Bursa’daki Renault fabrikasında çalışan işçiler, asgari ücretin belirlenmesinin ardından başlayan ek zam eylemleriyle, yeni bir süreci başlattılar.
Ek zam eylemleri nedeniyle patron 10 işçinin işine son verdi. Kısa bir süre önce Tofaş’ta da benzer bir durum yaşanmıştı. Önce az sayıda işçinin işine son verilmiş; ardından işten atılanların sayısı hızla 500’e yükselmişti. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yaşanan “metal fırtınası”nın ardından, sürece öncülük eden, en önemli fabrikalardan Türk Metal’in silinmesine önayak olan işçiler, bu bahaneyle işten çıkartılmıştı.
Bu nedenle Renault’ta 10 işçinin işten çıkartılması, diğer işçilerin gözünde, yüzlerce işçinin işten çıkartılmasına giden yolun açılmasıydı. 6000 Renault işçisini kenetleyen unsur buydu. İşçiler hemen direnişe geçtiler. Patron bu direnişe, 28 Şubat akşamı üretimi durdurarak cevap verdi. Üretimi durdurarak, işçilere gözdağı vermeyi, aynı zamanda işçilerin hemen bir tepki geliştirmesini önlemeyi hedefliyordu. Ayrıca, işçilerin Türk-Metal’den ayrılmasının ardından gündeme gelen ve 29 Şubat’ta yapılması gereken “Sosyal Diyalog Komitesi” seçimleri de gerçekleştirilmedi.
1 Mart günü patron üretimin yeniden başlayacağını duyurdu. Bu defa da işçiler şalteri indirdiler. Fabrikanın önünde toplanan işçiler, Bursa-Mudanya yolunu trafiğe kapattılar. Bu eyleme, polis gaz bombalarıyla saldırdı. 9 işçi bu saldırıda gözaltına alındı.
Dışarıda işçiler direnirken, vardiyası başladıktan sonra içeri giren ancak üretimi başlatmayan işçiler de idare binasının önünde toplanarak eyleme geçti. Bu eylemlerin ardından 12 işçi daha işten çıkartıldı.
Şimdi işçiler, dişe diş bir mücadeleye hazır olduklarını ortaya koyuyorlar. Ve yeni sendikaları Birleşik Metal-iş sendikasından, eylemleri yükseltme kararı bekliyorlar.