“Nöbetçi yayın yönetmenleri”ne tahliye

nesin-fincanci-onderoglu1

Özgür Gündem gazetesine destek vermek amacıyla başlatılan ‘nöbetçi genel yayın yönetmeni’ kampanyasına katıldıkları için tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet raportörü Erol Önderoğlu, 30 Haziran günü tahliye edildi. Aynı gerekçe ile tutuklanan gazeteci yazar Ahmet Nesin’in tahliyesi ise bir gün sonra geldi.

Bu üç kişi hakkında Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan yazılardan dolayı soruşturma açılmış ve 20 Haziran’da tutuklanmışlardı. Tutuklanmalarının ardından, dayanışma için bulundukları hapishanenin önünde “nöbet” eylemi başlatıldı, başta İstanbul olmak üzere birçok yerde protesto gösterileri yapıldı. Ayrıca uluslararası kurumlardan destek ve dayanışma mesajları geldi, hükümeti sıkıştıran çabaları oldu. İfade özgürlüğüne yapılan bu baskı ve aydınların tutuklanması, uluslararası kamuoyunda da geniş yankı buldu.

İçerde-dışarıda gerçekleşen bu sahiplenme, artan destek ve dayanışma eylemleri, tahliyeleri hızlandırdı. 10 günlük tutsaklığın ardından serbest bırakılan Fincancı, Önderoğlu ve ardından Nesin, hapishane önünde bekleyen kitle tarafından alkışlarla ve sloganlarla karşılandı.

Fincancı, hem mutlu hem hüzünlü olduğunu söyleyerek, “içerideki tutsaklarla daha fazla zaman geçirmeyi isterdim” dedi. Bu tutsaklığın kendileri için bir onur olduğunu belirten Fincancı, gerekirse bir kez daha tutuklanmayı göze alacaklarını söyledi. Ardından hep birlikte “Bu daha başlangıç MÜCADELEYE DEVAM” sloganlarıyla hapishane önünden ayrıldılar.

Son dönemde tutuklanan gazeteci, akademisyen ve aydınların dik duruşları, destek ve dayanışmayı büyüttüğü gibi, moral ve coşkuyu da arttırıyor. Bu açıdan önemli bir misyonu yerine getiriyorlar.

Özgür Gündem’le dayanışma için 3 Mayıs’ta başlayan ‘nöbetçi yayın yönetmeni’ kampanyasına katılanlar hakkında açılan soruşturma ve tutuklamalar, korkutma ve sindirme amacını taşıyordu. Ancak tutuklananların gösterdiği onurlu ve dik duruş, dışarıda da geniş protesto eylemleri ile birleşince, amaçlarına ulaşamadılar.

Son tutuklamaların ardından Özgür Gündem’e destek için başvuruların çığ gibi büyümesi, direnişin ve dayanışmanın gücünü gösteren önemli bir tablo oluşturdu.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …