Hava-İş, kimin sendikası?

thy

THY yönetimi Hava-iş sendikasına başvurarak “ya 2017 yılı için ücretlere zam istemeyin, ya da işçi çıkarmamıza razı olun” teklifinde bulundu. Hava-iş yönetimi de bu teklifi uygun görerek kabul etti.

Hava-iş yönetimi, bu durumu THY’de çalışan üyelerine şöyle bildirdi: “2017 yılı için TİS’te yer alan 4+4 maaş zammından feragat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi: “Bir süredir THY yöneticileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, malum olunduğu üzere THY’nin içinde bulunduğu kriz ortamı nedeniyle, 2016 yılında ciddi bir zarar oluştuğu görülmüş olup, 2017 yılının da şirket için zorlu geçmesi beklenmektedir. Tarafımıza 25 dar gövde ve 7 geniş gövde uçağın hangarlara çekildiği bildirilmiştir… Buna göre 1000’den fazla kabin memurunun ve 500’e yakın pilotun işgücü fazlalığı oluşturduğu bilgisi sendikamıza iletilmiştir. Bu kapsamda THY yönetimi ya toplu işçi çıkararak ya da ücretlere 2017 yılı için zam yapmayarak tasarruf sağlamak teklifiyle sendikamıza başvurmuştur”.

Sendika açıklamanın sonuna nihai karar için anket yaptıracaklarını, anketin sonucuna göre hareket edeceklerini eklemiş. TİS taslağında yer alan yüzde 4 gibi komik bir zamdan vazgeçtiğini üyelerine bildiren sendikanın, yapacağı anket de göz boyamaktan başka bir şey değildir. Patronların emriyle hareket eden sendikanın yapacağı anketten, sendikanın isteği dışında bir sonuç çıkması beklenemezdi.

Nitekim öyle de oldu. Sendikanın açıklamasına göre anketin sonucunda yüzde 95 oranında “evet zam olmayabilir” sonucu çıktı.

Bu durum Hava-İş sendikasına çöreklenen bugünkü yönetimin, işçilerin değil patronları çıkarları için çalıştığını gösteriyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …