TÜRK-İŞ GENEL KURULU AKP şovuna dönüştü

Turk-is-genel-kurul 

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyon olan Türk-iş’in 22. Genel Kurulu 3 Aralık’ta yapıldı.

Genel kurula damgasını vuran, Türk-iş Genel Başkanı Ergun Atalay’ın, Erdoğan’ın daha önce kullandığı “yerli ve milli” ifadelerini kullanması oldu. Genel kurul, Erdoğan ve AKP’nin gösterisine dönüştü.

Esnek çalışma biçimlerinin ve taşeron sisteminin yaygınlaştığı, işçi cinayetleri oranının yükseldiği, işsiz sayısının 5 milyonu aştığı, çalışma koşullarının giderek kötüleştiği koşullarda, işçilerin bu ve benzeri sorunları üzerine konuşulmazken, Erdoğan’a övgüler yağdırıldı.

Genel kurulda baş konuşmacı olarak söz alan Erdoğan, işçilerin yaşadığı sorunlardan sendikaları sorumlu tutarak, sendikaların ideolojik davranmamaları gerektiğini belirtti. 1 Mayıs gösterilerine ve DİSK’e de saldırmaktan geri durmadı.

 

Sıfatı işçi sendikası başkanı ama…

Türk-iş’in 22. Genel Kurulu, sanki bir işçi sendikasının değil de AKP’nin kongresi, Türk-İş Başkanı Ergun Atalay da bir işçi sendikasının değil de AKP’nin il başkanlarından biriymiş gibiydi. Atalay, “sayın cumhurbaşkanımız sağlam adamdır, bu dünyada bedel öder, ahirette rahat eder” diyerek Erdoğan’a övgüler yağdırdı. Bununla da yetinmedi, “herkes milli olmak durumunda, herkes Türkiye’den yana olmak durumunda” diyerek, Erdoğan kadar kendisinin de şoven-milliyetçi olduğunu gösterdi.

Oysa patronlar işgücünü sömürürken Türk, Kürt, Ermeni vb. işçilerin hangi milliyetten olduğuna bakmazlar. Nerde ucuz işgücü varsa, kim daha ucuza çalışırsa, onları çalıştırırlar. Ama işçilerin birlikte hareket etmesini engellemek için ırkçılığı körüklerler. Atalay da bunları pekala bilir. Ama Erdoğan’a yaranmak ve koltuğunu sağlama almak için, bu sözleri etmeden duramaz. Taşeronlaştırma, düşük ücret, iş cinayetleri gibi sorunlarda ise, Erdoğan’a ricada bulunmakla yetinir ancak. Böylelerinden başka türlüsü de beklenemez zaten.

 

İşçilerin haberi yok!

Türk-iş bağlı sendikalara üye olan işçilerin bırakalım kurultaya çağrılmalarını, kongreden haberleri dahi yok. 3 aydır direnişte olan Tek Gıda-iş’e üye olan İFF Aroma işçileri, kongreden haberlerinin olmadığını ve işçilerin katılmadığı bir kongreden işçiler lehine bir şey çıkmayacağını belirtiler.

Kristal-iş’e üye Mersin Paşabahçe cam işçileri ise, kongreye gönderdikleri mektupta, sendikal anlayışın değişmesi gerektiğini ifade ettiler. Mektupta “gerçekçi olmak gerekirse, ne söylersek söyleyelim, mevcut Türk-iş yönetimi sahip olduğu sendikal anlayışla devam ettiği sürece, Türkiye işçi sınıfına ihanet etmeye devem edecek ve yöneticiler değişse de bizleri açlığa sefalete mahkum edecek sözleşmelerin altına imzalar atılacaktır” diyerek, Türk-İş’e duydukları güvensizliği ortaya koydular.

 

Aynı yönetimle devam…

Ankara Büyük Anadolu Otel’de yapılan Genel Kurul, 4 gün sürdü. Tek liste şeklinde yapılan seçimlerde mevcut yönetim yeniden aday oldu. Demiryol-iş başkanı Ergün Atalay bir kez daha genel başkanlığa seçildi. Türk Metal-iş sendikası genel başkanı Pevrul Kavlak genel sekreterliğe, Yol-iş genel başkanı Ramazan Ağar genel mali sekreterliğe, Teksif genel başkanı Nazmi Irgat genel eğitim sekreterliğine, Koop-iş genel başkanı Eyüp Alemdar da genel teşkilatlandırma sekreterliğine seçildi.

Genel kurulda tek muhalif ses, TÜMTİS genel başkanı Kenan Öztürk’ten geldi. “Hak-iş’e benzememeliyiz” diyen Öztürk, konuşmasını “örgütlenme özgürlüğü önündeki engel taşeronlaştırma, işçi cinayetleridir, bunlar bizim sorunlarımızdır. ‘Aman ters düşmeyelim ‘ anlayışıyla bir şey yapmamız mümkün değildir” diyerek konuşmasını bitirdi.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …