TÜRKİYE’NİN KARNESİ: İşçi cinayetlerde birinci, barışta sonuncu

multeci

İşçi ve kadın cinayetlerinde, kişi başına düşen milli gelirde, eğitimin düzeyinde vb. dünya ölçeğinde sürekli gerileyen Türkiye, son olarak barış konusunda da dibi gördü.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün her yıl yayınladığı Küresel Barış Endeksi’ne göre 163 ülke içinde Türkiye Avrupa sonuncusu. Dünya sıralamasında ise 145. sırada yer alıyor. Billindiği gibi Türkiye, işçi cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsüydü.

İlk olarak 2008 yılında tutulmaya başlayan endekse göre, Türkiye ilk kez en düşük sırada yer aldı. Geçen sene 135’inci sırada bulunurken, 10 sıra gerileyerek 145’inci olabildi. Genel sıralamada da en çok gerileyen üçüncü ülke oldu.

Beş yıldır iç savaşı yaşayan Suriye, son sırada yer alıyor. Suriye’yi Güney Sudan, Irak, Afganistan ve Somali izliyor. “En huzurlu ülkeler” olarak ise İzlanda, Danimarka, Avusturya, Yeni Zelanda ve Portekiz sıralanıyor.

Bölgesel olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika, dünyanın “en huzursuz coğrafyası.” Bölgede savaşlarda ölenlerin sayısı son 25 yılın, yer değiştirmek zorunda kalanların sayısı ise, son 60 yılın zirvesinde. Geçen yıl toplam 59,5 milyon insan mülteci durumuna düşmüş. Bu dünyada her 122 kişiden birinin yer değiştirmek zorunda kaldığı anlamına geliyor. Suriye, Irak, Somali gibi ülkelerde nüfusun en az yüzde 10’u göç etmek zorunda kalmış. Terör nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da, geçen yıla göre yüzde 80 artış göstermiş.

Küresel Barış Endeksi’ne göre, savaşın dünyaya maliyeti, geçen yıl 13,6 trilyon dolar oldu. Bu, dünyanın toplam gelirlerinin yüzde 13,3’üne, her bir insan için ise 1,876 dolara denk geliyor. Türkiye’de ise çatışma ve şiddetin ülkeye toplam maliyeti, 94 milyar doları aşıyor.

BM tüm dünyada barışın tesisi için harcanacak paranın 8 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Bu rakam, barışı tesis etmenin, savaşın maliyetinin sadece yüzde 2’sine denk düştüğü anlamına geliyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

“MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişimi” ilk toplantısını gerçekleştirdi

Ağır sömürü koşulları altında çalışmaya zorlanan mühendisler, sınıf mücadelesi içinde kendi örgütleriyle yer almak için …

Adana İHD’de Makbule Berktaş anısına toplantı yapıldı

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Adana İHD’de Makbule Ana (Berktaş) anısına bir toplantı yapıldı. 13 Aralık’ta …

Suriye cezaevleri, Türkiye cezaevleri

Yandaş basında Suriye haberlerinin önemli bir kısmını Suriye cezaevleri oluşturuyor. Büyük bir “dehşet ve panik” …