Geçtiğimiz Ocak ayı içinde, Haziran direnişi şehitlerinin mahkemeleri görülmeye devam etti. Ancak mahkemelerin, devleti aklamak, katilleri korumak hedefiyle hareket ettiği, bugüne kadar aldığı kararlardan da görüldü.
2 Haziran 2013 günü İstanbul-Ataşehir’de yürüyen kitlenin otobanı trafiğe kesmesi sırasında, bir aracın çarpması sonucu şehit düşen Mehmet Ayvalıtaş’ın duruşması, 16 Ocak tarihinde gerçekleşti. Üç kişilik bilirkişi heyetinin raporu mahkemeye sunuldu. Ayvalıtaş, lüks bir araç sahibinin, kitleyi görmesine rağmen aracını hızlandırması ve hedef alarak çarpması sonucu şehit düşmüştü. Buna rağmen bilirkişi raporu, çarpan şoförü “kusursuz”, Ayvalıtaş’ın ise “tamamen kusurlu” şeklinde hazırlanmıştı. Olayı basitçe “yayalara kapalı alana önlem almadan çıkmak” olarak tanımlıyordu rapor; oysa yaşanan, bir kitle yürüyüşü ve bu yürüyüşe karşı bilinçli bir saldırıydı. Ve böyle bir raporla, katil aklanmış oldu.
8 Aralık günü Medeni Yıldırım’ın ikinci mahkemesi görüldü. Medeni, 28 Haziran 2013 tarihinde, Lice’de kalekol yapımını protesto ederken, askerler tarafından kitleye açılan ateş sonucunda katledilmişti. Diyarbakır-Lice’deki protesto, Haziran direnişinin Kürt illerine yansıyan biçimiydi. Ve buradaki kitlesel bir yürüyüş, devletin vahşi saldırısı ile karşılaşmıştı. Medeni’nin davası ancak iki yıl sonra açılabildi. Hakim, ilk duruşmada olduğu gibi, ikincisinde de “dosyayı inceleyemediğini” söyleyerek erteledi. Abisi Mehmet Yıldırım, Medeni’nin Haziran direnişi tarafından sahiplenilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Tahir Elçi gibi bu davaların takipçisi olacağız” dedi.
Ankara’da Haziran Direnişi sırasında polisin açtığı ateş sonucunda şehit düşen Ethem Sarısülük davası yeniden başladı. Ethem’in mahkemesi, katil polis Ahmet Şahbaz’ın, hapis cezası almasına rağmen hukuk dışı biçimde tahliye edilmesinin ardından, Yargıtay kararıyla yeniden görülüyor. Ankara’daki duruşmalarda güçlü protestolara sahne olmasından dolayı, bu defa Aksaray’a kaçırıldı.
Katil polis Şahbaz, mahkemeye SEGBİS sistemiyle katıldı. Hem katil, hem de avukatları, Ethem’in ailesine dönük saldırganlıklarını sürdürdüler. Avukatların, Şahbaz’ın tutuklu yargılanması; SEGBİS ile katılımı değil, doğrudan duruşmaya getirilmesi talepleri reddedildi. Ankara Barosu’nun müdahil olma talebi de reddedildi. Mahkeme 4 Nisan’a ertelendi.
15 Ocak günü Balıkesir’de Abdullah Cömert’in davası vardı. Abdocan, Haziran Direnişi sırasında Antakya’da katledilmişti. Antakya’da mahkemeye katılımın ve protestoların yüksek olmasından korkan devlet, mahkemeyi Balıkesir’e kaçırmıştı. Katil polis duruşmaya SEGBİS sistemiyle katıldı. Dava 19 Şubat’a ertelendi.
Devlet, mahkemeleri farklı illere taşısa da, katilleri kaçırsa da, er-geç hesap vermekten kurtulamayacak! Başta şehit aileleri olmak üzere Haziran direnişçilerinin elleri yakalarını bırakmayacak! Haziran’ın korkusuyla titremeye devam etsinler. Yeni Haziranlar, eskisinden daha güçlü gelecek!…