İşgal, grev, direniş…

Bakırköy belediyesi işçileri grevdebakirkoy grev

Bakırköy Belediyesi’nde BYUAŞ’a bağlı taşeron şirkette çalışan ve Belediye-İş’e üye olan işçiler, TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 21 Mart’ta greve çıktılar. Bakırköy Belediyesi önünde grev çadırı kuran grevci işçiler, halaylarla kurdukları çadırlarında bekleyişe devam ediyorlar. CHP’ye bağlı Bakırköy Belediyesi, işçilerle 27 Mart’ta görüşme talep ederek grevin altı aylığına ertelenmesini istediler. İşçiler bu talebi kabul etmeyerek, TİS imzalanana kadar greve devam edeceklerini duyurdular. Seçim öncesi böyle bir direnişin kendilerini vuracağını düşünen CHP’li yöneticiler ve milletvekilleri de aynı şekilde direniş çadırına gelerek grevin bir müddet ertelenmesini istediler. Görüşmeler devam ederken, hiçbir hassasiyet göstermeyen ve işçileri taşerona mahkum eden belediyeler, sıkıştıkları anda farklı manevralara başvuruyorlar.

Grevin hemen öngününde 19 Mart’ta kendi brimlerine bir yazı gönderen Bakırköy Belediyesi, grevci işçilerin tutanakla tespit edilmesi, hiçbir maaşının ve sosyal hakkının verilmemesi, servislerden yararlandırılmamasını istedi.  İşçiler 27 Mart’ta Bakırköy Belediyesi’ni işgal ettiler, sonra çadıra geri döndüler. İşçilerin ve sendikanın göstereceği kararlılık, TİS’in istenilen şekilde imzalanmasını sağlayacaktır. 

 

İzmir’de belediye işçilerinden işgal

İzmir Karşıyaka Belediyesi’nde Altaş taşerona bağlı çalışan işçiler, Şubat ayı içinde Nakliyat-İş’e üye olmaya başladı. DİSK’e bağlı Nakliyat-İş sendikasına üye olan işçilerin bu faaliyetlerine hazmedemeyen Karşıyaka Belediyesi ve taşeron şirket, işçileri toplayarak “belediyede sendika istemediklerini ve derhal istifa etmelerini” istedi. Buna karşı çıkan 3 işçi işten çıkarıldı. Sendikadan istifa etmeyen 240 işçiye de baskılar yapıldı. İşçiler ise bu durumu Karşıyaka Belediyesi’ni işgal ederek gösterdi. 24 Mart’ta yapılan işgal sonrasında işçilerle görüşmek zorunda kalan belediye başkanı ve yardımcıları “sendikal örütlenmeye müdahale etmeyeceklerini” söyleyince işgal bitirildi.

 

Sağlık emekçileri grevdeydi

Sağlıkta Dönüşüm Reformu adı altında sağlık emekçilerine, işçi ve emekçilerin sağlık hizmetinden yararlanma haklarına karşı gerçekleştirilen saldırılara karşı 13 Mart’ta grev yapıldı. KESK’e bağlı SES ve Kamu-Sen tarafından düzenlenen grevde, emekçiler yürüyüşler ve basın açıklamaları yaptılar. Hastanelerde acil brimler dışında çalışma yapılmazken, İl sağlık müdürlükleri önüne yürüyüşler ve eylemlerde talepler sıralandı. Sağlıkta taşerona son verilmesi, adil ve yüksek bir ücret, 40 saatten fazla çalışmanın zorunlu mesai ücretinin verilmesi, sağlıkta nitelikli eğitim ve sağğın ücretsiz hale getirilmesi talebiyle yapılan grevde, sloganlarla yürüyüşler gerçekleşti. “

Tıp Haftası dolayısıyla, birçok yerde doktorlar ve sağlık çalışanları eylemler yaptılar. Sağlıktaki sömürünün son bulması istendi. 15 Mart’ta Taksim Tünel’den Taksim Meydanı’na yürüyüş yapmak isteyen ve anıta çelenk bırakmak isteyen doktorların önü Galatasaray Lisesi’nde kesildi ve yürüyüşe izin verilmedi. Barikat önünde eyleme devam edildi ve açıklama yapıldı.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …