Ortak hazinemizi yaratanlara BİN SELAM OLSUN!

adana-etkinlik

“Yangın yüzlü ırgatlar, nasırlı eller, fabrikalarında dökülen alınteriler ve ilk komünden beri geçen yüzyıllar… En güzel değerlerini birleştirdiler, oğullar ve kızlar doğurdular. Adları Mehmet Fatih Öktülmüşler, Soner İlhanlar, Remzi Basalaklar, Mustafa Özençler, Metin Aydınlar. Behçet Dinlererler oldu… Esma Polatlar, Aysun Bozdoğanlar, Selma Ayballar, Saynur Evrenler oldu… Ramazan Cevizler, Serdar Soyerginler, Recep Güregenler, Ümit Günerler, Bülent Diller, Ali Ayatalar oldu… Alaaddin Karadağlar, Kadri Bağdular, İbrahim Araslar, Emre Aslanlar oldu… Ahmetler, Ali İsmailler, Abdullahlar oldu… Cebrail Günebakanlar, Yunus Emre Şenler, Gülhan-Yılmaz Elmascanlar, Şebnem Yurtmanlar, Dilan Sarıkayalar oldu…

Karacaoğlanlar yetiştiren bu topraklarda sanatını halka gerçekleri anlatmak için kullanan şairlerimiz, yazarlarımız sanatçılarımız da doğdu. Ve adları Yaşar Kemaller, Orhan Kemaller,Yılmaz Güneyler, Adnan Yüceller oldu…

İşte Çukurova’nın mayası…”

* * *

Adana’da “Bu Topraklara Hayat Verenler” etkinliğinin ikincisi yapıldı. Geçen yıl yapılan etkinlikte “Bu Topraklara Hayat Verenler etkinliğini bundan böyle her yıl yapmaya çalışacağız” demiştik. Çukurova’da yitirdiğimiz tüm devrimci, ilerici kişileri anmak, aynı zamanda ortak hareket edilebilirse taçlanabilirdi. Ayışığı Sanat Merkezi, Devrimci Hareket, Devrimci parti, Demokratik Haklar Platformu, Fatih Öktülmüş Kültür ve Sanat Evi, Kaldıraç, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi, Partizan olarak güçlerimizi birleştirdik ve ortak anma programı oluşturduk.

İlk program, Çukurova’da ölen arkadaşlarımızın fotoğraflarının sergilenmesiyle başladı. Altında haklarında kısa bilgiler olan fotoğraflar adeta konuşuyorlardı ve doğal olarak en fazla ilgiyi de programın bu bölümü çekiyordu. Çok sayıda insan ziyaret etti onları. En çok da aileleri ve yoldaşları bekleşti başlarında. Ortak hazinemizi yaratanlara bin selam gönderildi.

Fatih Öktülmüş Kültür ve Sanat Evi’nin yapımcılığını üstlendiği Fatih Öktülmüş belgeseli başladı sonra. Belgeselin koordinatörlerinden olan Nevin Berktaş, “bu topraklara hayat verenlerden biri olan Fatih’in belgeselinin ilk Adana’da gösterilmesinin anlamlı olacağını düşündük” diyerek başladı konuşmasına. Yaklaşık bir saat süren belgesel izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Bitiminde Nevin Berktaş’ın yanısıra belgeselin yönetmeni Şaban Karabeli ile senaristi ve editörü Özgür Akbaba birer konuşma yaptılar.

Özgür Akbaba, “en büyük emek bu tarihi yaratanlardır elbette” dedikten sonra bu belgeseli neden çektiğini Fatih’in özellikleriyle anlattı. Yönetmen Şaban Karabeli de, Fatih’in belgeselini zevkle yaptığı yeni kuşaklara aktarmak  istediklerini belirtti.

Ve sorular-yanıtlar şeklinde karşılıklı sohbetle belgeselin ilk gösterimini sonlandırmış oldular.

* * *

Kısa bir ara sonrasında etkinlik saygı duruşu ile başladı. 10 Ekim günü Ankara patlamasında kaybettiğimiz Dilan Sarıkaya’nın babası, devrimcilerin birlikte anma yapmasının çok güzel olduğunun bir kez daha görülmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Etkinlik, Ufuk Çoban, Börklüce Şiir Grubu ve Mukavemet Müzik Grubu’nun marşları, türküleri ve şiirleriyle coşkulu bir şekilde sürdü, halaylarla bitti…

Bunlara da bakabilirsiniz

“Gelirde adalet, vergide adalet” mümkün mü?

“Gelirde adalet, vergide adalet” sloganı, yaygın biçimde atılan bir slogana dönüştü. DİSK bu sloganı çeşitli …

Sosyal Güvenlik Yasası’nın yeniden düzenlenmesi için mücadeleye!

Sosyal güvenlik sistemi, -tıpkı grev ve toplu sözleşme, sekiz saatlik iş günü vb. – tüm …

Fernas maden işçileri direniyor

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışan işçilerin direnişi sürüyor. Bağımsız Maden-iş …