DHKP-C’den adliye baskını

dhkpc-savc-kiraz-berkin

DHKP-C savaşçıları, 31 Mart günü Berkin Elvan dosyasının sürüncemede bırakılmasını protesto ve teşhir etmek amacıyla bir eylem gerçekleştirdi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne bir baskın düzenleyen savaşçılar, Berkin dosyasının savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin aldı. Haber, DHKP-C savaşçılarının çektiği fotoğrafın internette yayınlanmasıyla duyuldu.

Berkin Elvan dosyasında iki yıla yakın süredir 5 savcı değişti. Bu süre içinde kayda değer bir ilerleme sağlanmadı. Kamuoyu baskısı sonucunda emniyet, o gün Okmeydanı’nda görev yapan polislerin listesini savcılığa vermek zorunda kaldı. Ancak soruşturma sürekli yavaşlatılıyordu. Polislerin fotoğrafları apaçık ortadayken, Berkin’i vuran polisleri teşhis etmek son derece kolayken, iki yıl boyunca dosya adeta yerinde saydı. Bu durum aslında “Emri ben verdim” diyen, mitinglerde Berkin’in annesini yuhalatan Erdoğan’ın, polisleri koruma tutumunun göstergesiydi. Benzer biçimde diğer Haziran şehitlerinin katilleri olan polisler mahkemelerde yargılanmak değil, korundular, ödül gibi cezalara çarptırıldılar. Çünkü katil polislerin hakettikleri cezalara çarptırılması, sonraki eylemlerde pervasızca sıkmalarını engelleyecekti. Devlet, cumhurbaşkanından savcısına kadar, katilleri korumaya çalışıyordu. Berkin dosyasının bu kadar sürüncemede bırakılmasının nedeni de buydu.

Berkin’in katillerinin açıklanması talebiyle yapılan rehin alma eylemi başladıktan sonra avukatlar “arabulucu-müzakereci” olarak içerideki savaşçılarla görüşmelere başladılar. Yaklaşık 7 saat süren görüşmelerin ardından, taleplerin kabul edilmediği bir aşamada, çatışma ve patlama sesleri duyulmaya başladı.

Devletin, rehin alınan savcı Mehmet Selim Kiraz’ı zaten gözden çıkarmış olduğu, operasyonun yapılma biçimden belliydi. Çatışma sırasında DHKP-C savaşçıları Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol şehit düştü. 

Ertesi gün, Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne silahlı baskın düzenlendi. Baskın sırasında devletin “canlı bomba” diyerek hedef gösterdiği DHKP-C militanı Elif Sultan Kalsen şehit oldu.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …