Tutuklamalara karşı protestolar

amed-protesto

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanması, başta Diyarbakır olmak üzere yurdun bir çok ilinde eylemlerle protesto edildi.

30 Ekim günü HDP İstanbul il örgütü ve HDK İstanbul il meclisinin çağrısıyla Şişli Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. “Amed irademdir darbelere teslim etmeyeceğiz” pankartının açıldığı eylemde “Gözaltılar tutuklamalar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hırsız katil AKP”  sloganları atıldı. 

Basın açıklamasına PDD’nin de bileşeni olduğu İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu destek verdi. PDD flamalarıyla eyleme katıldı. Basın açıklamasında Figen Yüksekdağ, tutuklamaların hukuki değil siyasi olduğunu söyledi. HDP ve HDK sözcüleri de, KHK’lerle bütün muhalif kesimlerin susturulmaya çalışıldığına vurgu yaptılar.

Bu konuşmalardan sonra eylem sonlandırıldı. Fakat kitle yolu keserek Mecidiyeköy’e doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Buna tahammül edemeyen polis, Mecidiyeköy yakınlarında bazı gruplara müdahale etti. Kısa süren çatışmalardan sonra kitle dağıldı.

Yaklaşık bir hafta sonra bu kez HDP eşbaşkanları ve bazı milletvekilleri tutuklandı. Bunun üzerine 5 Kasım günü yeniden Şişli Meydanı’nda toplanıldı. “Tüm darbelere karşı demokratik direniş” ve “Eş başkanıma dokunma” pankartlarının açıldığı eyleme, PDD olarak flamalarımızla katıldık. HDP ve HDK’nın bu çağrısına bir çok devrimci, demokratik kurum da flamalarıyla katıldı.

Saat 16.00’da başlaması gereken eyleme, kitleler önceden gelmişti. Eylemin başlamasına 15 dakika varken sloganlar atılmaya başladı. Bu kez sayımız daha kalabalıktı, meydana sığmadı, caddelere taştı. Ve doğallığında araç trafiği kapandı. Sloganlar daha öfkeyle haykırılıyordu. “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hırsız katil AKP”, “HDP halktır halk burada”, en sık atılan sloganlar oldu. Slogan sesleri, ses düzenini bastırdı, konuşmalar bile zor duyuldu. Basın açıklamasında, tutuklamaların hukuki değil siyasi olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamadan sonra Cumhuriyet gazetesine destek çağrısı yapıldı. Yolu trafiğe keserek sloganlarla Cumhuriyet gazetesine doğru yürüyüşe başladık. Kortejin önü Şişli Camisi’nin girişine varmamıştı ki, gazbombaları ve tazikli su ile karşılaştık. Kitlenin bir kısmı esnaflara girerken, önemli kısmı da  Bomonti yönüne girdi. Bulduğumuz malzemelerle sokaklara barikat kurduk. Bir süre ara sokaklarda çatışma sürdükten sonra dağıldık. 

Bu saldırıya rağmen saat 17.00’de Cumhuriyet gazetesi önünde azımsanmayacak bir kalabalık toplandı. Cumhuriyet gazetesinin yazarlarının ve miletvekillerin tutuklanması protesto edildi         

HDP milletvekillerinin tutuklanması, İstanbul Esenyurt, Okmeydanı, Gazi, Bağcılar, Altınşehir, İkitelli vb bir çok semtte protesto edildi.

Gözaltıların olduğu 4 Kasım akşamı, İkitelli’de aralarında PDD’nin de olduğu devrimci ve demokrat kurumlar, ortak protesto eylemi gerçekleştirdi. Üç gün peş peşe süren eyleme, her gün polis müdahale etti. Her akşam cemevi önünde toplandık. Sloganlar eşliğinde başlattığımız yürüyüşe çok geçmeden polisler gaz bombalarıyla müdahale ettiler. Her sokak çatışma alanına döndü. Ara sokaklarda çatışmayı belli bir süre devam ettirdikten sonra kayıp vermeden çekildik. Üç gün boyunca eylemler aynı şekilde devam etti.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …