KESK’in laiklik ve işgüvencesi mitingleri

kesk-miting

KESK, 28-29 Mayıs’ta laiklik, sürgünler ve iş güvencesi konularını ele alan mitingler düzenledi. 9 bölgede miting yapma kararı alan KESK’in Trabzon ve Antalya mitingleri “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır’da mitingler yapıldı. Mitinglere katılım genel olarak düşük oldu. Atılan sloganlarda AKP’nin saldırılarına karşı direnileceği vurgulandı ve saldırıların ancak örgütlenerek boşa düşürülebileceği söylendi. Mitingin yasaklandığı Trabzon ve Antalya’da da sokağa çıkıldı ve yasaklar protesto edildi.

 

İstanbul’daki miting 28 Mayıs’ta Bakırköy Meydanı’nda yapıldı. Miting öncesinde devlet, mitingin yürüyüş kolu olan İncirlik Caddesi’ni ve Bakırköy Meydanı’nı bariyerlerle kapattı. Mitinge katılmak isteyenler üç kez aranarak alana girebildiler.

Miting için kortejler, İncirli Caddesi üzerindeki Hava-İş sendikası önünde toplandı. Saat 15.00’te başlayan yürüyüşte en önde KESK’e bağlı sendikalar yürüdü. Sendikalar içinde Eğitim-Sen en kitlesel olandı. SES, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, Kültür-Sen’in yanı sıra DİSK de mitinge katıldı. Proleter Devrimci Duruş ve devrimci kurumlar mitinge pankart ve flamalarıyla geldi.

Yürüyüş boyunca “Özgür, bilimsel, laik, anadilde eğitim”, “Diyanet işleri kaldırılsın”, “Güvenceli iş güvenceli gelecek”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Hırsız katil AKP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Kitle alana geldikten sonra saygı duruşunda bulundu.

Tertip komitesi adına Hüseyin Tosu yaptığı konuşmada; AKP’nin siyasal ve ekonomik saldırılarını yaşam alanlarına kadar uzattığını, gerici bir eğitimle gerici ve faşist kitleler yaratmak istediğini söyledi. Bu saldırıların ancak örgütlü bir güçle aşılabileceğini, Gezi’nin bu yolu gösterdiğini belirtti. Ardından, SES Eşbaşkanı ve KESK eşbaşkanı konuştu.

Miting Hüseyin Ali ve Bandista’nın söylediği türkülerle, marşlarla sona erdi.

Adana’daki miting, Mimar Sinan Parkı’nda başladı, Uğur Mumcu Alanı’na dek kortejler halinde sloganlarla yürünerek devam etti. Yoğun yağmura rağmen, yaklaşık ikibin kişinin katıldığı miting, Uğur Mumcu Alanı’nda yapılan  konuşmalar ve Grup Abdal konserinden sonra sona erdi.

Bölge mitingi niteliğindeki yürüyüşe, Adana’nın yanısıra Mersin, Osmaniye, Niğde, Hatay, Kayseri ve Maraş’tan da katılım oldu. Hak gaspları, anti demokratik yasalar ve sürgünler protesto edildi. “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganı en çok atılan sloganlar arasındaydı.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …