Berkin Elvan eylemlerle anıldı

berkin-anma

Geçtiğimiz yıl, 11 Mart’ta yitirdiğimiz Berkin Elvan, eylemlerle anıldı. Berkin,Haziran isyanı sırasında Okmeydanı’nda polisin kafasına gaz bombası sıkması sonucu ağır yaralanmış ve 269 gün hastanede yaşam savaşı vermişti. Hastanede 16 yaşına giren Berkin, 16 kiloya düşerek yaşamını yitirdi. Ve cenazesi milyonlarca kişinin katılımıyla büyük bir öfke seli içinde kaldırıldı.

Ölümünün birinci yılında Türkiye’nin birçok şehrinde Berkin Elvan için yürüyüşler, boykotlar ve basın açıklamaları yapıldı.

Berkin Elvan için ilk anma 7 Mart’ta ailesinin ve Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Okmeydanı’nda gerçekleşti. Anmaya Proleter Devrimci Duruş, Halk Cephesi, Kaldıraç, ESP, HDP, Partizan, Halkevleri, SDP, DHF, EMEP, BHH, HTKP katıldı. Saat 12.00’de Okmeydanı Cemevi’nde yemek verildi. Sonra kortejler oluşturularak Berkin’in vurulduğu yere gidildi. Burada ailesi bir konuşma yaptı. Ardından sloganlarla Feriköy mezarlığına yüründü.

Mezarlıkta ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu. Berkin’in babası Sami Elvan ve Taksim Dayanışması adına bir temsilci konuşma yaptılar. Konuşmalarda katillerinin belli olmasına rağmen hala yargılamanın başlamadığı, ancak bu hesabın er geç sorulacağı vurgulandı. Berkin’in mezarına karanfiller bırakıldı ve marşlar söylendi. Anmaya beş bine yakın kişi katıldı. Proleter Devrimci Duruş okurları otobüs yoluna “Berkin Elvan ölümsüzdür! Berkin Elvan’ın katilleri yargılansın” yazılı pankart astı. Yürüyüş güzergahına TİKB(B) yazılamaları yapıldığı görüldü. 

11 Mart’ta ise Halk Cephesi, DHF, BDSP, Kaldıraç, Okmeydanı’nda saat 12.00’de Berkin Elvan’ın vurulduğu sokakta toplandı. Burada anmalar yaptı. Mezarına yürümek isteyen kitleye, polis tomalar ve akreplerle saldırıya geçti. Mahalleye çekilen kitle, barikatlar kurdu ve akşam saatlerine kadar direnişi sürdürdü.

Günler öncesinden yapılan boykot çağrılarına polis okulları ablukaya alarak ve öğrencilerin dışarıya çıkmasını engelleyerek cevap vermek istedi. Sabah saatlerinden itibaren Okmeydanı çevresini gaza boğdu. Gazi Mahallesi, Nurtepe, Sarıgazi, 1 Mayıs Mahallesi, Gülsuyu semtlerinde eylemler gerçekleşti.

Aynı gün Ankara Tuzluçayır’daki anma yürüyüşüne de polis saldırdı. Saldırı sonucu yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu. Yüksel Caddesi’nde eylem yapmak isteyen liselilere saldıran polis, öğrencileri yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. İzmir ve Urfa’da da yapılmak istenen eylemlere polis saldırdı.

Berkin Evlan’ın ölümünün birinci yılında gerçekleşen eylemler bir kez daha gösterdi ki, Haziran isyanı ve şehitleri unutulmayacak! Katillerden hesap soruluncaya kadar mücadeleye devam edilecek.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

29 işçinin katledilmesi protesto edildi

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Club’ta 2 Nisan’da çıkan yangında 29 işçi katledildi. Daha İliç’te yaşanan madenci …

Hak verilmez alınır ZAFER SOKAKTA KAZANILIR!

Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı. AKP’li yıllar seçimlerle geçti. Seçimlerin tek başına demokrasiyi geliştirmediği, …

Sosyalizmde yerel yönetimler

Günümüzde üç çeşit yerel yönetim anlayışından sözedilmektedir: Kıta Avrupası, Anglosakson ve Orta-Kuzey Avrupa yerel yönetim …