Yeni Çeltek’te madencilerin açlık grevi kazanımla bitti

yeni-celtek

Amasya’nın Suluova İlçesi’ndeki Yeni Çeltek Maden İşletmesi’nde çalışan işçiler, madenin kapatılacağını öğrenince, yerin 1200 metre altına inip açlık grevine başladılar.

Madenin sahibi olan ve kapatma kararı alan şirket, Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji. Soma Holding, 2014 yılı Mayıs ayında en az 301 madenciyi katleden şirket olarak hafızalarımıza kazınmış durumda. Maden işçilerini en ağır koşullarda çalıştıran Soma Holding, şimdi de Amasya’daki madencileri işsiz bırakma çabasıyla karşımıza çıkıyor.

Yeni Çeltek maden işçileri, kapatma kararının ardından, 4 Nisan günü madene indiler.  220 işçi, yerin altında greve giderken, aileleri de yerin üzerinde eyleme başladı. İşçi aileleri, Amasya-Samsun karayolunu trafiğe kapattılar, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla, madenin kapatılmasına tepki gösterdiler. Bazı dövizlerde “301 madenciyi unutmadık” yazıyor olması çarpıcıydı. Soma’daki katliam, benzer koşullarda çalışan bütün madencilerin ve ailelerin en büyük kabusu. Bu nedenle, yaptıkları eylemler sadece iş hakkını değil, yaşam hakkını da korumayı hedefliyor.

Yerin altında işçilerin, üzerinde ailelerin kararlılıkla sürdürdükleri direnişin 10. gününde, devletin taviz vermesi sonucunda eylem sona erdi. Devlet, Soma Holding’e karşı madencilerin ve kitlelerin tepkisini bildiği için, olayın daha fazla uzamasını istemeden müdahale etmiş oldu.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, 10. günde madene inerek işçilerle görüştü. Heyetin, sorunun çözümü için girişimlerde bulunacaklarına dair söz vermesi üzerine, işçiler eylemi bitirme kararı aldılar ve dışarıya çıktılar.

Soma’daki madenci katliamının ardından, maden işçilerinin eylemlerinde genel olarak bir artış ortaya çıktı. Kimi zaman iş hakkını savunmak için, kimi zaman ücretlerin zamanında ödenmemesini protesto etmek için, madenciler artık daha fazla sokağa çıkıyor, eyleme geçiyorlar.

Ölümle burun buruna yaşayan ve en ağır koşullarda çalışan maden işçilerinin bu eylemleri son derece önemli. Yeni Çeltek madencilerinin eyleminin kazanımla bitmesi de, diğerleri için örnek oluşturuyor.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …