direndiler.
28 Ocak 1921- Mustafa Suphi ve 14 yoldaşı katledildi. (Ethem Nejat, Aşçıoğlu Bahaeddin, Kazım Hulusi, Kıralioğlu Maksut, Hilmioğlu İsmail Hakkı, Ahmetoğlu Hayrettin, Hakkı bin Ahmet Ali, Emin Şefik, Süleyman Tevfik, Manisalı Kazım bin Ali, Maria -M. Suphi’nin eşi-, Hatipoğlu Mehmet, Hacı Mustafaoğlu Mehmet, Cemil, Nazmi bin İbrahim)