Avrupa’daki Türkiyeliler rahatsız!

alman-turk-bayrak

Son yıllarda AKP hükümetinin gerek kendi içinde, gerekse dış politikada yapmış oldukları, Avrupa ülkelerinde yaşayan bizleri ilgilendirdiği kadar, Avrupa’daki diğer milliyetlerin de dikkatini çekiyor.

Tabi bu son olaylar tuzu biberi oldu. Hollanda’da yaşanan olay, Türkiye’de bir “vahşet” gibi sunulsa da, Avrupalılar öyle karşılamadı. Çünkü televizyonlardan, internetten Türkiye’de yaşananları görüyorlar. Orada polisin kitleye nasıl saldırdığını biliyorlar. Onun için “sen ilk önce kendi polisine bak” diye cevap veriyorlar.

Kendi yaşadıklarından örnek vereyim; işyerinde mola odasında gayet alaycı bir şekilde, “yine sizin Erdoğan ne yaptı” diyerek Türkiyeli bir işçiye sordular. O da ne cevap vereceğini bilmedi. Çünkü terslese arası bozulabilir, ya da klasik bir şekilde “Türkiye’ye çok yol yaptı, köprü yaptı” dese, Avrupalı “işi bu zaten diyecek” o yüzden ikilemde kalıp bir şey diyemedi.

Şöyle bir şey de var; artık Avrupalıların çoğu Türkiyelileri biliyor. Yani Türkiye’den gelenlerin hepsinin Türk olmadığını, ayrıca AKP’ye karşı olan önemli bir kesim olduğunu biliyorlar. Mesela Alevi olduğunu söyleyince, yaklaşımları değişiyor, gayet olumlu bir diyaloga giriyorlar. Ama Kürtleri tam olarak çözemiyorlar, kimisi AKP yanlısı konuşurken, kimisi eleştiriyor. Tabi ki, bunu onlara anlatmak, yine bilinçli insanlara düşüyor.

Son olaylar üzerine şu söylemler de sıklaştı: “Türk hükümetini ve onun tavırlarını madem bu kadar çok seviyorlar, Türkiye’ye geri dönebilirler, bizim için sorun yok!” Zaten çoğu yaptırımlar da başlamış durumda. Örneğin yıllardır çifte vatandaşlık taşıyanlara bir şey denmezken, şimdi vatandaşlıklarının elinden alınması, ceza (para cezası) hatta yurtdışı edilmeleri gündeme taşınıyor. Avrupa’daki sağcı-milliyetçi partiler, bundan inanılmaz şekilde besleniyor ve her geçen gün Türkiyelileri daha zor duruma sokacak şeyler yapıyorlar.

Kısacası AKP hükümetinin yaptıkları, Avrupalı Türkiyelileri de rahatsız ediyor. Ayrıca faşist partilerin ekmeğine yağ sürüyor. “Yabancı düşmanlığı”nı körükleyerek yükselişe geçiyorlar.

 

Avusturya’dan bir PDD okuru

 

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …