Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

tarihimizson

1 Şubat 1979- Abdi İpekçi öldürüldü

Milliyet Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptığı sırada, Mehmet Ali Ağca, Abdullah Çatlı, Oral Çelik gibi faşistler tarafından düzenlenen bir suikastle öldürüldü. Devlet tarafından yönlendirilen sivil faşistler yargılanmadığı gibi, resmi görevlerle yurtdışına gönderildi.

 

4 Şubat 1945- Yalta Konferansı yapıldı

Hitler faşizmi, diğer emperyalistlerin de örtük onayıyla sosyalist Sovyetler Birliği’ne saldırınca, kendi sonunu da hazırlamış oldu. Alman faşizminin yenileceğinin kesinleşmesiyle birlikte İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ile ittifak içine girdiler. Kırım yarımadasında bulunan Yalta’da toplanan üç devletin başkanları Hitler’in kesin yenilgiye uğratılmasını karara bağladılar. Yalta konferansı, Alman faşizminin yenilgisinin tescillemesi ve üç devletin birlikte hareketinin resmileşmesinde önemli bir yer tutar.

 

10 Şubat 1969- 6. Filo eylemi

Amerikan emperyalizminin Türkiye kıyılarına asker çıkarmak istemesine başta öğrenci gençlik olmak üzere işçiler ve emekçiler karşı durdular. Öğrenciler, İstanbul ve Ankara’da 6. Filo’nun gelişini protesto ettiler. 16 Şubat’ta gerçekleşen ve bu kez çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu protesto eyleminde ise, devlet destekli dincilerin saldırısı sonucu “Kanlı Pazar” olarak tarihe geçen olaylar yaşandı. ABD’nin 6. Filosu’nun İstanbul’a gelişinin protestosu ve ABD askerlerinin denize dökülmesi,  ülkemizin önemli anti-emperyalist eylemlerinden biridir.

 

11 Şubat 1925- Şeyh Said İsyanı

Elazığ’ın Eğil bucağı Piran köyünde başlayan ayaklanma, yaklaşık iki ay sürdü. Devlet, bu ayaklanma karşısında seferberlik ilan etti. Takrir-i Sükun Kanunu çıkarıldı, Türkiye’deki toplumsal muhalefete karşı da baskı uygulandı. Şeyh Said ve beraberindekiler Varto yakınlarında yakalandılar ve Diyarbakır’da idam edildiler.

 

13 Şubat 1967- DİSK kuruldu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 1960’lı yıllarda işçilerin yükselttiği militan mücadele sonucunda kuruldu. Türk-İş’in Amerikan tipi sarı sendikacılık çizgisi, mücadeleyle daha fazla açığa çıkınca, Türk-İş’ten kopan Lastik-İş, Basın-İş, Maden-İş ve Gıda-İş sendikaları tarafından ‘67 yılında kuruldu. Doğal işçi önderlerinin, direnişçi işçilerin DİSK’te toplanmasıyla kısa sürede etkinliğini arttırdı. Fakat başına çöreklenen revizyonist-reformist yöneticiler, sınıfın militan eylemlerine set oldular. Bunların içinde 15-16 Haziran ve Tariş, en fazla bilinendir. 12 Eylül faşizminin, kapılarına kilit vurması karşısında,  hiçbir direniş sergilemeden teslim oldu. 12 Eylül sonrasında yeniden kurulduktan sonra da uzlaşmacı çizgisini sürdürdü.

 

19 Şubat 1972- Ulaş Bardakçı katledildi

THKP-C’nin kuruluşunda önemli bir rol oynayan ve ’68 kuşağının yiğit devrimcisi Ulaş Bardakçı, Arnavutköy’de bir evde polis tarafından kuşatıldı. Ulaş, kendinden önce şehit düşen yoldaşları gibi son kurşununa dek çatışarak şehit düştü. Ölümünden sonra, birçok çocuğun isim babası oldu; halkımız onun adına ağıtlar yaktı.

 

21 Şubat 1964- Cesar Sandino katledildi

1934’te bugün, Nikaragualı gerilla önderi Augusto Cesar Sandino, ulusal muhafızların komutanı Somoza’nın adamları tarafından kaçırılarak öldürüldü. 1979’da Nikaragua’da iktidarı ele geçiren devrimci “Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi” (FSLN) adını bu önderinden almıştır. Sandino, Nikaragua’da bir halk kahramanı olarak kabul edilir.

 

21 Şubat 1965- Malcolm X öldürüldü

Amerikalı, ünlü siyah Müslüman lider Hacı Malik Şahbaz (Malcolm X) Harlem’de bir dans salonunda düzenlenen bir toplantı sırasında vurularak öldürüldü. Malcolm X, siyah milliyetçiliğini ve siyahların ırklarıyla gurur duymaları gerektiğini savundu. Etkili konuşma yeteneğiyle büyük bir taraftar kitlesi kazanan Malcolm X, hac ziyaretinden sonra görüşlerini değiştirmiş ve tüm Müslümanların kardeşliğini savunmaya başlamıştı.

 

22 Şubat 1848- Bebel doğdu

Lenin’in “işçi yığınlarının en çok sevdikleri liderler” arasında saydığı Alman komünist Auğust Bebel doğdu. Bir işçi olarak kendini bilimsel sosyalizm öğretisiyle yetiştirmeyi başaran Bebel, birçok önemli yapıta da imza attı. Bunların içinde “Kadın ve Sosyalizm” en çok bilinen eseridir.

 

24 Şubat 1848- Komünist Manifesto yayınlandı

Marks ve Engels tarafından kaleme alınan Komünist Manifesto, işçi sınıfının siyasal mücadelesinin nedenlerini ve hedeflerini ilk kez bilimsel bir tarzda ortaya koyduğu siyasal bir metindir. Aynı zamanda proletaryanın siyasi partisinin devrimci programı olma özelliği taşır.

Sosyalizm tarihinin en önemli metinlerinden biri olan Komünist Manifesto, “Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor: Komünizm hayaleti” diye başlar ve burjuvazinin komünizmden duyduğu büyük korkuyu ifade eder. Ve son sözleri “bütün ülkelerin işçileri birleşiniz!”dir.

150 yıldan fazla bir zaman önce kaleme alınmış olmasına rağmen ne burjuvazinin komünizm korkusu bitmiştir, ne de işçi sınıfının kurtuluşunun kendi eseri olacağı gerçeği… Komünist Manifesto, bugün de güncelliğini ve tarihsel önemini korumaktadır.

 

26 Şubat 1984-  Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil öldü

1927 yılında Sivas-Gürün’de doğan Korkmazgil, lise yıllarından itibaren şiir yazmaya başladı. İlk şiiri 1959’da Dost değrisinde çıktı. Mesleği öğretmenlikti. Öğretmenlik yaptığı yıllarda “siyasi eylemde bulunduğu’ gerekçesiyle tutuklandı. Daha sonra arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yaptı. 1960’da İstanbul’a, sonra Ankara’ya yerleşti. Çeşitli dergilerde çalıştı. Kızılırmak kitabı nedeniyle hakkında 142. maddeden dava açıldı. Bir çok şiir kitabı yayınlandı ve toplumcu şair olarak öne çıktı. Kavel işçilerini anlattığı şiir başta olmak üzere birçok ünlü şiiri vardır.

 

27 Şubat 1933- Reichstag provokasyonu

Reichstag (Alman Parlamento Binası) Naziler tarafından genel seçimlere bir hafta kala kundaklandı. Faşist Hitler hükümeti, yangının bir komünist tarafından çıkarıldığını öne sürdü ve yangını, parlamento üyesi komünistler ile yangını çıkardığı öne sürdü. Bulgaristan Komünist Partisi Genel Sekreteri George Dımıtrov, bu suçlama ile tutuklandı. Dimitrov, faşizmi yargılayan ünlü savunmasını bu davada yaptı. Yürütülen uluslararası kampanya ile Dimitrov serbest bırakıldı. Faşizm bu provokasyonun ardından komünist ve devrimci yayınları yasakladı, toplantı yerleri kapatıldı, seçime girmeleri engellendi. Yangını Van der Lubbe adında birinin üzerine attılar ve onu idam ettiler.

 

Şubat ayında şehit düşen İhtilalci Komünistler

9 Şubat 1978- Atilla Acartürk

Ankara’da sivil faşistler tarafından katledildi.

 

17 Şubat 1996- Nurettin Demir

TİKB’nin 19. kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul Esenler’de yapılan korsan gösteride devlet güçleriyle yaşanan çatışmada sonrasında  polislerce katledildi.

 

22 Şubat 1980- Hacı Köse

İskenderun işçi ve emekçilerinin doğal önderi Hacı Köse, bir bildiri dağıtımı sırasında HK’lılar tarafından kurşunlandı. Yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yoldaşları tarafından kaçırılmak istendi. Ancak ağır yaralı olmasından dolayı vazgeçildi. O haliyle işkenceye alındı ve işkencede katledildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …