Kobane’de bombalı saldırı

kobane1

IŞİD çeteleri, 25 Haziran günü sabah saatlerinde Kobane’ye saldırı başlatı. Önce Kobane kent merkezinde bombalı intihar saldırısı düzenlendi, ardından, Kobane’nin 30 km güneyindeki Berxbotan köyünde katliam gerçekleştirildi.

Sabaha karşı 4.30 civarında Mürşitpınar kapısında meydana gelen patlamanın ardından, saat 5 civarında, kent merkezinde bulunan Kaniya Kurda Mahallesi, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne ait hastane, Botan mahallesi ve Hacı Reşat Cami’sine de saldırı düzenlendi.

Köyde gerçekleştirilen saldırıda ise, saldırı başladığı anda köyden kaçabilen az sayıda kişi dışında, kadın çocuk demeden büyük bir katliam gerçekleştirildi. 

Katliamın başlamasından birkaç saat sonra büromuzu arayan bir kişi, saldırının gerçekleştiği köyde akrabalarının olduğunu söyleyerek şunları anlattı: Saldırı başladığı anda köyden kaçmayı başaran bir akrabası kendisini aramış. IŞİD çetelerinin köye yaptığı baskın sırasında bir çok insan habersiz yakalanmış, akrabalarından sadece kendisi kaçabilmiş, köyde kalanlardan hiçbir haber alamıyor, hiçbir bağlantı kuramıyor, onlarla ilgili hiçbir bilgiye ulaşamıyormuş. Geride kalanlarının hepsinin katledildiğini tahmin ediyormuş, bunu “hiçbirinin sağ kurtulması mümkün değil” sözleriyle ifade etmiş. 

Bizi arayan kişi, köydeki akrabasıyla bu konuşmayı yaptıktan sonra, ondan da bir daha haber alamadığını, telefonla ulaşamadığını, onun da hayatından endişe ettiğini anlattı. 

 

ANHA’nın Kobanê Şehit Aileleri Kurumu’ndan elde ettiği bilgilere göre, çetelerin saldırılarında Kobanê kanton merkezinde 126, Berxbotan’da ise 26 olmak üzere toplam 152 kişi katledildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, katliamda şu ana kadar ölenlerin sayısının 146 olduğunu duyurdu. Yetkililer yüzlerce yaralı olduğunu, ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini duyuruyorlar. Yaralıların bir kısmı, sınırı geçerek Suruç’ta hastanelere yatırıldılar.

Saldırının ardından yapılan değerlendirmelerde, IŞİD çetelerinin YPG giysileriyle yaya olarak Türkiye sınırından, arabalarla Halep’ten Kobane’ye saldırıya geçtiği, bu arada ÖSO içindeki bazı gruplardan destek aldığı kesinleşti.

Ortaya çıkan tablo, Kobane’deki gelişmelerden rahatsızlık duyan, YPG-YPJ güçlerinin Tel Abyad’a ilerleyişine tepki gösteren AKP hükümetinin, bu saldırılarla ilgisini göstermeye yetiyor. Anadolu Ajansı, daha saldırılar başlamadan önce kamera kaydına başlayarak, adeta IŞİD’in “basın sözcülüğü” görevini üstlendiğini gösteriyor. Devletin aksi yöndeki bütün açıklamalarına rağmen, çetelerin Kobane’ye Türkiye üzerinden girmiş olduğu da reddedilmez biçimde kendini gösteriyor. 

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …