Belediye-iş 2 nolu sendikada örgütlendikleri için işten atılan Avcılar Belediye işçilerinin direnişi sürüyor. İşçiler bayramda da direniş yerini terk etmediler.
Direnişi kırmak için belediye yönetimi her türlü yöntemi kullanmaktan geri durmuyor. İşçileri sorguya çekerek sendikadan istifa etmesi istendi, direniş alanına ATM makinaları kuruldu, direniş pankartları söküldü, işçileri karalayan pankartlar asıldı, açıklamalar yapıldı vb vb…
Belediye yönetiminin son hamlesi, Başkan Handan Toprak Benli imzalı, belediye sitesinde yayınlanan bildiri oldu. 6 Temmuz’da görüştüğümüz sendikanın örgütlenme uzmanı bu konuda şunları söyledi:
“Bildiride işçilere yeni bir iş bulduklarını yazıyorlar. Bunu müjde olarak veriyorlar. Tamamen direnişi kırmak için yayınlanmış bir bildiri. Belediye ile hiç bir bağı olmayan Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Obalılar adlı kağıt fabrikası. Aslında böyle bir fabrika yok. 5 işçi çalışıyor gözüküyor. Bildiriye işçiler oldukça tepkili. Yanıtı da ‘direnişe devam’ oldu. Belediye yönetiminin planı belli. Atılan işçileri, belediyeye almamak. Sendikasız bir yerde çalıştırmak.”
Sendikanın örgütlenme uzmanı, ayrıca işçi sınıfının yakıcı sorunu olan taşeron sistemine değindi. Bu sistemde en ağır koşullarda çalışan korumasız temizlik işçilerinin durumuna dikkat çekti.
Konuştuğumuz bir işçi de, “iki aydır buradayız. Taleplerimiz açık ve net. İşimizi geri istiyoruz!” dedi. Belediye’nin direnişi bitirmek için, tek vaadinin varlığı-yokluğu tartışmalı sendikasız bir yerde çalıştırmak olduğuna dikkat çektikten sonra, bu hamlenin tutmadığını o yüzden çok geçmeden siteden kaldırdıklarını belirtti.
Direniş yerinde işçilerle konuşurken, tek tek ziyarete gelenler oluyor. Direniş yerinin önünde geçen bazı kişiler de direnişi selamlıyor.
Bakırköy Belediye işçileri de direnişte
Avcılar’dan sonra CHP’li Bakırköy Belediyesi’nde de 17 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler, 8 Haziran’dan bu yana Belediye binasının önünde işe geri alınmak için direnişlerini sürdürüyorlar.
İşten atılan işçilerin 16’sı kadın. Emekten, haktan, hukuktan bahseden CHP’li yöneticiler, doğum iznindeki kadınları bile işten atmaktan hiç çekinmemişler. Yeni sözleşme yapılmak üzereyken 17 işçiye “sizinle üst yönetim çalışmak istemiyor” diyerek işten atmışlar. İşçiler, müdür ve şeflere gerekçelerini sorduklarında, farklı bir cevap alamıyorlar. 5 Haziran’a kadar Belediye başkanı ve yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü belirten işçiler, bir sonuç alamayınca 8 Haziranda direnişe geçiyor.
Atılan işçilerin kimisi yetkili sendika olan Belediye-iş’e, kimisi Genel-iş sendikasına üye. Fakat direnişe başlayan 7 işçi var. Bunların biri Belediye-iş sendikasına üye iken, diğerleri Genel-iş üyesi. Aralarında 10-15 yıldır çalışanların olduğunu belirten işçiler, işe geri alınıncaya kadar direnişlerinin sürdüreceklerini belirtiyorlar.