Bakırköy hapishanesinden sürgün

Darbe girişimi ve OHAL ilanıyla birlikte, ilk saldırıya geçilen yerlerden biri, hapishaneler oldu. Bakırköy Kadın ve Çocuk Hapishanesi’nde 15 Temmuz darbe gecesi, önce elektrikler kesildi, sabah saatlerinde ise koğuşlarda terör estirildi. DHKP-C dava tutsaklarının barikat kurup direnmesi üzerine görüş hakları gaspedildi. Buna tepki gösteren tutsaklar, direnişe geçtiler.

Bunun üzerine 1 Ağustos gecesi operasyon yapıldı ve DHKP-C’li tutsaklar işkence edilerek Silivri 9 Nolu Hapishane’ye sürgün edildi. Başka kadın tutsağın olmadığı Silivri Hapishanesi’nde, DHKP-C’li tutsaklar tek kişilik tecrit hücrelerine konuldu. Burada kadın gardiyan sayısının sınırlı olduğu, erkek gardiyanların hücre mazgalından bakarak kadınları taciz ettiği söyleniyor. Dahası, görüş cezasının yanısıra, ailelerin tutsaklara para, eşya, kitap vb göndermesine de sınırlama getirilmiş durumda. Tutsaklara yapılan saldırıdan sonra avukatlarına da saldırıldı. Müvekkilleriyle görüşmeye giden avukatlar gözaltına alındılar. Avukatların darp edilerek boş bir araziye bırakıldığı öğrenildi.

DHKP-C’li tutsakların işkenceyle sürgün edilmesine, Bakırköy Hapishanesi’ndeki kadın tutsaklar sloganlar atarak, kapıları vurarak protesto ettiler. Koğuşlara dalan cezaevi idaresi, tutsakları tehdit etti ve açık görüş ile arkadaş görüşü haklarını gaspettiler. İkinci derecede akrabalarla görüş hakkı da yasaklandı, telefon görüşmesi ise haftada bir yerine 15 günde bire indirildi.

Diğer taraftan bir saldırı haberi de İzmir Aliağa-Şakran Hapishanesi’nden geldi. Hapishanelere artan baskılar nedeniyle kadın tutsakların hücreleri yakma eylemi yaptığını; bunun üzerine tutsakların üzerine gaz sıkıldığını, darp edilerek yeniden yanmış hücrelerin içine konulduklarını anlatıyor aileleri.

OHAL ile birlikte zindanlarda 12 Eylül döneminde görülen uygulamalar başladı. Fakat devrimci tutsaklar, 12 Eylül’ün yaptırımlarına nasıl boyun eğmediyse, OHAL’e de boyun eğmeyecektir. Devrimci tutsakların yalnız olmadığını göstermek, dışarda bulunan devrimci ve demokratların, duyarlı her insanın görevidir.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …