Sivas katliamı 22. yılında anıldı

sivas

2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde devlet destekli gericilerin 33 aydını ve Alevi’yi yakmasının 22. yılında mitingler ve anma törenleri düzenlendi.

Sivas’ta 2 Temmuz’da Ali Baba Mahallesi’nde toplanan binlerce kişi sloganlarla Madımak Oteli’ne yürüdü. “Katil devlet hesap verecek”, Sivas’ı unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, sloganlarıyla yürüyen kitle, katillerin yargılanmasını istedi. Yapılan konuşmalarda 22 yıldır devletin Alevileri ve halkı oyaladığı, Sivas’ta katliamı yapanların, göstermelik olarak açılan mahkemelerde adeta ödüllendirildiği söylendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Sivas mahkemesinin sonuçlanmasının ardından yaptığı konuşma ile katliamın arkasında durduğu belirtildi. Sivas katliamının katilleri, daha sonra AKP’den milletvekili olmuşlardı. Miting, yapılan semah gösteriminin ardından sona erdi.

İstanbul’da ise Alevi Bektaşi Federasyonu’nun çağrısıyla 28 Haziran’da Kadıköy’de miting yapıldı. Saat 13.00’ten itibaren Bahariye Caddesi’ndeki Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda toplanan kitle, kortejler halinde Kadıköy Eminönü İskelesi’ne yürüdü. Mitinge birçok Alevi kuruluşu ile devrimci-demokrat kurumlar katıldı. Proleter Devrimci Duruş okurları da “Asla unutmayacağız, asla bağışlamayacağız” yazılı pankart ve flamalarla katıldılar. Yürüyüş ve miting boyunca “Katil devlet hesap verecek”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

Miting alanında ABF ve Pir Sultan adına yapılan konuşmalarda katillerin derhal yargılanması istendi. Ayrıca AKP döneminde Alevilere, Kürtlere dönük saldırıların ve baskıların arttığına dikkat çekilirken, Kobane’de IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamlar da kınandı.

Ayrıca Ankara, İzmir, Adana’da da mitingler düzenlendi. Birçok semtte anma yürüyüşleri ve basın açıklamaları yapıldı.

Her yıl olduğu gibi Sivas’ta 2 Temmuz günü, Türkiye’nin dört bir yanından insanlar Madımak Oteli’nin önüne gelerek, katliamı lanetledi. Katilleri serbest bırakan devlet, katliamları kınamaya gelen kitle üzerinde yine terör estirdi. Otobüslerle Sivas’a gelenler, kentin girişinde durduruldu ve kimlik yoklaması yapıldı.

Bu yıl Sivas’a gelenler arasında Metin Altıok’un kızı, CHP milletvekili Zeynep Altıok da vardı. Zeynep Altıok, 22 yıldır buraya gelemediğini, çok farklı duygular içinde olduğunu, şimdi bir milletvekili sorumluluğu ile geldiğini söyledi. CHP ve HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu anmada, Madımak Oteli’nin müze yapılması yeniden talep edildi.

Madımak Oteli yıllarca et lokantası olmuştu. Yürütülen mücadele sonucu lokanta kapatıldı. Diğer taraftan, bina içine yapılan anıta, ölenlerin arasında olan iki katilin ismi de kazınmıştı. Yıllardır bu iki ismin silinmesi istendiği halde silinmiyor. Bir kez daha iki ismin silinmesi ve Madımak Oteli’nin bir utanç müzesi olarak düzenlenmesi istendi.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …