Üniversitelerde faşist saldırganlık

dtcf-fasist-saldiri

Ege Üniversitesi’nde 21 Şubat’ta faşistler, polis desteğiyle yurtsever, devrimci öğrencilere saldırdı. Edebiyat Fakültesi’nde satırlar, bıçaklar ve sopalarla saldıran 200 kişilik faşist gruptan İzmir üniversitelerinin reisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu aldığı bıçak darbesiyle öldü. Saldırıda 3’ü ağır olmak üzere 6 öğrenci yaralandı.

Hastanede tedavi gören öğrenciler Çakıroğlu’nu öldürmek iddiasıyla gözaltına alındı, biri tutuklandı. Ancak tutuklanan öğrenci de serbest bırakıldı.

Faşist saldırının günler öncesinden planlandığı, özel güvenliğin faşist grubun saldıracağını polise bildirdiği, ancak polisin olaylar olduktan sonra geldiği ortaya çıktı. Ağır yaralanan Çakıroğlu için çağırılan ambulansın engellenerek 45 dakika geciktiği de görüldü. Ayrıca saldırıya uğrayan öğrencilerin yaptığı açıklamada, faşist Çakıroğlu’nun arkadaşları tarafından bıçaklandığı belirtiliyor. Bu durumun mobese kameralarından görüleceği de söyleniyor. Faşist grubun saldırıdan saatler önce bir sınıfta beklediği, öğrenci olmayan faşistlerin de okula ellerini-kollarını sallayarak girdiği açığa çıktı.

Bu faşist saldırının ardından, Çakıroğlu’nun ölmesini bahane eden faşist gruplar, İzmir, Ankara, Kayseri, Kocaeli’nde HDP binalarına, Erzurum’da Kürtlerin oturduğu mahalleye saldırdı. Saldırılar üniversitelerde de sürdü; devrimci-demokrat öğrenciler faşist saldırıları püskürttüler. Niğde Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Marmara Üniversitesi’nde saldırılar meydana geldi.

24 Şubat’ta Marmara Üniversitesi’ne gelen 150 kişilik faşist grup, ellerinde her türlü aletle girdikleri okulda, 15 kişilik yurtsever öğrenci grubuna saldırdı. Polis saldırıya uğrayan öğrencileri ablukaya alarak faşistlere yardım etti. Saldırıyı duyup okula gelen devrimci, yurtsever öğrenciler, önce faşistleri püskürttü, ardından sloganlarla Kadıköy’e yürüdü. Yürüyüş sırasında “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katil polis üniversiteden defol”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Bıji bratiya gelan” sloganları atıldı.

Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nde okullara 3 gün ara verildi. 26 Şubat’ta ise Ankara Üniversitesi’nde sivil faşistler silahlarla devrimci-yurtsever öğrencilere saldırdılar. İki öğrenci ve bir güvenlikçi yaralandı. Polis üniversiteye girerek 50’den fazla öğrenciyi gözaltına aldı.

Aynı akşam Yüksel Caddesi’nde bu saldırılar protesto edildi. Ankara Üniversitesi yönetiminin istifa etmesi istendi. 27 Şubat’ta Ankara Üniversitesi DTCF öğrencileri kampüs içinde eylem düzenleyerek, Cebeci’de yaşanan saldırıyı protesto etti. Saldırı sırasında silah kullanan faşist ise, oluşan tepkiler üzerine mahkeme tarafından tutuklandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.