Metal’de grev hazırlıkları

Bekaert

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile Birleşik Metal-iş sendikası arasında süren TİS görüşmesinin tıkanması üzerine 26 Aralık tarihinde grev kararı fabrikalara asıldı. Grev, General Elektric, Schnider Elektrik, ABB Elektrik’in de içinde yer aldığı 37 fabrika ve işletmeye bağlı 2 bin 200 işçiyi kapsıyor. Patronlar düşük ücret dayatmasından vazgeçmezlerse, işçiler 20 Ocak’ta greve çıkacaklar.

Çeşitli illerde bulunan fabrikalarda işçiler, grev kararını sloganlar eşliğinde yürüyüş yaparak astılar. Sendika yöneticilerinin de katıldığı eylemde “Yönetim şaşırma grev kapıda”, “Grev gelecek şalter inecek” şeklinde sloganlar atıldı. İşçi temsilcilerinin ve sendika yöneticilerinin yaptığı açıklamada, patronlara 20 Ocak’a kadar süre tanıdıklarını, taleplerinin karşılanmaması durumunda greve gidecekleri söylendi. Ayrıca patronların 1 yıllık zam ve 3 yıllık sözleşme dayattıklarını; ama mücadele sonucu zam süresinin 6 aya düşürüldüğü, sözleşmenin de 2 yılla indirildiği ifade edildi. Ücretler konusunda düşük zam dayatmasından dolayı grev kararı alındığı söylendikten sonra, talepler kabul edilmezse 20 Ocak’a greve çıkacaklarını belirttiler.

EMİS’e bağlı işletmeler bir önceki sözleşme döneminde MESS üyesiydiler. MESS’in 3 yıllık sözleşme dayatmasına Birleşik Metal sendikasının grev kararı alması sonucu MESS’ten ayrılarak EMİS’i kurdular.

 

Bekaert grevi sona erdi

Birleşik Metal-iş sendikasına üye işçiler, 8 Aralık’ta greve gitmişlerdi. Grevin 15. gününde, sendika ile patron arasında yapılan görüşmede anlaşmaya varıldı.

Anlaşmaya göre ilk yıl için saat ücretinde 1,5 lira artış yapılacak. Patronun bu önerisini sendika yönetimi işçilere taşıdı. Greve devam edilip edilmemesi konusunda oylamaya gidildi. Gebze şubesinde yapılan oylamada grevi bitirme kararı çoğunluk olarak çıktı. Bazı işçiler grevin bitirilmesine itiraz ettiler. Bazıları da toplantıyı terketti.

TİS görüşmelerine patron yüzde 11 zam öneriyle gelmişti. Sendika ise yüzde 21 zam talep ediyordu. Başta zam olmak üzere anlaşma sağlanamayınca greve çıkılmıştı.            

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …