3 Haziran 1963- Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü

nazim

Dünyada en fazla tanınan Türk şairi ünvanını sahip Nazım Hikmet, yaşadığı süre boyunca işçi ve emekçilerin yaşam ve mücadelelerini şiirlerine döktü. Bu yüzden yıllarca hapis yattı, sürgün edildi. Fakat inançlarından asla taviz vermedi. “Sevdalınız komünisttir” diyerek siyasal kimliğini her koşulda ortaya koydu. 

“Sosyalist gerçekçi sanatçı” diyordu, “kendi halkının ve diğer halkların sanat geleneklerinden yararlanacaktır… Halkım için, başka halklar için, en yenisinden, yöneticisine kadar partimin tüm üyeleri için, bu erdemi taşıyan şiirler, tiyatro oyunları yazmak isterim. Ama bunun için doğru olmayı, özle sözle, süssüz, belirsizlikten uzak yazmayı, sağ kulağımı sol elle göstemeye kalkmamayı, bilmek gerek.”

Öyle de yaptı. Son nefesine kadar işçi sıfınının, halkların mücadelesinin yanında yer aldı ve onların sesi oldu. “Partili sanat”ın en güzel örneğini verdi. Eserleri  ve mücadelesi ile daima yaşayacak…

Günler ağır

Günler ölüm haberleriyle geliyor.

En güzel dünyaları yaktık ellerimizle

ve gözümüzde kaybettik ağlamayı…

Bizi bir parça hazin ve dimdik bırakıp

gözyaşlarımız gittiler

ve bundan dolayı

unuttuk bağışlamayı…

Varılacak yere kan içinde varılacaktır.

Ve zafer

artık hiçbir şeyi affetmeyecek kadar

tırnakla sökülüp  koparılacaktır…

Bunlara da bakabilirsiniz

Onlar eğilmediler, kırıldılar

6 Mayıs 1972, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın darağacında katledildiği gündür. ’68 Kuşağı’nın …

“Direnenlerin gücüyle, Taksim’e olan inancımızla…”

“Kadıköy mü, Taksim mi” tartışmalarını sosyal medyadan şaşkınlıkla takip ettiğimi hatırlıyorum. Kadıköy’ü savunan kişi ve …

“Geleceği de belirleyecek bir direniş”

19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve ardından yolsuzluk iddiaları üzerinden hakkında soruşturma açılmasıyla …