Haziran ayaklanması 3. yılında

gezi-3-yil-1

Haziran ayaklanması, 3. yılında Türkiye’nin birçok yerinde selamlandı, Haziran şehitleri anıldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Çorum, Kayseri, Eskişehir, Hatay’da yürüyüşler ve basın açıklamaları düzenlendi.

İstanbul’daki anma programı, Taksim Dayanışması’nın 27 Mayıs’ta basın toplantısı ile başladı. Park etkinliği ve Taksim Gezi Parkı’nda anma ile sonlandı.

27 Mayıs’ta yapılan basın toplantısında, AKP hükümetinin Gezi’de yapmak istediği Topçu Kışlası ve AVM’den vazgeçmeği belirtildikten sonra, “buna izin vermeyeceğiz, parkımızı, yaşam alanlarımızı demokratik haklarımızı dün olduğu gibi bugün de savunacağız” dendi.

29 Mayıs’ta etkinlik, Abbasağa Parkı’nda saat 14.00’de forumlarla başladı. Programa Haziran Ayaklanması sırasında şehit düşenlerin aileleri de katıldılar. Aileler, “adaletin sağlanması” vurgusunu yaptılar. Forum, örgütlenme çağrısıyla bitirildi. Forum sonrası tek kişilik tiyatro oyununda Gezi günleri tazelendi. Taksim Dayanışması adına yapılan açıklamada bu yılın konusu olan “Bir aradayız, buradayız”a vurgu yapıldı ve kitle 31 Mayıs’ta Taksim’de yapılacak olan anmaya çağrıldı.

31 Mayıs günü, devletin Mimarlar Odası’na dönük baskısı ile başladı. Yıldız Sarayı’nın girişinde bulunan ve devlet tarafından 49 yıllığına Mimarlar Odası’na tahsis edilmiş olan oda, Erdoğan’ın talimatıyla ve polis zoruyla gaspedildi. Binada bulunan Mimarlar Odası yöneticileri gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

31 Mayıs’ta Taksim’de Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla bir yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Devletin Haziran Ayaklanması korkusu ise tazeliğini koruyordu. Bir gece önceden Taksim Gezi Parkı’nı bariyerlerle çevirdiler. Mecidiyeköy, Beşiktaş, Tarlabaşı’ndan Taksim’e açılan yolları binlerce polisle ve tomalar-akreplerle abluka altına almalarına, İstiklal Caddesi’nin her sokağına çevik kuvveti yığmalarına rağmen, Haziran Ayaklanması’nın sahiplenilmesini engelleyemediler.

Saatler öncesinden kitleler İstiklal  Caddesi’nde gruplar halinde beklemeye başladı. İstiklal Caddesi’ne çıkan binlerce kişi coşkulu ve öfkeli sloganlarla Haziran Ayaklanması’nı ve şehitlerini selamladılar. İstiklal Caddesi’nde toplanan kitlenin önü polis tarafından birkaç kez kesilmek istenmesine rağmen, kararlılık karşısında barikatlar kaldırılmak zorunda kaldılar. “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Katil devlet hesap verecek”, “Hırsız katil AKP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı, marşlar söylendi.

Fransız Konsolosluğu önüne kadar yürüyen kitlenin önü burada bir kez daha kesildi. Burada Haziran ayaklanmasında şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı. Taksim Dayanışması adına yapılan açıklamada, devletin Gezi korkusunun devam ettiğini ve bu korkuyla yaşamaya devam edecekleri söylendi. Er ya da geç yeni Gezi’lerin olacağı vurgulandı ve hırsızların, katillerin saltanatının yıkılacağı vurgulandı. Yürüyüşe, Proleter Devrimci Duruş, ESP, Kaldıraç, SODAP, Mücadele Birliği flamalarla katıldı.

Basın açıklamasının ardından kitle, Tünel’e doğru yürümeye başladı. Polis defalarca kez kitleye “dağılın” anonsu yaptı ve dağıtmaya çalıştıysa da sloganlar susmadı. “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganının atılmasını bahane eden polis, plastik mermilerle saldırdı. Bu saldırıya karşı kitle taşlarla karşılık verdi.

Eylemin bitişinin ardından İstiklal Caddesi’nde gezenler de polisi protesto ettiler ve Haziran günlerine olan özlemlerini gösterdiler.

 

İkitelli’de Gezi eylemi

İkitelli’de PDD’nin önerisiyle Gezi’nin yıldönümü için eylem yapıldı. 28 Mayıs günü saat 5’te Perşembe Pazarı’nın girişinde toplanan kitle, “Gezi’den Nusaybin’e Direnen Halklar Kazanacak”  pankartını  açarak yürüyüşe başladı. Yürüyüş, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep beraber Ya Hiç Birimiz”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganlarıyla devam etti. Yaklaşık 1 kilometre yüründükten sonra, günün anlam ve önemi üzerine açıklama yapıldı. Eyleme PDD, DHF, HDK, DP katıldı.

 

Abbasağa Parkı’nda etkinlikgezi-3-yil

Taksim Dayanışması’nın 29 Mayıs’ta Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda yaptığı etkinlik, saat 12’de standların açılmasıyla başladı. Biz de PDD olarak stantımızı açtık ve etkinliğe katıldık. İlk önce “Gezi şehitleri Ölümsüzdür, Daha Fazla Haziran” pankartımızı, yanına da Fatih yoldaşın resmini astık. Ve stantımıza kitaplarımızı, dergilerimizi dizdik. İşlerimizi yeni bitirmiştik ki, birinin dikkatlice Fatih yoldaşın pankartına baktığını gördük. “Arkadaşım” dedi. Çok eskiden, grup döneminden tanıdığını söyledi. Biraz sohbet ettikten sonra gitti. Çok geçmeden başkası, Kutup Yıldızı kitabını eline alarak “Türkiye’de gelmiş geçmiş tek komünist” dedi. Bunları duymak bizi bir kez daha gururlandırdı.

Geçen yıla kıyasladığımızda stantlara dönük ilgi daha azdı. Ama bu, sadece stantlara değil, genel olarak etkinliğe dönüktü. Devrimci kurumların dışında, çeşitli atölye çalışması yapan gruplar da stant açtılar.

Etkinlik forumlarla devam etti. Forumlarda en çok alkışı Haziran şehitleri aileleri aldı. “Gezi Şehitleri ölümsüzdür, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Anaların Öfkesi Katilleri Boğacak” sloganları coşkuyla atıldı. Aileler yaptıkları konuşmalarda, mahkeme süreçlerindeki adaletsizlikleri anlattılar. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen katillerin ve emir verenlerin cezalandırılmadığından bahsettiler. Ethem’in annesi “Ethem’i kaybettim, ama binlerce Ethem’im oldu” dedi. Ali İsmail’in babasının “bizim bu yaptığımıza kutlama diyorlar. Hayır biz kutlama yapmıyoruz. Biz anma yapıyoruz. Ne zaman çocuklarımızın katilleri cezalandırılırsa o zaman kutlama yaparız” sözleri alkışlara ve sloganlarla karşılandı.

Forumda kişisel olarak da söz alanlar oldu, kurum adına söz alanlar da. Kürt illerinde süren savaş ve ablukaya karşı “bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan ve bundan dolayı tutuklanan akademisyenlerden Muzaffer Kaya, kendi süreçlerini Gezi ile ilişkilendirerek “Gezi’nin devamı” olarak tanımladı.

Etkinlik Emeğe Ezgi, Pınar Aydınlar vb müzik grubu ve sanatçıların verdiği konserin ardından sonlandırıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Suriye’deki saldırılar İsviçre’de protesto edildi

Türkiye devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırıları, İsviçre’nin Basel kentinde, tren istasyonu girişinde yapılan …

EDS: İşçiye, emekliye düşman bir ekonomi programı!

Emekliler Dayanışma Sendikası’nın devletin ekonomik programına karşı yaptığı basın açıklamasını yayınlıyoruz. * * * Basına …

Polonez direnişi kazandı

6 aydır Çatalca’da bulunan fabrika önünde direnişte olan Polonez işçileri, taleplerinin büyük oranda karşılanması üzerine …