SİDEMİR işçileri eylemlerini sürdürüyor

sidemir

Sivas demir-çelik (SİDEMİR) işçileri 5 aydır alamadıkları ücretleri için eylemdeler. İşçilerin ücretlerinin yanısıra, SGK primleri, sendika aidatları da ödenmiyor.

İşçiler fabrika önünde başlattıkları eylemlerini, kent merkezine yürüyüşlerden fabrikanın çatısına çıkmaya, valiliğe yürümeye kadar çeşitli biçimlerde sürdürüyorlar. Neredeyse her eylemlerinde polisin saldırısıyla karşılaştılar. Defalarca polisin tazyikli su, biber gazı ve copu ile saldırıya uğradılar. Keza her eylemlerinde milletvekilleri ve vali tarafından sorunun çözüleceğine dair sözler aldılar. Ama bu sözlerin hiç biri tutulmadı. Geçen ay yoğunlaştırdıkları eylemlerine fabrikaya kayyum atanmasından dolayı bir süre ara veren işçiler, bir gelişme yaşanmaması üzerine 7 Aralık’tan itibaren yeniden eylemlere başladılar.

Sivas Valisi Alim Barut, fabrikanın resmi borcunun 630 milyon liraya ulaştığını belirti. Barut, “işçiler kime çalışıyorlarsa ücretini ondan almalılar. Valiliğe yürümek, valiyi protesto etmek de ne oluyor” diyerek işçilerin eylemlerine tepkisini ortaya koydu. Ayrıca muhatabın kendisi olmadığını, “valilik olarak yasal danışmanlıktan çekildiklerini” açıkladı. Oysa işçilere sorunu çözeceğine dair defalarca kez sözler vermişti.

Sivas demir-çelik işçileri özelleştirme mağdurlarıdır. Bir kamu kuruluşu olan fabrika özelleştirildikten sonra işçilerin hakları birer birer gasp edildi. Dolayısıyla işçilerin valiliği protesto etmeleri, valiliğe yürümeleri isabetlidir. Aynı zamanda özelleştirme karşıtı tepkilerini hükümete, devlete yöneltmelidirler.

Her eylemlerinde polisin saldırısıyla karşılaşmaları, patronlarının arkasında devletin olduğunu açıkça göstermektedir. İşçiler ücretleri için bile mücadelenin, devlete karşı mücadeleyi gerektirdiğini kendi deneyimleriyle görmektedirler.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …