Akademisyenlere tutuklama

esra-Mungan-kivanc-ersoy-muzaffer-kaya

“Barış için Akademisyenler İnisiyatifi” adıyla yayınlanan ve “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan 1128 akademisyen, AKP hükümetinin saldırına uğramaya devam ediyorlar. Son olarak üç akademisyen, Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya tutuklanıp hapishaneye götürüldüler.

Erdoğan, akademisyenler bildirisi yayınlandığı zaman, “bunlar aydın değil, karanlık, karanlık” demişti. Onun böyle açıkça hedef göstermesinin ardından, saldırı dalgası başladı. Son derece barışçı amaçlarla yola çıkmış muhalif bir hareket, IŞİD’li katillere gösterilenden daha ağır bir baskıya maruz bırakıldı. Akademisyenlerin büyük çoğunluğu, görev yaptıkları üniversitelerde soruşturmaya uğradı, bir kısmının üniversitelerdeki görevlerine son verildi. 733 akademisyen hakkında savcılık tarafından “terör soruşturması” başlatıldı ve sonuçta 3 akademisyen tutuklandı. IŞİD’in canlı bomba adayı cihatçıları için “eyleme geçmeden nasıl tutuklayalım” diyen AKP hükümeti, akademisyenleri “bildiriye imza atma eylemi” gerçekleştirdikleri için tutukladı. Ve 7,5 yıl hapis istemiyle yargılanıyorlar.

Tutuklanan akademisyenler, götürüldükleri hapishanelerde “çıplak arama” işkencesine maruz bırakıldılar. Ve tecrite alındılar. Bakırköy Cezaevi’nde Esra Mungan’ın koğuşa alınması için yapılan sayısız girişim ve yükselen tepkiler üzerine, Esra Mungan tecritten çıkartılıp havalandırması olmayan bir odaya kondu, Silivri’deki akademisyenlerin tecriti de sürüyor. Aynı süreçte, akademisyenler için “özgürlük nöbeti” başlatıldı. Arkadaşlarının tutuklanmasının, toplumsal muhalefetin tümüne yönelik bir baskı anlamına geldiğini ifade eden akademisyenlerin “özgürlük nöbeti”ne katılımlar artıyor.

Bu arada, akademisyenlerin tutuklandığı duruşmada, Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan İngiliz akademisyen Chris Stephenson, üzerinde HDP’nin Newroz daveti bulunduğu için gözaltına alındı. Kumkapı’da bulunan ve sığınmacıların hapishaneden beter koşullarda gözaltında tutulduğu merkeze götürüldü ve ardından sınırdışı edildi. Yükselen tepkiler üzerine, Stephenson’un geri dönmesine engel olamadılar.

Tutuklu akademisyenler ise, dışarıya mücadele mesajları gönderiyor ve dik durmaya devam ediyorlar. Pervasızca saldırıları püskürtecek olan da, onların dik duruşu ve dışarıda dayanışmanın büyütülmesidir.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …