Yasaklara rağmen Newroz

diyarbakir-newroz-2017

Başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halkları tarafından kutlanan, hatta yeni yılın başlangıcı kabul edilen Newroz, bu yıl da tüm yasaklara rağmen kutlandı.

İstanbul ve birçok ilde mitinglere izin verilmeyince, Newroz kutlamaları semtlerde yapıldı. Sadece Kürt illerinde değil, Türkiye’nin birçok bölgesinde Newroz ateşleri yakıldı.

Her zaman olduğu gibi Newroz kutlamalarının merkezi Diyarbakır’dı. Referandum öncesi AKP hükümeti Newroz’u Diyarbakır’da yasaklama cesaretini gösteremedi. Hem geçmişin Hizbullah’ı şimdinin Hüda Par’ı, hem de Barzani taraftarlarının “evet” oyu vereceklerini açıkladıkları bir dönemde, tüm Kürtlerin tepkisini almak, bu desteği de tehlikeye atacağından göze alamadı.

Newroz Tertip Komitesi bu yılki Newroz’u “Mutlaka Kazanacağız” şiarıyla kutlama kararı almıştı. Kürt halkı bir yılı aşkın süredir abluka altında. Binlerce evladını yitirdi, yüzbinlercesi evinden-yurdundan oldu, işkence ve katliamlar yaşadı. Buna karşın büyük bir direniş sergilediler. Ama daha önemlisi Rojava’da ve Şengal’de elde ettikleri başarı, Kürt halkının moralini ve kazanma iradesini daha da kuvvetlendirdi. 

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları bu ortamda gerçekleşti. Miting izni verilmişti, fakat mitinge katılımı düşürmek için her şeyi yaptılar. Mitinge ulaşma noktaları polisler tarafından kuşatılmıştı. Bütün engellere rağmen yüzbinlerce kişi yine Newroz alanını doldurdu. Mitingte Osman Baydemir ve içeriden yeni çıkan Ahmet Türk birer konuşma yaptılar. Baydemir, “2013 Newrozu’nun ruhuna sahip çıkılsaydı, son iki yıldır bu kadar zulüm yaşanmazdı” dedi.

Fakat Diyarbakır Newrozu’na damga vuran, bir üniversite öğrencisinin polisler tarafından öldürülmesi oldu. İnönü Üniversitesi öğrencisi Kemal Kurkut, kontrol noktasında polislerin açtığı ateş sonucu öldürüldü. İlk resmi açıklamalar, Kurkut’un “canlı bomba” olduğu için öldürüldüğü şeklindeydi. “Çantamda bomba var, hepinizi öldüreceğim” diyerek elindeki bıçakla alana koştuğu için ateş açıldığı söylendi. Oysa gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Dihaber muhabirinin çektiği fotoğraflarda Kurkut’un yarı çıplak olarak polisle tartıştığı daha sonra alana koşarken polislerin ateş açtığı görülüyordu. 

Görüntülerin yayınlanması ve artan tepkiler üzerine Kurkut’u vuran polisler açığa alındı. Fakat halen tutuklanmış değiller. Katledilen Kemal Kurkut’un 10 Eylül’de Ankara Gar’daki patlamadan sağ kurtulduğu öğrenildi.

Newroz kutlamalarında bugüne dek Kürt halkı çok şehit verdi. Son Newroz’da Kurkut da bu kervana katıldı. Bir kez daha görüldü ki, Kürt halkı her şeye rağmen Newroz’una sahip çıktı. “Mutlaka Kazanacağız” diyerek, direnişlerini zaferle taçlandıracaklarına dair umutlarını daha da perçinlediler.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …