Fransa’da yeni iş yasasının etkisiyle 1 Mayıs…

1-mayis-fransa

Yaşamın her alanında hissedilen ekonomik krizi atlatamayan Fransız emperyalizmi, çıkarmak istediği yeni iş ve çalışma yasalarıyla faturayı halka kesmeye çalışıyor.

Esnek çalışma altında 35 saat olan haftalık çalışma saatlerini, günlük 12 saate kadar çıkarmaya çalışırken, ücretleri de düşürmek istiyor. Yine meslek okullarından öğrencilerin de düşük ücret ve uzun saatler içinde çalıştırılmasını öngören yasa, patronun herhangi bir neden göstermeden, kontrata dahi uymadan, çalışanlarını işten çıkarmayı öngörüyor.Yaklaşık bir aydır tartışmaları süren yasa, sendikalarla birlikte toplumun her kesiminden tepkiler ve çatışmalı gösterilerle, eylemlerle püskürtülmeye çalışılıyor. Bu eylemlerde devletin açıklamalarına göre yüzlerce gösterici gözaltına alınırken, şimdiye kadar 200 polis de yaralanmıştır.

Bu seneki 1 Mayıs kutlamaları da bu yasaya karşı duruş üzerinden çok daha önem taşıyordu. Günlerdir yaşanan eylemli ortam içinde, sendika ve kitle örgütleri kutlama ve protesto hazırlıklarını yaptılar. Devlet kutlamalarda çıkacak herhangi bir çatışmayı bastırmak için çok yoğun tedbirler aldı.

Bu seneki kutlamalar yine tarihi Bastille Meydanı’nda yapıldı.On binlerce göstericinin katıldığı yürüyüşü, polis gaz bombası kullanarak yarıda kesmek istemesine rağmen, kitlenin kararlı duruşuyla geri çekilmek zorunda kaldı. Eylem yürüyüşün son noktası olan Nations Meydanı’nda son buldu.

İçeriği bakımından, biz Fransa’da yaşayan yabancıları da olumsuz etkileyecek yasa tasarısına karşı hazırlıklarımızı yaptık günler öncesinden. Tanıdığımız işçi ve emekçilere, bu yasanın içeriğini doğrudan görüşmelerle anlatarak, dostlarımızın 1 Mayısa katılımlarını arttırmak istedik. Özellikle Paris dışında yaşayan yoldaş ve dostlarımız, bir sonraki gün çalışma günü olmasına rağmen, yürüyüşe katıldılar.

Bu yasa, yaşam haklarımızın açıktan gasp edilmesi anlamına geliyor. Tam da bu nedenle, yabancıların çok daha güçlü bir katılım göstermesi gereken bu 1 Mayıs, tam bir karnaval havasında geçti.

Fransa  PDD okurları

 

 

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …