Dakota’da Kızılderililer direniyor

dakota-kizilderili-protesto

Dakota, ABD’nin Kanada sınırındaki eyaletlerden birisi. ABD yönetimi, Keystone XL adını verdiği bir proje ile, Kanada petrolünü Meksika Körfezi’ndeki petrol tesislerine yeraltından taşımayı hedefleyen, 2 bin kilometrelik bir boru hattı inşa etmek istiyor. Boru hattının Dakota Access adı verilen bölümü de Dakota eyaletinden geçiyor.

Ancak Dakota, 1880’lerden bu yana Kızılderili Standing Rock Sioux kabilesinin yaşadığı bir bölge. Amerika kıtasını işgal eden sömürgecilerin, kıtanın tamamı üzerinde egemenlik kurmak için yaptığı saldırılardan birisi de Kızılderililere dönük soykırım gerçekleştirmekti. Soykırım sonrasında kalan çok küçük bir azınlık, sahip oldukları bütün topraklardan sürüldü; kıtanın en verimsiz, en yaşanmaz bölgelerinde “rezervasyon” adı verilen alanlarına hapsedildi. Bu rezervasyonlardan çıkmaları yasaktı, tarım yapmaları yasaktı, çalışmaları yasaktı. Dakota, Kızılderili kabilelerden geride kalanların yerleştiği bu rezervasyon alanlarından biri oldu.

Şimdi ABD yönetimi, onların bu alanlarına da göz dikmiş durumda. Obama döneminde hazırlanan boru hattı projesi ile, Kızılderililerin bu yaşam alanlarını da işgal etmeye çalışıyor. Boru hattı Sioux’ların atalarının mezarlarını tahrip ediyor, hem kutsal saydıkları içme sularını kirletiyor, hem de bir bütün olarak yaşadıkları doğaya zarar veriyor.dakota-petrol-boru

Bu nedenle Siouxlar direniyor. Son 6 yıl boyunca, bu boru hatlarının her gündeme gelişinde oldukça etkili protesto gösterileri gerçekleştirdiler, bu gösteriler ABD’nin 30 eyaletine yayıldı, yaygınlaştı, destekçileri arttı. Aylar süren bu gösterilere, Holywood’un ünlü isimleri de katılmış, şiddetli polis saldırıları gerçekleşmişti. Polis, bu saldırılar sırasında plastik mermiden tazyikli suya kadar her tür şiddet aracını kullanmış, yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Buna rağmen büyük bir kararlılıkla sürdürülen gösteriler sonucunda devlet geri adım attı. Obama, 6 yıl boyunca 3 kere kongre tarafından onaylanarak önüne getirilen kararnameyi imzalayamadan geri çevirmek zorunda kaldı. Böylece çoğu inşa edilmiş olan boru hattı projesini durduruldu.

Keystone XL ve Dakota Access boru hattı projeleri, Trump’un petrol tekellerine dönük seçim vaadlerinden biriydi. 

Trump göreve başlar başlamaz ilk icraatlarından birisi de, bu boru hatlarının inşası ile ilgili kararnameyi imzalamak oldu. Ve yine kitleler sokaklara döküldü. Trump’ın seçilmesinin ardından süren protesto gösterilerine, boru hattı için yapılan protestolar da eklendi.

Amerikan Kızılderili kabileleri, sıkıştırıldıkları son alanda, yaşamlarını savunma mücadelesi veriyorlar. Doğayı, çevreyi, atalarının geleneklerini korumak istiyorlar. Bunun için ABD’nin petrol tekellerine karşı kıran kırana mücadele vermek için harekete geçmiş durumdalar.

Ve Amerikan halkı bir çok eyalette, Kızılderililer için destek eylemleri gerçekleştiriyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Adana’nın Yoldaşcan’ı” METİN AYDIN (1956-1980)

11 Aralık 1980… Metin Aydın, belinde silahı, yanında bir yoldaşı, çalıntı bir araba ile Adana-Kozan …

İEB asgari ücret için eylem yaptı

Asgari ücret için göstermelik toplantıların başladığı 10 Aralık günü, İşçi Emekçi Birliği İstanbul-Tophane’deki Çalışma Müdürlüğü …

Suriye düştü; şimdi yeni bir Ortadoğu

27 Kasım günü HTŞ’nin Halep saldırısı ile başlayan süreç, 10. gününde tamamlandı. 7 Aralık günü …